23/03/2020 23/03/2020   Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου τελέστηκε την Γ΄Κυριακή των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως 22 Μαρτίου 2020, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, όπως ορίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ο Σεβασμιώτατος πλαισιώθηκε από τον Παν. Αρχιμ. π. Παίσιο...
23 Μαρτίου, 2020 - 9:58
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2020 - 9:31

Ιερισσού Θεόκλητος: “Η πίστη είναι μετοχή στην Εκκλησία”

Διαδώστε:
Ιερισσού Θεόκλητος: “Η πίστη είναι μετοχή στην Εκκλησία”

 

Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου τελέστηκε την Γ΄Κυριακή των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως 22 Μαρτίου 2020, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, όπως ορίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Ο Σεβασμιώτατος πλαισιώθηκε από τον Παν. Αρχιμ. π. Παίσιο Σουλτανικά, τον Αιδ. Οικ. π. Κωνσταντίνο Αγούλα και τους Διακόνους του π. Θεόκλητο Παρδάλη και π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη. Στα ψαλτήρια οι Μουσικολογιώτατοι κ. Βασίλειος Κοκκαλιάρης και κ. Πέτρος Κοτρότσιος.

Οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού και της Θ. Λειτουργίας μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως και ηλεκτρονικά μέσω του ErgoBlogΧαλκιδικής, που ευγενικά παρέστη και βιντεοσκόπησε αφιλοκερδώς ο κ. Ιωάννης Κατσάγγελος.

Στο Κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι την Κυριακή αυτή ο ορθόδοξος Λαός με καρδιά πλημμυρισμένη από άρρητους γλυκασμούς στρέφει τα μάτια του, με προτροπή των Αγίων Πατέρων, προς τον Τίμιο Σταυρό και προσμένει τροπαιοφόρος να υψωθεί στις ανθοφόρες Εκκλησιές μας, μάλλον στις ανθοφόρες καρδιές του κι αποζητεί να σβήσει την πνευματική του δίψα στις πηγές του σωτηρίου που πότισαν απλόχερα το ζωηφόρο Ξύλο, αναβλύζοντας ελπίδα, αθανασία και ζωή στον κόσμο!

“Πύργωσε η Εκκλησία τον Τίμιο Σταυρό κάτω από τους τρούλλους των Ναών μας, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, στο μέσον της Τεσσαρακοστής για έναν και μόνο λόγο: για να στηρίξει την πίστη των παιδιών της που αγωνίζονται με τις προσευχές, την έντονη νηστεία, την άσκηση των αρετών, τη φιλανθρωπία και κυρίως με την ταπείνωση και τη μετάνοια για να προσεγγίσουν επάξια το Πάθος, τον φρικτό Γολγοθά, τον ζωηφόρο Τάφο και τη λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού.

Και τι σημαίνει Πίστη, διερωτήθηκε ο Δεσπότης, στα ορθόδοξα πλαίσια; Και απάντησε: « Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής θα μας πει ότι για την Ορθοδοξία πίστη δεν σημαίνει κάποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις ή γνώσεις ή κάποια μεταφυσική ιδεολογία. Η πίστη στον Πατερικό κυρίως χώρο παίρνει δυναμικό και δημιουργικό χαρακτήρα. Δεν ταυτίζεται με μια «καθώς πρέπει» φιλολογία, ούτε με μια ανώδυνη ομολογία· αλλά κυρίως εκδηλώνεται ως κατάφαση στις αρετές, ως αγιοζωή και πραγμάτωση του αγιοτριαδικού τρόπου ζωής. Η πίστη είναι μια δύναμη που φέρνει σε σχέση, ή μια σχέση που πραγματοποιεί την υπέρ φύση άμεση και τέλεια ένωση του πιστεύοντος με τον πιστευόμενο Θεό, είναι η υπερφυσική ένωση με τον Θεό”.

Και συνέχισε λέγοντας ότι πίστη τελικά είναι μετοχή στην Εκκλησία, είναι μετοχή στο Ευχαριστιακό Πασχάλιο Δείπνο, μια πράξη βρώσεως και πόσεως του όλου Χριστού, του Αίματος και του Σώματος του Χριστού, είναι συμμετοχή στην Ευχαριστία, είναι «Ξενία Δεσποτική», είναι φιλοξενία στην αθάνατη Τράπεζα που μας παραθέτει ο Δεσπότης Χριστός, είναι μετοχή στο διαρκές Αναστάσιμο Μυστικό Δείπνο της Μ. Πέμπτης!

Και κατέληξε ο Δεσπότης: «Η μη συμμετοχή σ’αυτό το αγέραστο Δεσποτικό Δείπνο συνιστά αποκοπή από την Εκκλησία· παύει να υποστασιάζει την Εκκλησία η μη τέλεση και μετοχή στο Ποτήριο της Ζωής! Να γιατί όταν κανείς μεταλαμβάνει παίρνει μέσα του Χριστό! Να γιατί ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω της Θείας Ευχαριστίας! Η Ιερά Λαβίδα μεταδίδει Χριστό και όχι κορωνοϊό! Βέβαια η συνάθροιση στην Εκκλησία και ο συνωστισμός ενέχει τον κίνδυνο της μεταδόσεως της νόσου. Γι’αυτό κλείσαμε τις θύρες των Εκκλησιών και τελούμε τη Θεία Ευχαριστία με άδεια στασίδια! Όχι γιατί με την Αγία Λαβίδα (κουταλάκι) θα μεταδώσουμε τον ιό, αλλά γιατί με τον συνωστισμό μεταδίδεται ο ιός! Πότε θα πάψουν να βλασφημούν Χριστό και Εκκλησία οι πολέμιοι του Αμνού του Θεού; Η Εκκλησία θα κηρύττει: Πίστη, με τη δύναμη του Σταυρού, σημαίνει μία πράξη βρώσεως και πόσεως του Χριστού μέσα στις Εκκλησίες Του! Γρήγορα ο Θεός να δώσει να λήξει και αυτό το μαρτύριο!

Δείτε εδώ το Βίντεο με την ομιλία:

Δείτε φωτογραφίες: 

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων