08/03/2021 08/03/2021 Την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, Κυριακή της Απόκρεω, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος επεσκέφθηκε την Ενορία Αγίας Παρασκευής Δουμπιών, ακολουθούμενος από τους Διακόνους του π. Θεόκλητο Παρδάλη και π. Αμφιλόχιο Χάιτα. Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν ο Εφημέριος Οικ. π. Σταύρος Τράκας, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Χρήστος Κομπόγιαννος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος κ. Αστέριος...
08 Μαρτίου, 2021 - 15:09
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2021 - 15:12

“Ο δρόμος για τον Παράδεισο περνά πάντα από τη γη”

Διαδώστε:
“Ο δρόμος για τον Παράδεισο περνά πάντα από τη γη”

Την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, Κυριακή της Απόκρεω, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος επεσκέφθηκε την Ενορία Αγίας Παρασκευής Δουμπιών, ακολουθούμενος από τους Διακόνους του π. Θεόκλητο Παρδάλη και π. Αμφιλόχιο Χάιτα.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν ο Εφημέριος Οικ. π. Σταύρος Τράκας, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Χρήστος Κομπόγιαννος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος κ. Αστέριος Πιτσιώρλας.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε τη λεγομένη ευαγγελική περικοπή της Κρίσεως (Ματθ. κε΄ 31-46), που αναγινώσκεται κατ’ αυτήν την ημέρα στους Ιερούς μας Ναούς, τονίζοντας ότι σκοπός της είναι να θέση έναν φραγμό στις αμαρτωλές απαιτήσεις και ορέξεις μας και να πλουτίση το ψυχικό μας διαμέρισμα με αγάπη για τον συνάνθρωπο, τον “άλλο” δηλαδή.

Διευκρίνισε ότι αφ’ ενός μεν η επέκεινα του τάφου ζωή είναι ο αντίλαλος της παρούσης ζωής μας, καθότι κόλαση κατά τον Ντοστογιέφσκυ είναι το να μην αγαπά κανείς, αφ’ ετέρου δε ότι ο δρόμος για τον Παράδεισο, για τον ουρανό δηλαδή, περνά πάντα από τη γη, από το κατώφλι του πεινασμένου, του πονεμένου, του άρρωστου και φυλακισμένου αδελφού μας!

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

 

Τέλος, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας: «Η Κρίσις και ανταπόδοσις κατά τα έργα μας, όταν ο Κύριος έλθη εν δόξη κατά την Δευτέρα Παρουσία Του, είναι αλήθεια τετραγωνική, βγαλμένη από τα χείλη του αδεκάστου Κριτού. Είναι φιλάνθρωπο μέλημα του Ουρανού, μα και απαίτηση κάθε ανθρώπινης καρδιάς που φλογίζεται μέσα στην κοινωνική Σαχάρα της σημερινής πραγματικότητας, στην οποία πλεονάζει η εκμετάλλευση, η ανηθικότητα και βασιελεύει η απάτη.

Ο ιερός Χρυσόστομος θα μας πη πως αν τώρα που ζούμε σ’ αυτό τον κόσμο, που έχουμε χέρια, που έχουμε νού, που έχουμε πόδια, που έχουμε θέληση και αισθήματα δεν τολμήσουμε να χτίσουμε τον Παράδεισο μέσα μας, τότε στη μετά θάνατον ζωή που θα στερούμεθα όλα αυτά, πως μπορούμε να τον φτιάξουμε; Έχει δίκαιο άραγε ο Μ. Αντώνιος γράφοντας: “εκ του πλησίον εστίν η ζωή και ο θάνατος· εάν γαρ κερδήσωμεν τον αδελφόν, τον Θεόν κερδαίνομεν· εάν γαρ σκανδαλίσωμεν τον αδελφόν, εις Χριστόν αμαρτάνομεν”, δηλαδή, “Από τον πλησίον προέρχεται η ζωή και ο θάνατος· διότι αν κερδίσουμε τον αδελφό, τον Θεό κερδίζουμε. Εάν όμως σκανδαλίσουμε και χάσουμε τον αδελφό, στον ίδιο τον Χριστό αμαρτάνουμε”.

Βεβαίως Παράδεισος σημαίνει Βασιλεία Θεού, μετοχή στη μακαριότητά Του. Ας το καταλάβουμε όμως: ο Παράδεισος υπάρχει και ξεκινά απ’ εδώ και η κόλαση το ίδιο! Παράδεισος είναι ο Χριστός μου, δηλαδή ο “αδελφός” μου και κόλαση η εγωιστική αυτάρκεια της αλλαζονίας μας, η αυτοθεοποίησή μας, η ανύψωση του εγώ μας σε θεό!

Καιρός λοιπόν, τον αναμενόμενο Κύριο να ευχαριστήσουμε στην εδώ πραγματικότητα με τη βιοτή μας και να Τον παρακαλέσουμε να γίνη έλεος όταν τους πάντες θα δεχθή έμπρός από το φοβερό βήμα Του.»

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε σε Αναγνώστη τον εντεκάχρονο υιό του καλού Εφημερίου της Ενορίας και μαθητή της Ε΄ Δημοτικού Μάριο Τράκα. Να σημειωθή ότι ο νέος Αναγνώστης τις καθημερινές που δεν έχει σχολείο στηρίζει ψαλτικά τον πατέρα του στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας!

Επίσης ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον π. Σταύρο Τράκα για τις ατέρμονες προσπάθειες και τους κόπους του για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητροπόλεως, που για χάρη του μετεβλήθη σε οδηγό του αυτοκινήτου (κλούβα) της Μητροπόλεως στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης και μεταφορέα των αγαθών που οι αδελφοί μας οικειοθελώς προσφέρουν στους αναγκαιμένους αδελφούς μας.

Ο π. Σταύρος και το Εκκλησιαστικό του Συμβούλιο, αφού πρόσφεραν έναν καφέ στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ναού στον Δεσπότη μας, τον ανέβασαν στον επάνω αυτής όροφο, όπου ολοκληρώνουν και φέρουν εις πέρας το Πρεσβυτέριο, δηλαδή το παπαδόσπιτο της Ενορίας, ένα ευρύχωρο και ευήλιο τόπο διαμονής για τον εκάστοτε Εφημέριο των Δουμπιών. Ο Επίσκοπός μας εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη της Ιεράς Μητροπόλεως και τη δική του στον π. Σταύρο, το Εκκλησιαστικό του Συμβούλιο και το χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ενορίας, που αν και μικρή κάνει θαύματα.

Περισσότερες φωτογραφίες πατώντας εδώ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων