02/11/2023 02/11/2023 Εθνική υπερηφάνεια, συγκίνηση και κατάνυξη  επικράτησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα που προσήλθε στη χάρη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Αρναία. Με κοινή απόφαση όλων των Αρναιωτών, την ίδια ημέρα οι κάτοικοι της περιοχής εορτάζουν την παλιγγενεσία του Τόπου τους, αντί της 2ας Νοεμβρίου, κατά την γιορτή των Αναργύρων, προς τιμήν...
02 Νοεμβρίου, 2023 - 15:55
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2023 - 15:26

Η μνήμη των Αγίων Αναργύρων και τα Ελευθέρια της Αρναίας

Διαδώστε:
Η μνήμη των Αγίων Αναργύρων και τα Ελευθέρια της Αρναίας

Εθνική υπερηφάνεια, συγκίνηση και κατάνυξη  επικράτησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα που προσήλθε στη χάρη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Αρναία. Με κοινή απόφαση όλων των Αρναιωτών, την ίδια ημέρα οι κάτοικοι της περιοχής εορτάζουν την παλιγγενεσία του Τόπου τους, αντί της 2ας Νοεμβρίου, κατά την γιορτή των Αναργύρων, προς τιμήν των οποίων οι γυναίκες της Αρναίας το 1919 επί Μητροπολίτη κυρού Σωκράτους ανήγειραν το Παλλάδιο των Αγίων.

Σημειώνεται ότι στις 2 Νοεμβρίου 1912 ο Ανθυπολοχαγός Ιωάννης Αλεξάκης μπήκε στην Αρναία νικηφόρος για να μεταδώσει το μήνυμα της ελευθερίας από τον Τουρκικό ζυγό στη Χαλκιδική. Ήταν Επικεφαλής Ουλαμού που ανήκε στο Α’ Ανεξάρτητο Τάγμα Κρητών με Διοικητή τον Ταγματάρχη Γεώργιο Κολοκοτρώνη που πήρε διαταγή να προωθηθεί ανατολικά από τη Θεσσαλονίκη για να απελευθερώσει τη Χαλκιδική και το Άγιο Όρος. Ο ηρωικός εκείνος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού σαν μπήκε στην Αρναία μπροστά από τους Άρχοντες του Τόπου και τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ιερισσού κυρό Σωκράτη Σταυρίδη απευθυνόμενος στον λαό είπε: “Αδέλφια! Σας εφέραμε την ελευθερία που εποθούσαμεν όλοι οι πρόγονοι και πατέρες σας επί αιώνας. Η χαρά σας είναι και χαρά μας. Θρήνου, ο καιρός πέπαυται. Μη κλαίετε! Ανέτειλεν η αυγή της Ελληνικής Ελευθερίας. Η Μακεδονία ανέστη. Εορτάσατε!”.

Των Ιερών Ακολουθιών προέστη ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, ο οποίος τελούσε τα Συνοδικά του καθήκοντα στην Αθήνα, Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού της Αρναίας Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη, τον Εφημέριο της Ενορίας Παν. Αρχιμ. π. Αμφιλόχιο Χάϊτα που τόσο πολύ κοπίασε για την ευπρέπεια του Ιερού Ναού και του περιβάλλοντος αυτόν προαυλείου χώρου και τους Διακόνους π. Νικόλαο Τσεπίση και π. Νικόδημο Κωτινούδη.

Επικεφαλής του λαού ήταν ο Δημάρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, η Αντιπεριφερειάρχης κα Κατερίνα Ζωγράφου, ο τ. Υπουργός και Δήμαρχος κ. Χρήστος Πάχτας, ο τ. Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Γεώργιος Βαγιωνάς, οι Αντιδήμαρχοι Αριστοτέλη κ.κ. Γεώργιος Θαλασσινός, Νικόλαος Αυγερινός και Ευριπίδης Ατζιαμής, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Τσιάλας, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας κ. Παντελής Αλβανός, ο Διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ. Χαλκιδικής κ Θεόδωρος Ρούμκος, η Πρόεδρος της ΑΞΤΑΔΑ κα Μαριλένα Ζαμάνη, ο Πρόεδρος του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Στέλιος Τζιτζιρίκας κ.α.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ευχαριστήριος Δοξολογία, κατά τη διάρκεια της οποίας τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Λαζαρίδης.

Ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων, της περιπύστου και εφεστίου Ιεράς των Εικόνας ανά τις οδούς της παραδοσιακής Αρναίας που σαν μάνα έσκεπε τα παιδιά της υπό τις πτέρυγες της!

Ήδη γιορτάστηκε η 111η Επέτειος Απελευθέρωσης του Τόπου με τον Λαό ενωμένο, τους Άρχοντες μονιασμένους και την Εκκλησία ως μάνα να περιφρουρεί την ενότητα του πληρώματός Της.

Τέλος, στο Μνημείο Απελευθερώσεως της Αρναίας, στην είσοδο της Πόλεως, εψάλη Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απελευθερωτών του τόπου και κατετέθησαν οι νενομισμένοι στέφανοι από τους εκπροσώπους των Αρχών και την μαθητιώσα νεολαία που μετείχε των όλων λαμπρών εκδηλώσεων με τις σημαίες της.

Φωτογραφίες από ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων