20/05/2020 20/05/2020 Στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Άνω Σταυρού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 17 Μαΐου 2020. Ο Σεβασμιώτατος συνοδευόταν από τους Διακόνους π. Κωνσταντῖνο Ἰσαακίδη καί π. Θεόκλητο Παρδάλη ενώ στον Ιερό Ναό διακονεῖ ὁ Πρωτοπρεσβύτερος π. Ἀθανάσιος Βουρνίτης. Στο Κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, με δάκρυα στα μάτια δοξολόγησε την Παναγία...
20 Μαΐου, 2020 - 12:47
Τελευταία ενημέρωση: 20/05/2020 - 11:57

“Θα διψάσει όποιος πίνει από το νερό του στείρου ορθολογισμού”

Διαδώστε:
“Θα διψάσει όποιος πίνει από το νερό του στείρου ορθολογισμού”

Στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Άνω Σταυρού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 17 Μαΐου 2020. Ο Σεβασμιώτατος συνοδευόταν από τους Διακόνους π. Κωνσταντῖνο Ἰσαακίδη καί π. Θεόκλητο Παρδάλη ενώ στον Ιερό Ναό διακονεῖ ὁ Πρωτοπρεσβύτερος π. Ἀθανάσιος Βουρνίτης.

Στο Κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, με δάκρυα στα μάτια δοξολόγησε την Παναγία Τριάδα για την ημέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να μη μου επιτρέψη πάλι ο Θεός να ευλογώ άδεια στασίδια και Εκκλησίες κενές»! Η ομιλία περιεστράφη στη Ευαγγελική Περικοπή, όπου ο Μαθητής της Αγάπης περιγράφει ιστορικά και θεολογικά τη συνάντηση και τον διάλογο του Κυρίου μας με τη Σαμαρείτιδα και μετέπειτα Ισαπόστολο Αγία Φωτεινή παρά το φρέαρ (πηγάδι) του Ιακώβ.
Πρόκειται για μια βαρυσήμαντη καινοδιαθηκική ομολογία των αυτοπτών και αυτηκόων μαρτύρων της ζωής, του κηρύγματος, του Σταυρού, της Ταφής και της Αναστάσεως του Κυρίου μας, περί της θεότητος και ανθρωπότητος του Χριστού μας! Άλλωστε, αυτό το φοβερό που απήντησε ο Κύριος στη ερώτηση της Σαμαρείτιδος, εάν Εκείνος είναι ο Μεσσίας ο λεγόμενος Χριστός, ΕΓΩ ΕΙΜΙ, σφραγίζει του λόγου το αληθές!

Στη συνέχεια ο ομιλητής, με βάση τα λόγια του Κυρίου προς τη Σαμαρείτιδα: «Όποιος πίνει από το νερό του πηγαδιού του Ιακώβ θα διψάση και πάλι· όποιος όμως πιεί από το “νερό” που θα του δώσω εγώ, δεν θα διψάση στον αιώνα» (Ιωάν. δ΄, 14), ανεφέρθη στις συνήθεις πηγές που ο άνθρωπος σκύβει να ξεδιψάση, που αντί να ικανοποιούν, μεγαλώνουν την εσωτερική δίψα του. Στην εποχή μας τρεις είναι κυρίως οι πηγές που συγκεντρώνουν γύρω τους το μεγάλο πλήθος των διψασμένων, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος.

Η πρώτη πηγή είναι εκείνη που προσφέρει τη γνώση. Αναγκαία όντως παρόρμηση του έσω ανθρώπου, στην οποία εδράζεται ο πολιτισμός και η επιστήμη. Όμως αυτός που τη γεύεται άφθονα κι αχόρταγα, γρήγορα διαπιστώνει ότι όσο περισσότερα μαθαίνει, τόσο διευρύνεται ο κύκλος αυτών που αγνοεί! Γι’αυτό και αναγκάζεται να ολογήση: «Εκείνος που πίνει άφθονα από το νερό της γνώσης και πάλι θα διψάση»! Αναγκαία η γνώση, λοιπόν, αλλά σ’ αφήνει διψασμένο…

Η δεύτερη πηγή είναι εκείνη που προσφέρει υλικά αγαθά, ανέσεις και κυρίως βασίζεται στην τεχνική πρόοδο, στην τεχνολογία δηλαδή. Η πραγματικότητα όμως φανερώνει ότι ο άνθρωπος είναι άπληστος ακόρεστος και αχόρταγος. Όσο έχει, τόσο περισσότερα θέλει να έχη! Τα δε χθεσινά θαύματα της τεχνολογίας, δυστυχώς, σήμερα θεωρούνται ξεπερασμένα! Αλλοίμονο, λοιπόν, και στην πηγή της ύλης, της τεχνολογίας και των ανέσεων, όσο πίνει κανείς, τόσο διψά!

Η τρίτη και πιο ελκυστική πηγή, ιδιαίτερα για τα διψασμένα για ζωή νιάτα, είναι η πηγή της ηδονής, η πηγή του έρωτα! Είναι η πηγή που υπόσχεται τα πάντα με τα πικρά και θολά νερά της, που παραφουσκώνει, μα δηλητηριάζει τα όνειρα, διαστρέφει τους πόθους, χτίζει πήλινα παλάτια, κουρελιάζει ιδανικά, ικανοποιεί πρόσκαιρα τις αισθήσεις και το θυμικό, μα στο τέλος κουρελιάζει την ψυχή και κάνει τον άνθρωπο σκιά του εαυτού του και σκλάβο σε τυφλό τύραννο! Σε κάνει βασιλιά από τη μια και αγέρωχο σαν Κροίσο κι απ’ την άλλη σου κατακαίει τα φτερά… Θύματά της οι νικημένοι της ζωής, πρώην γόητες, σταρ και λαμπεροί του σανιδιού πρωταγωνιστές και φίρμες… Αλλοίμονο και πάλι, στη πηγή της ηδονής, όσο πίνεις τόσο διψάς!

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος «Στην Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα ο Μέγας Συνομιλητής διακήρυξε· “Όποιος πιεί από το νερό που θα του δώσω εγώ, δεν θα διψάση στον αιώνα”! Το Νερό της Αποκάλυψης της απόλυτης Αλήθειας, δηλαδή του Θεού στον άνθρωπο, είναι το νερό που ξεδιψάει τις ψυχές και φέρνει τον σχετικό και ατελή άνθρωπο κοντά στον Απόλυτο και Τέλειο Θεό, ενώνοντάς τον μαζί Του! Αυτός ο ανήφορος της αρετής, αυτή η αποδοχή της θυσίας, αυτή η σταυρωμένη αγάπη κάνει τον άνθρωπο ισόθεο και τον φτάνει στο να ξεπεράση τα όριά του, τον προικίζει με ουρανό! Δίνεις τον εαυτό σου φτωχό στον Θεό και τον παίρνεις πίσω πλουτισμένο, μάλλον δε αγιασμένο! Λοιπόν, όποιος πίνει από το νερό του στείρου ορθολογισμού και ανυψώνει τη λογική ή την επιστήμη σε θεό, τότε θα διψάση και πάλι! Όποιος δεν απορρίπτει τη λογική και την επιστήμη, γνωρίζει τα όριά τους, και τις απόδέχεται ως δώρο Θεού, δοξολογεί όμως και προσκυνά μόνο τον Θεό, τότε δεν θα διψάση στον αιώνα!»

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων