13/09/2023 13/09/2023 Με μεγάλη επιτυχία και ενεργή συμμετοχή ξεκίνησε  την Τρίτη, 12.09.2023 εξ αποστάσεως το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική)», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (ΙΠΕ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου...
13 Σεπτεμβρίου, 2023 - 21:32
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2023 - 21:04

Έναρξη επιμορφωτικού προγράμματος του Ι.Π.Ε. στη Μητρόπολη Ιλίου

Διαδώστε:
Έναρξη επιμορφωτικού προγράμματος του Ι.Π.Ε. στη Μητρόπολη Ιλίου

Με μεγάλη επιτυχία και ενεργή συμμετοχή ξεκίνησε  την Τρίτη, 12.09.2023 εξ αποστάσεως το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική)», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (ΙΠΕ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την έναρξη του προγράμματος τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β΄, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., για ευόδωση των σκοπών και των στόχων του νέου επιμορφωτικού έτους, τονίζοντας παράλληλα την στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ του Ι.Π.Ε. και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας διατελεί όλα αυτά τα χρόνια Αναπληρωτής Πρόεδρος και Νόμιμος Εκπρόσωπός του Ιδρύματος. Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως και συντονιστή του προγράμματος Πανοσ. Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη, για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου.

Επισήμανε την υλοποίηση πολλών προγραμμάτων στην Ιερά Μητρόπολη είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως ενώ αναφέρθηκε ότι ο κύκλος αυτός των προγραμμάτων ολοκληρώνεται κατά τον επόμενο μήνα και ένας νέος κύκλος με νέες θεματικές ενότητες και δράσεις σχεδιάζεται και πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας απηύθυνε χαιρετισμό και επεσήμανε την σπουδαιότητα του ρόλου του Ι.Π.Ε. στην επιμόρφωση του κλήρου και των λαϊκών στελεχών ενώ πρόσθεσε την ανάγκη συνέχισης του έργου του Ι.Π.Ε. και της διεύρυνσης του ρόλου του στην διαδικασία της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για την Εκκλησία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόσωπο του μακαριστού π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη και στην συμβολή του στο έργο αυτό καθώς και του π. Θεολόγου Αλεξανδράκη ο οποίος προσπαθεί συνεχώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ακολούθησε η παρουσίαση των στόχων του προγράμματος από τον π. Θεολόγο ο οποίος επεσήμανε ως πρωταρχικό σκοπό την κατά το ανθρωπίνως δυνατόν πληρέστερη κατάρτιση των κληρικών στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως στους τρόπους που δύναται ο ποιμένας να καθοδηγεί τον ποιμενόμενο μέσα από τα κείμενα των Πατέρων και παρότρυνε τους συμμετέχοντες να θέσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν γιατί μόνο εάν τεθούν και φωτιστούν οι πτυχές τους θα δοθουν οι κατάλληλες λύσεις.

Στην συνέχεια και βάση του προγράμματος ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Σύγχρονες «εναλλακτικές» μορφές οικογένειας» ο Αιδεσ. Πρωτοπρ. Χριστοφόρος Χρόνης, Δρ Θεολογίας, Διδάσκων  στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. & Εφημέριος στον Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 35 διδακτικές ώρες και θα ολοκληρωθεί σε 9 συναντήσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις επόμενες συναντήσεις, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι κάτωθι:

  • Θεόδωρος Πιτταράς, Ιατρός – Βιοπαθολόγος, Επίκ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α
  • Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
  • Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ιεροκήρυκας Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Ιατρός, ειδικευόμενος Ψυχίατρος
  • Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Αν. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
  • Πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Δρ Θεολογίας, Καθηγητής Β/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης
  • Πρωτοπρ. Αθανάσιος Γκίκας, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
  • Νικόλαος Κόιος, Αν. Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης
  • Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Ιεροκήρυκας της Ι.Α.Α., Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Δρ Θεολογίας, LLB – LLM Νομικής

Η ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει με τον απολογισμό και την αξιολόγηση αυτού από τον Δ/ντή του Ι.Π.Ε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων