20/04/2021 20/04/2021 Στην ενορία του Αγίου Νικολάου Κρήμνης ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος την Κυριακή 18 Απριλίου. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την επαναστατική και πρωτόγνωρη απάντηση του Κυρίου στην απαίτηση δύο Μαθητών Του να τους τοποθετήσει δεξιά και αριστερά του υποτιθεμένου θρόνου Του στα Ιεροσόλυμα, σαν καθόταν ως Βασιλιάς...
20 Απριλίου, 2021 - 10:27
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2021 - 10:29

Μητροπολίτης Ιερισσού: “Δεν βρίσκεται η δόξα στις πρωτοκαθεδρίες”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Ιερισσού: “Δεν βρίσκεται η δόξα στις πρωτοκαθεδρίες”

Στην ενορία του Αγίου Νικολάου Κρήμνης ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος την Κυριακή 18 Απριλίου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την επαναστατική και πρωτόγνωρη απάντηση του Κυρίου στην απαίτηση δύο Μαθητών Του να τους τοποθετήσει δεξιά και αριστερά του υποτιθεμένου θρόνου Του στα Ιεροσόλυμα, σαν καθόταν ως Βασιλιάς στην δόξα Του: «Ος εάν θέλη υμών γενέσθαι πρώτος, έσται πάντων δούλος» και «Ος εάν θέλη γενέσθαι μέγας εν υμίν, έσται υμών διάκονος» (Μαρκ. ι΄ 43-44).

Οι δόξες και τα μεγαλεία, είπε ο Σεβασμιώτατος, δεν βρίσκονται στην έπαρση και στην αλαζονεία, σύμφωνα με τα μέτρα του Κυρίου μας, αλλά στην απλή εξυπηρέτηση του αδελφού και την ταπείνωση. Δεν βρίσκεται η δόξα στις πρωτοκαθεδρίες και στην λάμψη των διαδημάτων, αλλά στη θυσιαστική εξυπηρέτηση του πλησίον. Και καθώς ο Κύριος είπε, δεν γίνεται κανείς μεγάλος με το να ανεβαίνει σε θρόνους, αλλά με το να βρίσκει τη δύναμη και να φθάνει στο ηρωισμό να πλένει τα πόδια του αδελφού και να τον ανακουφίζει, φορώντας το “λέντιο” και κρατώντας την ταπεινή “λεκάνη” που γνωρίζει να διακονεί τον “άλλο” χωρίς όρια και όρους.

Και κατέληξε: «Αλίμονο στις κοινωνίες εκείνες που θα λείψουν οι μεγάλοι, οι αφανείς ακρογωνιαίοι “λίθοι”, που ’χουν τη δύναμη να κρατάνε στους ώμους τους ως στυλοβάτες το κοινωνικό οικοδόμημα. Το οικοδόμημα το κοινωνικό χωρίς θεμέλια, χωρίς θυσία, χωρίς ταπείνωση είναι καταδικασμένο σε παταγώδη κατάρρευση, γιατί του λείπουν οι “πρώτοι” και απαραίτητοι. Ευλογημένη η κοινωνία που βρίσκει το κουράγιο να ανασύρει από τα βάθη της υπάρξεώς της αυτά τα κεφάλαια – διαμάντια και να τα ανυψώνει στη θέση που τους αξίζει»!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων