24/09/2022 25/09/2022 Με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα την Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου 2022, στην κατάμεστη αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου Φυλής, στα Άνω Λιόσια, η μεγάλη εκδήλωση μνήμης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και του Δήμου Φυλής για την συμπλήρωση εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, με θέμα: «1922 – 2022… Ένας...
24 Σεπτεμβρίου, 2022 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 25/09/2022 - 2:10

Εκδήλωση μνήμης για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στην Ι.Μ. Ιλίου

Διαδώστε:
Εκδήλωση μνήμης για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στην Ι.Μ. Ιλίου

Με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα την Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου 2022, στην κατάμεστη αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου Φυλής, στα Άνω Λιόσια, η μεγάλη εκδήλωση μνήμης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και του Δήμου Φυλής για την συμπλήρωση εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, με θέμα: «1922 – 2022… Ένας αιώνας προσφοράς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας».

Πλήθος κόσμου και πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και συγκίνηση το αφιέρωμα.

Τιμώμενο πρόσωπο και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ενώ εξαιρετικές ομιλίες πραγματοποίησαν ο π. Υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο συγγραφέας κ. Απόστολος Δοξιάδης και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Αθανασίου. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Αθηναγόρας, στον οποίο ανήκε η πρωτότυπη ιδέα και ο σχεδιασμός του αφιερώματος και ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, που υποστήριξε την πρωτοβουλία της Ι. Μητροπόλεως με ενθουσιασμό, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα για την άρτια διοργάνωσή της. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο επιστημονικός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Δημήτριος Ανυφαντάκης.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, πέραν των ομιλιών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και ο Δήμαρχος Φυλής απένειμαν στο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων πλακέτα, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την μεγάλη συνεισφορά του στην δημοκρατία, τον κοινοβουλευτισμό και την καθοριστική συμβολή του στη διατήρηση και εμπέδωση της συλλογικής ιστορικής μνήμης, θέλοντας έτσι να δώσουν έμφαση στην τιτάνια προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας στον αγώνα για την αποκατάσταση και την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων προσφύγων του 1922.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συναυλία του μουσικοσυνθέτη κ. Μάριου Στρόφαλη και της ερμηνεύτριας κας Ειρήνης Τουμπάκη, με τίτλο: «Yunan taxim διαδρομές». Ένα αφιέρωμα στο πολύγλωσσο μουσικό μωσαϊκό του κοσμοπολίτικου λιμανιού της Μεσογείου ως την καταστροφή της το 1922, αλλά και στο ταξίδι της πλούσιας μουσικής του κουλτούρας τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων διάβασε η ηθοποιός κα Κατερίνα Παπαδάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Λιάκος, ο π. Δήμαρχος Φυλής κ. Δημήτριος Μπουραΐμης, ο π. Δήμαρχος Αχαρνών κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, ο π. Δήμαρχος Άνω Λιοσίων κ. Ευάγγελος Χριστοφιλάκης, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Φυλής κα Ελένη Λιάκου, κ. Γεώργιος Αβράμης, κ. Ιωάννης Μαυροειδάκος, ο Πρόεδρος των παιδικών σταθμών Άνω Λιοσίων κ. Παναγιώτης Καμαρινόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πετρουπόλεως κ. Θεόδωρος Λάππας, η Γ.Γ. ΤΟΥ Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού κα Μαρία Σαπέλα, ο Γ.Γ. του Δήμου Φυλής κ. Αργύριος Αργυρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κα Χρυσούλα Κουράση, κ. Μαρίνος Σαρλάς, κα Σοφία Πανουτσακοπούλου, κ. Σταμάτιος Σερέπας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων κ. Νικόλαος Λιόσης, ο Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος, ο Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικού Τομέα Αθηνών – εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Χαράλαμπος Αλεξανδράτος, ο Ταξιάρχος Διοικητής της 206 ΠΑΥ κ. Αλέξανδρος Συρεγγέλας, η Πρόεδρος του ΚΔΑΜ ΜΕΑ «ΑΡΩΓΗ» Δήμου Αχαρνών κα Μαρία Μπούκη, Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλών Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων των Δήμων Αχαρνών και Φυλής, Ιερείς, πανεπιστημιακοί, πολιτευτές, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και των ΜΜΕ.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του επίσημου καναλιού του Δήμου Φυλής στο YouTube και σε μαγνητοσκόπηση από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων