21/07/2022 21/07/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στις Αχαρνές συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Αρχιερατικής αυτής περιφέρειας, την ημέρα εορτής του Προφήτη Ηλία, Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή τον στίχο ενός τροπαρίου του Εσπερινού: «αὐτός ὑπάρχεις ἑστιάτωρ νῦν ὡς ἄφθονος ἡμῖν παρεχόμενος ἀνεκλάλητον χάριν τοῖς πίστεως...
21 Ιουλίου, 2022 - 16:09
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2022 - 16:11

Η εορτή του Προφήτη Ηλία στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου

Διαδώστε:
Η εορτή του Προφήτη Ηλία στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στις Αχαρνές συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Αρχιερατικής αυτής περιφέρειας, την ημέρα εορτής του Προφήτη Ηλία,

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή τον στίχο ενός τροπαρίου του Εσπερινού: «αὐτός ὑπάρχεις ἑστιάτωρ νῦν ὡς ἄφθονος ἡμῖν παρεχόμενος ἀνεκλάλητον χάριν τοῖς πίστεως αὐτόν γεραίρουσιν» (η αντωνυμία «αὐτός» αναφέρεται στον Προφήτη Ηλία), αναφέρθηκε στον Προφήτη Ηλία τον Εστιάτορα, δηλαδή τον πνευματικό τροφοδότη της συνάξεως και της ενορίας. Αναφέρθηκε επίσης και στην πιστή τήρηση του νόμου του Θεού, στην εύσπλαχνη καρδιά του και στην προσευχή του, τα οποία αποτελούν και χαρακτηριστικά της ιδιορρύθμου, σκληρής και ταυτόχρονα ελεήμονος μορφής του.

Ευχήθηκε δε τα ιδιώματα αυτά, οι πιστοί που κατέκλυσαν τον ναό του, να τα καλλιεργούν στη ζωή τους.

Το απόγευμα της 19 Ιουλίου 2022, 0 Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία Πετρουπόλεως.

Συμμετείχαν κληρικοί της Αρχιερατικής Περιφέρειας Πετρουπόλεως, ενώ παρόντες ήσαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο βουλευτής κ. Ανδρέας Λομβέρδος και ο πρώην βουλευτής κ. Καχριμάνης.

Ο Σεβασμιώτατος στον σύντομο λόγο του, αναφέρθηκε στο θαύμα του πολλαπλασιασμού του αλευριού και του λαδιού, που επιτέλεσε ο Προφήτης Ηλίας στο σπίτι της χήρας, η οποία τον φιλοξενούσε κατά την διάρκεια του λιμού, που είχε ενσκήψει στο Ισραήλ εξ αιτίας της ανομβρίας.

Το θαύμα έχει σχέση τόσο με την προσευχή και την τήρηση των εντολών του Θεού, αλλά και με το μοίρασμα αυτής της τροφής που είχε σαν αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της. Τόνισε τέλος ότι, ακριβώς αυτό το μοίρασμα, αυτή η αλληλεγγύη προκαλεί το θαύμα, έτσι όπως κατ’ εξοχήν τελείται «ἐν τῇ κλάσει τοῦ ἄρτου» στην Θεία Λειτουργία, όπου κοινωνεί ο Θεός με τον άνθρωπο, σχέση που αποτελεί το μεγαλύτερο θαύμα στον κόσμο.

Στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού τελέστηκε η χειροθεσία σε Αναγνώστη του κ. Φαίδωνα Ιωαννίδη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων