04/05/2020 04/05/2020 “Όσοι Αδελφοί μας ελεύθερα και εκούσια ζητήσουν να κοινωνήσουν από τούδε και στο εξής των Αχράντων Μυστηρίων, ευχαρίστως η Εκκλησίας μας, με τα χέρια ημών των κληρικών, όπως μέχρι και σήμερα, θα τους μεταδώσει τη Θεία Ευχαριστία” τόνισε ο  Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κ. Θεόκλητος, ο οποίος προέστη στον Όρθρο και την  Αναστάσιμη Θεία...
04 Μαΐου, 2020 - 12:35
Τελευταία ενημέρωση: 04/05/2020 - 12:18

Ιερισσού Θεόκλητος: “Το Άγιο Ποτήριο θα είναι προσβάσιμο σε όλους”

Διαδώστε:
Ιερισσού Θεόκλητος: “Το Άγιο Ποτήριο θα είναι προσβάσιμο σε όλους”

“Όσοι Αδελφοί μας ελεύθερα και εκούσια ζητήσουν να κοινωνήσουν από τούδε και στο εξής των Αχράντων Μυστηρίων, ευχαρίστως η Εκκλησίας μας, με τα χέρια ημών των κληρικών, όπως μέχρι και σήμερα, θα τους μεταδώσει τη Θεία Ευχαριστία” τόνισε ο  Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κ. Θεόκλητος, ο οποίος προέστη στον Όρθρο και την  Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό των Αγίων ενδόξων Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου & Ελένης την Κυριακή των Μυροφόρων, 3 Μαΐου 2020. Και πρόσθεσε ότι, στις 17 του τρέχοντος μηνός Μαίου, με τη Χάρη του Θεού θα ανοίξουν οι πύλες των Ιερών Ναών για να συμμετέχει και ο ευλογημένος Λαός μας στις Θείες Λειτουργίες και στις λοιπές Ιερές Ακολουθίες. 

Ο Σεβασμιώτατος ακολουθούμενος από τους Διακόνους π. Κωνανστίνο Ισαακίδη και π. Θεόκλητο Παρδάλη γνώρισε την υποδοχή του εφημερίου της Ενορίας Αιδ. π. Γεώργιος Κυριάκου, το και πνευματικό τέκνο και ανάστημα του Επισκόπου, που οι ρίζες του βρίσκονται στο Ναύπλιο της Αργολίδος, το γειτνιάζον με τη γενέτειρά του την Τριπολιτσά, ως και εκ μέρους του Λαού του Θεού ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μιχαήλ Λεμονιάδης, η Πρόεδρος των Νέων Ρόδων κα Σοφία Ισαακίδου και ο οφφικιάλιος του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Ανέστης Αρνόπουλος. Βεβαίως ελάχιστα από τα αγαπημένα πρόσωπα των Ουρανουπολιτών μετείχαν της όλης Ακολουθίας, καθότι τα μέτρα περί μη διασποράς του κορωνοϊού δεν επιτρέπουν  την μετοχή των Χριστιανών στη Θεία Λατρεία…

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, με βάση την περικοπή από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο (Μαρκ. ιε΄ 43- ιστ΄ 8) που αναγνώστηκε, διακήρυξε την πίστη της Εκκλησίας στον Αναστάντα Κύριό μας ως θεμέλιο λίθο της Θεολογίας, βιούμενη ως καρδιά της Αγιοεμπειρίας και του Πιστεύω της Ορθοδοξίας!

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ανάσταση του Κυρίου μας είναι γεγονός ιστορικά μεμαρτυρημένο κατά τρόπον αναντίρρητο, όχι μόνο στα Ευαγγέλια, αλλά και σ’ ολάκερη την ιστορία του ανθρώπου. Σ’αυτό επάνω θεμελιώνει την ιστορική του πραγματικότητα και υπόσταση ο Χριστιανισμός. Ο Αναστάς Κύριος είναι Αυτός που τρώει μπροστά στους Μαθητές Του, Αυτός που προσκαλεί να Τον αγγίξει ο Θωμάς (Ιωάν. κ 19-29), Αυτός που οι Μαθητές αναγνωρίζουν στην ευλογία και κλάση του άρτου, Αυτός που δεν είναι “ πνεύμα” (φάντασμα) ορατό (Λουκ. κδ΄ 38-40), αλλά συγκεκριμένο ορατό Πρόσωπο· ο αγαπημένος Διδάσκαλος. Αυτός που προσκυνούν οι Μαθητές στο όρος της Γαλιλαίας (Ματθ. κη΄ 18). Αυτός που στο ακρογιάλι της Τιβεριάδος αποκαθιστά τον Πέτρο στο αξίωμά του και γευματίζει μαζί τους (Ιωάν. κα΄1-25), Αυτός που στην πορεία προς Εμμαούς αναθερμαίνει τις κουρασμένες ψυχές (Λουκ. κδ΄13-35), Αυτός που εμφανίζεται στην Μαγδαληνή Μαρία (Μαρκ. ιστ’ 9-11), Αυτός που ενδύει τους αποκαρδιωμένους Μαθητές με τη θεοπλημμύρα της Αιώνιας Ζωής, της εκπηγαζούσης απ’ Αυτόν (Ματθ. κη΄16-20)»!

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος σημειώνει· “ Όταν έπλασε ο Θεός τον Αδάμ, δεν του έβαλε στο σώμα φτερά όπως στα πουλιά, αφού έμελλε να του δώση στην Ανάσταση τα φτερά του Πνεύματος, για να υψώνεται με αυτά και να αρπάζεται όπου θέλει το Πνεύμα. Αυτά τα νοητά φτερά έχουν δοθή από τώρα στις ψυχές των Αγίων και τις σηκώνουν ψηλά προς το ουράνιο φρόνημα”. Δυστυχώς, ζούμε μέσα σ’ έναν κόσμο που η ύπαρξη πιά δεν ταυτίζεται με τη ζωή, κατά τον ιερό Αυγουστίνο. Με την Ανάστασή Του όμως ο Κύριος μεταμορφώνει την ύπαρξη σε Ζωή!».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και αφού εκοινώνησαν Σώμα και Αίμα Χριστού οι ελαχιστότατοι μέτοχοι της Θείας Λειτουργίας από το χέρι του, ο Δεσπότης μας έλαβε μεγάλη μερίδα Σώματος και Αίματος Χριστού από το Άγιο Ποτήριο με την ίδια Ιερά Λαβίδα (Κουταλάκι) που κοινώνησε ο Λαός και την κατέλυσε ενώπιόν τους, διευκρινίζοντας ρητά: «Όσοι Αδελφοί μας ελεύθερα και εκούσια ζητήσουν να κοινωνήσουν από τούδε και στο εξής των Αχράντων Μυστηρίων, ευχαρίστως η Εκκλησίας μας, με τα χέρια ημών των κληρικών, όπως μέχρι και σήμερα, θα τους μεταδώσει τη Θεία Ευχαριστία! Στις 17 του τρέχοντος μηνός Μαίου, με τη Χάρη του Θεού θα ανοίξουν οι πύλες των Ιερών Ναών για να συμμετέχει και ο ευλογημένος Λαός μας στις Θείες Λειτουργίες και στις λοιπές Ιερές Ακολουθίες! Διαμηνύομε στους “φωνασκούντες προστάτες” της… υγείας του Λαού μας ότι το Άγιο Ποτήριο θα είναι προσβάσιμο και ελεύθερο για όλους! Αυτά προς γνώσιν και συμμόρφωσιν!».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων