05/07/2023 06/07/2023 Στις 5 Ιουλίου, ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη Μνήμη του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, γιορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια το ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Οσίου στο Παλαιοχώρι, που βρίσκεται στον Μοναστικό Οίκο «Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ», του οποίου Πνευματικός Προεστώς είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς....
05 Ιουλίου, 2023 - 20:46
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2023 - 1:24

Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

Διαδώστε:
Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

Στις 5 Ιουλίου, ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη Μνήμη του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, γιορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια το ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Οσίου στο Παλαιοχώρι, που βρίσκεται στον Μοναστικό Οίκο «Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ», του οποίου Πνευματικός Προεστώς είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς.

Της Ακολουθίας του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Νήφωνα Καζάνα, π. Χριστόδουλο Στυλιανό, π. Σπυρίδωνα Τόψη, π. Γαβριήλ Καλαιτζή, τον Αιδ. Οικ. π. Δημήτριο Κατσιρμά και τους Διακόνους π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση.

Πλήθος πιστών από το Παλαιοχώρι και τις γύρω Κοινότητες προσήλθε στη μνήμη του μεγάλου Ασκητή, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στυλιανό Βαλιάνο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Νικόλαο Αυγερινό και Ευριπίδη Ατζιαμή, τους Προέδρους της Μ. Παναγίας κ. Κωνσταντίνο Πασχάλη και Παλαιοχωρίου κ. Γρηγόριο Κατσιρμά κ.α.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου Αθανασίου που γεννήθηκε στην Τραπεζούντα τον 10ο αιώνα μ.Χ. από γονείς φιλόθεους, επιφανείς και πλούσιους. Αρχικά μόνασε στα μέρη της Βιθυνίας υπό τον Ηγούμενο Μιχαήλ τον Μαλείνο και συνδέθηκε φιλικά με τον ανεψιό του Ηγουμένου Νικηφόρο Φωκά, τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Ο Αθανάσιος συνέχισε, ο Δεσπότης, ακολούθησε τον Νικηφόρο στον δύσκολο αγώνα του εναντίον των Αράβων στην Κρήτη και κατόπιν το 961μ.Χ. άρχισε να χτίζει τη Μεγίστη Λαύρα, που αποτέλεσε τη βάση της δημιουργίας της μεγάλης Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους. Εργάστηκε όχι μόνο για την οικοδόμηση της Λαύρας, αλλά και για τη μεταρρύθμιση και οργάνωση του μοναχικού βίου και συνέταξε το Τυπικό της Λειτουργίας του.

Περαίνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, χαρακτήρισε τον Όσιο ως «Κανόνα» και «κοινό της Εκκλησίας Νου»! Τούτο το στήριξε στο γεγονός ότι ο Αθανάσιος ο Αθωνίτης ένα στην όλη του βιοτή και πνευματική πορεία εστόχευσε: Να τηρήση απαρασάλευτη την Παράδοση της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Μάλιστα δε από τους φοιτητικούς του χρόνους ο ομιλητής μετέφερε στο ακροατήριο το περίφημο απόφθεγμα του Βικεντίου του Λερίνου (η Λειρίνου) το σχετικό με τη στάση και το πίστευμα της Αρχαίας – Αδιαιρέτου Εκκλησίας σε θέματα Πίστεως και Παραδόσεως: «teneamus quod ubique, quod semper, quod ab omnibus creditum est», δηλαδή, «πρέπει να διατηρήσουμε ο,τι πιστεύθηκε παντού, πάντοτε και από πάντες»! Πράγματι ο Αθανάσιος ο Αθωνίτης είναι μέχρι σήμερα για τον Γεραρό Άθωνα και για την Οικουμενική Ορθοδοξία Κανόνας και Κοινός Νους, γιατί την Εκκλησιαστική Παράδοση την έθεσε ως θεμέλιο της όλης Πνευματικής και ιδίως Μοναστικής ζωής και Πολιτείας»!

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτάνευση της Χαριτοβρύτου Ιεράς Εικόνος του Οσίου και των Ιερών Λειψάνων της Μονής και ακολούθησε το παραδοσιακό πλούσιο κουρμπάνι με τη συμμετοχή όλων των πιστών.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΘΩΝΙΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων