06/04/2021 06/04/2021 Στον κομψότατο και περικαλλή Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην όμορφη παραθαλάσσσια Κωμόπολη του Άνω Σταυρού του Δήμου Βόλβης εόρτασε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, κατά την οποία η Εκκλησία μας προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό ως το Μακάριο Ξύλο επάνω στο οποίο υπεγράφη με το Τίμιο Αίμα του Κυρίου μας η Σωτηρία και...
06 Απριλίου, 2021 - 22:55
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2021 - 21:32

Ιερισσού Θεόκλητος: Για να δικαιώσουμε τον Μάρτιν Λούθερ Κιγκ

Διαδώστε:
Ιερισσού Θεόκλητος: Για να δικαιώσουμε τον Μάρτιν Λούθερ Κιγκ

Στον κομψότατο και περικαλλή Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην όμορφη παραθαλάσσσια Κωμόπολη του Άνω Σταυρού του Δήμου Βόλβης εόρτασε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, κατά την οποία η Εκκλησία μας προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό ως το Μακάριο Ξύλο επάνω στο οποίο υπεγράφη με το Τίμιο Αίμα του Κυρίου μας η Σωτηρία και Λύτρωση του κόσμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος ακολουθούμενος από τους Διακόνους του π. Θεόκλητο Παρδάλη και π. Αμφιλόχιο Χάιτα.

Η Ενορία συμμετείχε ενεργώς στην Ευχαριστιακή Σύναξη και Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου με πρωτοστάτη τον εκλεκτό Εφημέριό της Αιδ. Πρωτ. π. Αθανάσιο Βουρνίτη, υπόδειγμα Κληρικού, οικογενειάρχου και ποιμένος και επικεφαλής τον ευλαβέστατο και συμπαραστάτη στο έργο της Μητροπόλεως και του Επισκόπου μας Δήμαρχο Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα.

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος, επί τη βάσει της Ευαγγελικής Περικοπής ( Μαρκ. η΄34-θ΄1 ), ερμήνευσε το υπέροχο και βαρυσήμαντο λόγιο του Κυρίου προς τον άνθρωπο όλων των εποχών: «Τι ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήση τον κόσμον όλον και ζημιωθή την ψυχήν αυτού», δηλαδή, «Τι θα ωφελήση τον άνθρωπο εάν κερδίση όλο τον υλικό κόσμο και χάση την ψυχή του;» ( Μαρκ. η΄36 )!

Ένα λόγιο, είπε ο Δεσπότης, που έχει να πη πολλά στον σημερινό Αδάμ. Γιατί φαίνεται, χωρίς υπερβολή, ότι ο σημερινός άνθρωπος κέρδισε τον κόσμο όλο με τα τεχνικά, τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματά του και παράλληλα έχασε τον εαυτό του, την ψυχή του, δηλαδή την ταυτότητά του! Μιλάμε για ανέβασμα του ανθρώπου στο φεγγάρι και στέλνουμε μη επανδρωμένα διαστημόπλοια στον Άρη! Δεν μας αρκεί η διαπροσωπική σχέση και συνάφεια των ανθρώπων και με την κλωνοποίηση γυρεύουμε να “βελτιώσουμε” το ανθρώπινο είδος! Τα φουγάρα – τσιμινιέρες των βιομηχανιών μας σταλάζουν δηλητήριο στον αέρα, γιατί μας αρέσουν τα καινούργια της μόδας μηχανήματα! Οι βαλιστικοί μας πύραυλοι είναι έμφορτοι με πυρινικά όπλα και αναμένουμε ποιος μεγαλόσχημος ηγέτης θα προβή η μη σε δοκιμή πυρινικής βόμβας… τόσων μεγατόνων σε κάποιον ωκεανό! Γινήκαμε πλούσιοι, μα καταντήσαμε να φοβόμαστε τον ίδιο τον εαυτό μας και το μυαλό μας, γιατί γινήκαμε σκλάβοι της προόδου μας… Τολμήσαμε να μιλάμε και να συστήσουμε τεχνητή νοημοσύνη και να εμπιστευθούμε την ανθρώπινη υπόστασή μας σε ρομπότ! Για να δικαιώσουμε τον Μάρτιν Λούθερ Κιγκ που έγραφε: «Μάθαμε να πετούμε στον αέρα σαν τα πουλιά και να κολυμπούμε μέσα στη θάλασσα σαν τα ψάρια, αλλά δεν μάθαμε την απλή τέχνη να ζούμε μαζί σαν αδέλφια. Η αφθονία μας δεν μας έφερε ούτε την ειρήνη του πνεύματος, ούτε τη γαλήνη της ψυχής»!

 

 

«Δυστυχώς, κατέληξε ο Δεσπότης το δράμα του ανθρώπου σήμερα είναι ότι θεοποιεί τον άνθρωπο, αγνοεί το θεικό στοιχείο που υπάρχει σ’ αυτόν, την ψυχή, χτίζοντας έναν πολιτισμό που είναι πνευματικά νεκρός, γιατί πολιτισμός χωρίς ψυχή είναι ανίκανος να προσφέρη την πολυπόθητη ευτυχία! Είναι καιρός να διορθώσουμε το λάθος μας. Να απόκαταστήσουμε δηλαδή το πνεύμα στον πολιτισμό μας, δίνοντας προβάδισμα στην ψυχή, γιατί η ψυχή έχει περισσότερα δικαιώματα από τη σάρκα. Μη λησμονάμε ότι ο άνθρωπος είναι μόλις πιο πάνω από το τίποτα και στο τέλος δυό – τρεις χούφτες χώμα μένει από τη λεβεντιά του. Αλλά παράλληλα φέρουμε μέσα μας την εικόνα του Θεού κι ο Παράδεισος ολάκερος είναι κλεισμένος στο στήθος μας.

»Να γιατί ο Σταυρός σήμερα προσφέρεται για προσκύνηση· για να κηρύξη ο Πέτρος: “Ου φθαρτοίς, αργυρίω η χρυσίω, ελυτρώθητε…αλλά τιμίω αίματι ως αμνού αμώμου και ασπίλου Χριστού”. Δηλαδή, “Δεν λυτρωθήκατε με φθαρτά υλικά και λύτρα, δηλαδή με ασήμι η χρυσάφι…αλλά λυτρωθήκατε με το Τίμιο Αίμα του Χριστού, ως Τίμιο Αίμα ασπίλου και αμώμου αμνού” ( Α΄ Πετρ. α΄18 )!»

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων