09/01/2021 09/01/2021 Με κατάνυξη γιόρτασε η παραλιακή Ιερισσός τα Άγια Θεοφάνεια, όπου κάθε χρόνο η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Της Δεσποτικής Εορτής προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Διακόνους του π. Θεόκλητο Παρδάλη και π. Αμφιλόχιο Χάιτα. Το πρωί της Εορτής, 6ης Ιανουαρίου ε.ε., προσήλθε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας...
09 Ιανουαρίου, 2021 - 13:07

“Σύντομα η κοινωνία μας να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της”

Διαδώστε:
“Σύντομα η κοινωνία μας να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της”

Με κατάνυξη γιόρτασε η παραλιακή Ιερισσός τα Άγια Θεοφάνεια, όπου κάθε χρόνο η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Της Δεσποτικής Εορτής προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Διακόνους του π. Θεόκλητο Παρδάλη και π. Αμφιλόχιο Χάιτα. Το πρωί της Εορτής, 6ης Ιανουαρίου ε.ε., προσήλθε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Ιερισσού, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια, μαζί με τον εκλεκτό εφημέριο της Ενορίας, Αιδ. Πρωτ. π. Μακάριο Ζωνάρα, ο οποίος είχε παραδοσιακά και λαμπρά στολίσει τον κυρίως Ναό, ετέλεσε τη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Για φέτος, λόγω των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού ο Λαός της πόλεως προσήλθε τηρώντας αυστηρά τα μέτρα που ώρισε η Εκκλησία της Ελλάδος για την σημερινή μεγάλη Δεσποτική Εορτή, τόσο στον αριθμό των πιστών, όσο και στην χρήση μάσκας εντός και εκτός του Ιερού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος μετά την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα αναφερθείς στο τριπλό μήνυμα της Εορτής: Θεοφάνεια σημαίνει, είπε ο Δεσπότης, α) Φανέρωση του Μυστηρίου της Αγίας Τριάδος και δη του ενός Θεού εν τρισίν προσώποις, Πατρός, Υιού και Αγίου Πνεύματος στον Ιορδάνη, β) Ομολογία του Θεού Πατρός ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός και Λόγος Του ο Αγαπητός, το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος που έγινε και άνθρωπος, ο τέλειος, δηλαδή, Θεός και τέλειος Άνθρωπος, ένα πρόσωπο με δύο φύσεις και γ) Την επίσημη εκκίνηση της κατά Χριστόν Οικονομίας, δηλαδή την έναρξη της επίσημης δράσεως του Κυρίου μας στον κόσμο, το ξεκίνημα του σωτηριώδους για τον άνθρωπο και τον σύμπαντα κόσμο έργου Του, που είναι η πρόσκληση του Ουρανού για συμμετοχή και αγιασμό του ανθρώπου και του σύμπαντος κόσμου στη ζωή του Θεού.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος έδωσε πρακτικές συμβουλές για τη σημασία και τη χρήση του Μεγάλου Αγιασμού από τους πιστούς, διευκρινίζοντας ότι η Εκκλησία μας Τον τελεί για να Τον χρησιμοποιούν οι χριστιανοί επ’ ευλογία και αγιασμώ τους, για τον αγιασμό των σπιτιών τους, για τον αγιασμό και την ευλογία των καλλιεργειών και των αγρών τους και κυρίως τόνισε ότι φυλάσσεται ο Αγιασμός αυτός και στους οίκους και στα αγροκτήματα ως φορέας της αγιοτριαδικής χάριτος και ευλογίας. Συνεπλήρωσε όμως, ότι η Εκκλησία μας τον Μέγα Αγιασμό τον χρησιμοποιεί και ως “κανονιστικό μέσον”, δηλαδή Τον χειρίζεται ο υπεύθυνος Πνευματικός Πατέρας ως μέσο κοινωνίας των πιστών με την Εκκλησία, όταν αδυνατή το πνευματικό του τέκνο να λάβη τα Άχραντα Μυστήρια, για να μην αποκόπτεται έτσι από το Ένα Σώμα του Κυρίου μας. Κάλεσε δε όλους να κοινωνούν, δηλαδή να λαμβάνουν τον Μέγα Αγιασμό, μόνο με την ευλογία του Πνευματικού τους Πατέρα και κατόπιν της δικής του παραινέσεως και προτροπής.

Μετά την απόλυση και του Μεγάλου Αγιασμού ο Μητροπολίτης μας ευχήθηκε ο τόπος μας σύντομα να απαλλαγεί από την μεγάλη πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο και να επανέλθει σύντομα η κοινωνία μας στους κανονικούς ρυθμούς της.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων