11/05/2020 11/05/2020 Την Κυριακή του Παραλύτου, η κωμόπολη του Γεροπλατάνου Χαλκιδικής, τίμησε το μαρτύριο της φωτιάς, δηλαδή το ολοκαύτωμα των έξι Νεοπαρθενομαρτύρων βλαστών της, για τις οποίες σεμνύνεται όλως ιδιαιτέρως ο τόπος αυτός, αλλά και συνάμα ολάκερη η Χαλκιδική και η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Των όλων Ακολουθιών και εορτασμών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...
11 Μαΐου, 2020 - 22:37
Τελευταία ενημέρωση: 11/05/2020 - 22:38

Τίμησαν το Ολοκαύτωμα των έξι Νεοπαρθενομαρτύρων στη Χαλκιδική

Διαδώστε:
Τίμησαν το Ολοκαύτωμα των έξι Νεοπαρθενομαρτύρων στη Χαλκιδική

Την Κυριακή του Παραλύτου, η κωμόπολη του Γεροπλατάνου Χαλκιδικής, τίμησε το μαρτύριο της φωτιάς, δηλαδή το ολοκαύτωμα των έξι Νεοπαρθενομαρτύρων βλαστών της, για τις οποίες σεμνύνεται όλως ιδιαιτέρως ο τόπος αυτός, αλλά και συνάμα ολάκερη η Χαλκιδική και η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Των όλων Ακολουθιών και εορτασμών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Χρυσόστομο Μαιδώνη, επίτιμο Πρωτοσύγκελλο και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Νήφωνα Καζάνα και π. Κυπριανό Στραζέρου, τον καλό και αεικίνητο Εφημέριο της Ενορίας και τους Διακόνους π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη και π. Θεόκλητο Παρδάλη. Βεβαίως, λόγω των μέτρων περί μη διασποράς του Κορωναιού, λιγοστό ήταν το Εκκλησίασμα, αλλά αρκετό για την τιμή του μεγάλου γεγονότος. Επικεφαλής του Λαού ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κομπόγιαννος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Φυλακτός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αριστοτέλη κ. Γεώργιος Λαμπράκης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Αντωνάς, η αντίστοιχη Πρόεδρος των Σανών κα Κωνσταντίνα Σκαρλή, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννος Αναστασίου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γεροπλατάνου Στρατηγός κ. Γεώργιος Καραγιάννης κ. α. Τα ιερά ψαλτήρια τίμησαν με την παρουσία τους, πέραν των τοπικών ιεροψαλτών, οι μουσικολογιώτατοι κ.κ. Βασίλειος Τζιμογιάννης, Κωνσταντίνος Πιστέλας, Χρήστος Αναστασιάδης και Βασίλειος Τσανακεσίδης.

Τον λόγο εκήρυξε ο π. Χρυσόστομος, που είναι και η αιτία του εορτασμού του ολοκαυτώματος, καθότι με πρότασή του ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ιερισσού κυρός ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ, καθιέρωσε τη γιορτή αυτή και ώρισε με ευλογία του να τιμώνται στο εξής τα βλαστάρια αυτά του Γεροπλατάνου. Να σημειωθή ότι ο ομιλητής από το 2012 έχει εκδώσει με τίτλο ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, το ιστορικό των καθοριστικών για τον Τόπο μας γεγονότων αυτών.

Αρχικά έκανε λόγο για την Επανάσταση του Τσάμη Καρατάσου το 1854 στη Χαλκιδική, την οποία στίφη ατάκτων Τούρκων ξεκίνησαν να καταστείλουν από τη Θεσσαλονίκη. Στον Καβρόλακα, κοντά στον Άγιο Πρόδρομο, δόθηκε η περίφημη μάχη, όπου οι Τούρκοι υπό τον Χασάν Αγά νικήθηκαν, αφήνοντας 65 νεκρούς, ενώ οι Έλληνες του Βλαχομιχάλη είχαν ένα νεκρό. Όμως αφού ανασυντάχθηκαν στη Γαλάτιστα, εφόρμησαν πάλι εναντίον του Πολυγύρου και μετά την υποχώρηση του Καρατάσου από την Ορμύλια προς το Άγιον Όρος, υπεχώρησε και ο Βλαχομιχάλης αφήνοντας αφύλακτο και απροστάτευτο τον Πολύγυρο. Στις 22 Απριλίου 1854 αιματοκύλησαν τον Πολύγυρο, συλλαμβάνοντας και θανατώνοντας τους 30 Προύχοντές του.

Μετά τη σφαγή του Πολυγύρου οι Τούρκοι ξεχύθηκαν στα χωριά της Χαλκιδικής, συνέχισε ο π. Χρυσόστομος, και προέβησαν στη μεγάλη καταστροφή των Τουπλικίων, δηλαδή του σημερινού Γεροπλατάνου, μη σεβόμενοι αλλά καταστρέφοντας τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, που ξανάχτισαν οι Τουπλικιώτες το 1858. Απόδειξις τούτου είναι ότι οι εικόνες του Τέμπλου του Ναού φέρουν ημερομηνίες αγιογραφήσεως μετά το 1858!

Και κατέληξε ο ομιλητής ως εξής: «Επτά κοπέλες παρθένες του Γεροπλατάνου για να σωθούν κλείσθηκαν στον νερόμυλο του Γεωργίου Τσιάμη που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του χωριού. Εκεί τις ανακάλυψαν οι Τούρκοι και τις πρότειναν να αλλαξοπιστήσουν για να μη τις κακοποιήσουν. Οι έξι από τις έπτα προτίμησαν το μαρτύριο και κάηκαν ζωντανές μέσα στον μύλο, όπου και σήμερα ακόμη φαίνονται τα καμμένα ξύλινα ζωνάρια του ντουβαριού και οι μαυρισμένες από τη φωτιά πέτρες. Μόνο μια κοπέλα λιποψύχησε και παραδόθηκε στους Τούρκους, που την μετέφεραν στα Σανά και την πάντρεψαν με Τούρκο , όμως έζησε και πέθανε χριστιανή. Δεν γνωρίζουμε τα μικρά ονόματα των Μαρτύρων. Γνωρίζουμε τα επώνυμά τους, που ήταν : Μιζούλη, Καρακάση, Λεμονή, Τσάμη, Πάσχου και Νέστορα.»

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας συνεστήθη πομπή και η εικόνα των Νεομαρτύρων Γυναικών ελιτανεύθη στο Χωριό και κατέληξε στον Τόπο του Μαρτυρίου, όπου εψάλη Τρισάγιο και κατετέθησαν στέφανοι από τους Άρχοντες του Τόπου. Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τον ευλογημένο Λαό του Θεού να πυκνώση το Εκκλησίασμα της Ενορίας, τηρουμένων των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας. Όμως κάλεσε τους Άρχοντες και την Πολιτεία αυτή τη φορά τουλάχιστον να μην επιδείξουν όλη την αυστηρότητά τους απέναντι στην Εκκλησία, όπως έπραξαν δυστυχώς μέχρι σήμερα!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων