27/02/2021 27/02/2021 Στις 26 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Θεοκλήτου του Φαρμακού, μάρτυρος των πρώτων χριστιανικών χρόνων και σχετιζομένου με την Αγία ένδοξο Μάρτυρα και Ισαπόστολο Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα, της οποίας η ομολογία πίστεως στον Χριστό καθώρισε ουσιαστικά και την έκβαση της δικής του συναντήσεως με τον Κύριό μας. Είναι αληθές...
27 Φεβρουαρίου, 2021 - 20:52
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2021 - 20:53

Τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεοκλήτου

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεοκλήτου

Στις 26 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Θεοκλήτου του Φαρμακού, μάρτυρος των πρώτων χριστιανικών χρόνων και σχετιζομένου με την Αγία ένδοξο Μάρτυρα και Ισαπόστολο Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα, της οποίας η ομολογία πίστεως στον Χριστό καθώρισε ουσιαστικά και την έκβαση της δικής του συναντήσεως με τον Κύριό μας. Είναι αληθές ότι ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για το βίο του Αγίου Θεοκλήτου, μα σειρά ιδίως κληρικών στην Ορθοδοξία φέρουν το όνομά Του, το οποίο καταγλάισε με το τίμιο αίμα του.

Την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου  κ. Θεόκλητος, ο οποίος από Παναγιώτης Αθανασόπουλος εκοσμήθη με το όνομα του εορτάζοντος Αγίου από τον Γέροντά του, αείμνηστο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο τον Φιλιππαίο, ο οποίος εκοιμήθη οσιακά στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών το 1995, αφού διεποίμανε αγλαόκαρπα και θεοτίμητα τη Μητρόπολή του επί 30 χρόνια (1965-1995). Έμεινε δε στη μνήμη των Αρκάδων ως ο Θεόκλητος ο αριστοκράτης και καλός!

Έτσι φέτος λόγω κορωναϊού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού με τη συνοδεία του εθεώρησε καλό να τιμήση τον προστάτη του Άγιο στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Δακρυρροούσης στην Αρναία, που εντάσσεται στο όλο μεγαλοπρεπές Μέγαρο της Μητροπόλεως και το οποίο ανήγειρε ο αοίδιμος προκάτοχός του κυρός Νικόδημος, κατόπιν γενναίας επιχορηγήσεως του τότε Υπουργού κ. Χρήστου Πάχτα, βλαστού της Αρναίας.

Την κυριώνυμο ημέρα του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο εορτάζων Επίσκοπός, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Κληρικών, τόσο λειτουργούντων, όσο και συμπροσευχομένων. Τον θείο λόγο εκήρυξε γλαφυρότατα ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς, αναφερθείς τόσο στη βιοτή του Αγίου, όσο –λόγω των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου- και στη θέση του Επισκόπου στην καθόλου Εκκλησία. Για τον Μάρτυρα Θεόκλητο παρετήρησε ότι με το αίμα Του βαπτίσθηκε στο όνομα του Χριστού μας και Τον ενεδύθη ως τίμιο χιτώνα Του, πράγμα που καθώρισε τελικώς και το όνομά Του. Για τον Επίσκοπο στην καθ’ ημάς Ανατολή είπε ότι αποτελεί λειτουργική επιλογή του Κυρίου μας στο θεανθρώπινο καθίδρυμά Του την Εκκλησία, εντός της οποίας ο τρίτος βαθμός της Ιερωσύνης αποτελεί την εγγύηση της δικής Του παρουσίας και εικόνα και τόπο και τύπο του Σωτήρος Χριστού. Ευχήθη δε τα δέοντα στον εορτάζοντα.

Ο Σεβασμιώτατος, προ της Απολύσεως και την ευλογία των κολλύβων του Αγίου, τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Γέροντός του, κυρού Θεοκλήτου, απευθύνοντας λίγα λόγια προς το εκκλησίασμα. Παρετήρησε ότι ο Επίσκοπος στην Ορθόδοξη Θεολογία αποτελεί την εγγύηση της παρεδιδομένης στην Εκκλησία Αλήθειας του Χριστού μας, καθότι είναι φορέας της Ιεράς Παραδόσεως της Εκκλησίας και με όρκους έχει δώσει υποσχέσεις κατά τη χειροτονία του να είναι ο αληθής μάρτυς της Σαρκώσεως, των Θαυμάτων, του Κηρύγματος, της Μεταμορφώσεως, του Σταυρού, του Τάφου, της Αναστάσεως και της Αναλήψεως του Κυρίου μας, δηλαδή ο αυθεντικός φύλακας και ερμηνευτής της μιας Παραδόσεως της Εκκλησίας μας. Υπενθύμισε ότι για την Ορθοδοξία Παράδοση είναι “ό,τι πανταχού, πάντοτε και υπό πάντων εμπιστεύθη”, κατά τον Ιλάριο Πικταυίου (“Quod semper, quod ubique, quod ab omnibus creditum est”). Δηλαδή, ο Επίσκοπος με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος καθίσταται-οφείλει να καθίσταται- αληθής μάρτυς Χριστού, άλλως δεν έχει θέση μέσα στην Εκκλησία, γίνεται αιτία σκανδαλισμού, γίνεται αίρεσις και δεν προσμετράται στους αληθινούς μάρτυρες (testes veritatis) της Εκκλησίας!

Ευχαρίστησε δε όλους για την παρουσία τους, τον σεπτό Ιερό Κλήρο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Ιωάννη Σιμώνη και Χρήστο Κομπόγιαννο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου κα Μαρία Αβέρη, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αρναίας κ. Αγαπητό Κιάτο, τον Τοπικό Σύμβουλο Γαλατίστης κ. Δημήτριο Γούσιο και τον ευλογημένο μας Λαό, που παρά τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία προς αποφυγή της διασποράς του κορωναϊού προσήλθε προσεκτικώτατα, τηρώντας τα νενομισμένα.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, στις 5:30 το απόγευμα εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου, ο οποίος προσήλθε φιλάδελφα στη χαρά του συνεπισκόπου του. Παρέστησαν πολλοί Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού και ο επιτρεπόμενος από τις προβλεπόμενες από την Πολιτεία αποφάσεις Λαός, προς αποφυγήν της διασποράς της πανδημίας του covid-19. Στην προσλαλιά του ο άγιος Κίτρους, φίλος του Επισκόπου μας από τα παλιά, έκανε λόγο για τον τιμώμενο Άγιο, παρατηρώντας ότι λίγοι φέρουν το όνομά Του, μα ουσιαστικά όλοι οι Χριστιανοί οφείλουμε να είμαστε θεόκλητοι, κεκλημένοι δηλαδή από τον Κύριό μας στη χαρά της μακαριότητός και βασιλείας Του. Ευχήθη δε τα δέοντα στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων