21/07/2021 21/07/2021 Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, παραμονή της εορτής του Προφήτη Ηλία, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Πετροκεράσων στην Χαλκιδική τελέσθη ο Εσπερινός, παρουσία του Αρχιμανδρίτη π. Χρύσανθου Σαββίδη. Ο Αρχιμανδρίτης κήρυξε το Θείο Λόγο, μαζί με κληρικούς της Μητρόπολης Ιερισσού, απεσταλμένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Θεόκλητου. Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεόκλητος χοροστάτησε των λαμπρών...
21 Ιουλίου, 2021 - 15:18
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2021 - 18:24

Τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη για την αφιλοκερδή προσφορά του

Διαδώστε:
Τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη για την αφιλοκερδή προσφορά του

Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, παραμονή της εορτής του Προφήτη Ηλία, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Πετροκεράσων στην Χαλκιδική τελέσθη ο Εσπερινός, παρουσία του Αρχιμανδρίτη π. Χρύσανθου Σαββίδη. Ο Αρχιμανδρίτης κήρυξε το Θείο Λόγο, μαζί με κληρικούς της Μητρόπολης Ιερισσού, απεσταλμένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Θεόκλητου.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεόκλητος χοροστάτησε των λαμπρών Ακολουθιών του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, ακολουθούμενος από τους Αρχιμανδρίτες π. Δωρόθεο Ζέρβα Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, π. Χρύσανθο Σαββίδη, τον π. Αθανάσιο Κούκο Αρχιερατικό Επίτροπο Δ΄ Περιφερείας και Προϊστάμενο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τον ευλαβέστατο Εφημέριο της Ενορίας π. Μιχαήλ Γιαννάκοβ, Μολδαβό την καταγωγή, πατέρα πέντε τέκνων και πτυχιούχο Θεολογίας του Α.Π.Θ. και τον Διάκονό του π. Αμφιλόχιο Χάιτα.

Προ του Δι’ ευχών της Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τίμησε τον επί 15 έτη και πλέον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού εντιμότατο κ. Αθανάσιο Φράγκου που αφιλοκερδώς ψάλλει τον Θεό και τιμά τον Προστάτη του Χωριού του, τον Θεσβίτη Ηλία!

Στη Θεία Λειτουργία παρεβρέθηκε ο τ. Υπουργός και νυν Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά κα Βασιλεία Λούρδα, ο Πρόεδρος Κοινότητος Πετροκεράσων κ. Αθανάσιος Καλαφάτης, ο Πρόεδρος του Λειβαδίου κ. Δημήτριος Γουδήρας,ο Πρόεδρος του Ζαγκλιβερίου κ. ΓεώργιοςΚοπαρανίδης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού κ. Μιχαήλ Καρτσιώτης κ.α. Τα Αναλόγια του Ναού τίμησαν οι Ιεροψάλτες της Ενορίας κ.κ. Αθανασίος Φράγκος και Ραφαήλ Ντόρντογλου, Παναγιώτης Γωνιάδης και Δημήτριος Κουκλιάτης κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε διεξοδικά στην κρηπίδα των Προφητών, τον Ηλία τον Θεσβίτη που τόσο η Παλαιά όσο και η Καινή Διαθήκη τιμούν και διακρίνουν εξαιρέτως. Μιλάμε για έναν Προφήτη του 9ου αιώνα π.Χ., που πολεμήθηκε από τον Βασιλέα Αχαάβ του Ισραήλ και τη Βασίλισσα Ιεζάβελ περισσότερο. Πρόκειται για τον άνθρωπο, που κατηγόρησε τους Ιερείς του Βάαλ, Θεού του Ηλία, μέγα Ασκητή και κήρυκα διαπρύσιο του ενός αληθινού Θεού, του Θεού Ιαχβέ, Αδωνάι, του απερινόητου Θεού Πατρός της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο ομιλητής στάθηκε στη ζωή του Αγίου και από τα βιβλία Γ΄ και Δ΄ Βασιλειών της Παλαιάς Διαθήκης επέλεξε να υπογραμμίσει δύο σημεία σημαντικά του κηρύγματος και των Πράξεων του Μεγάλου Προφήτου. Υπενθύμισε, πρώτα, ότι στα Σάρεπτα της Σιδώνος ανέστησε τη νεκρή θυγατέρα της πτωχής χήρας, ότι πρόσφερε την ίαση από τη λέπρα στον Νεεμάν τον Σύρο, ότι έκλεισε τους ουρανούς για τρία έτη προς συνετισμό του Λαού στην ορθή πίστη και πάλι προσευχήθηκε και δροσίστηκε η γη. Και δεύτερον, αναααφέρθηκε στη θεοπτία που έτυχε του Θεού Ιαχβέ. Ότι, δηλαδή, ο Κύριος δεν εμφανίστηκε μέσα από “συσσεισμό” η από βρυχηθμο λέοντος, αλλά μέσα από τη λεπτή “πραεία” αύρα, της ειρηνικής και χαριτωμένης παρουσίας του Τριαδικού Θεού.

Αυτά τα γεγονότα της ζωής του Αγίου χρησιμοποίησε ο Σεβασμιώτατος για να μιλήσει για επίκαιρα θέματα, που ταλανίζουν την κοινωνία μας και πληγώνουν τον άνθρωπο. «Δεν επέτρεψε ο Προφήτης Ηλίας να ταλανίζεται η νεκρή κόρη, ο λεπρός και ο διψασμένος λαός, είπε ο Δεσπότης, αλλά έδωσε λύση με την ίαση των προβλημάτων αυτών, χαρίζοντας ευλογημένες στιγμές στη ζωή των ανθρώπων. Και πάλι ο Κύριος Ιαχβέ στον “Ζηλωτή” και πυρφόρο Ηλία δεν εμφανίστηκε “ως εν εξουσία Παντοκράτωρ”, “ως Θεός των Δυνάμεων”, αλλά ως λεπτό αεράκι, που δροσίζει και αναπαύει το Αδαμιαίο Γένος!»

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Μας ταλανίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα σήμερα ο κορωνοϊός. Τα δύο ανωτέρω σημεία της ζωής του Προφήτη Ηλία μας διδάσκουν πρώτον μεν ότι ο Θεός δεν είναι Εισαγγελέας και δεν χαίρεται με τον θάνατο του αμαρτωλού, καθώς οι Προφήτες διδάσκουν. Και δεύτερον μας λένε ότι ο Θεός, Πατέρας όλων μας, κατά τη Σοφία Σειράχ (κεφ. λη΄,στ. 1-6) έκτισε ιατρούς και φάρμακα επί της γης και μυρεψούς (φαρμακοποιούς), για την γιατρειά του κόσμου! Γιατί ωρισμένοι από μας θέλουν τον Θεό Δικαστή και απορρίπτουν την επιστημονικά κατοχυρωμένη Ιατρική Τέχνη; Δεν γινόμαστε έτσι ανακόλουθοι και αμφισβητίες της θελήσεως του Θεού και Πατέρα μας;»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων