25/07/2022 25/07/2022 Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε χθες η μνήμη του αγίου Αθηναγόρου, του απολογητού και φιλοσόφου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Πλήθος πιστών κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πετρουπόλεως για να συμπροσευχηθούν και να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη τους το «έτη πολλά». Στον Όρθρο χοροστάτησε ο...
25 Ιουλίου, 2022 - 13:32
Τελευταία ενημέρωση: 25/07/2022 - 14:03

Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου

Διαδώστε:
Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε χθες η μνήμη του αγίου Αθηναγόρου, του απολογητού και φιλοσόφου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Πλήθος πιστών κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πετρουπόλεως για να συμπροσευχηθούν και να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη τους το «έτη πολλά».

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ενώ της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο εορτάζων Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας και συλλειτουργούντες ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος και Λήμνου κ. Ιερόθεος, ενώ συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ήταν οι Μητροπολίτες Θηβών κ. Γεώργιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγίαννης, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κηφισίας. Ο ιεροκήρυκας αναφέρθηκε στον απολογητή άγιο Αθηναγόρα, ο οποίος συνήθιζε να ονομάζει τον εαυτό του «χριστιανό φιλόσοφο» και που γεννημένος στην Αθηνά είχε σπουδάσει μέσο Πλατωνισμό και Στωϊκή φιλοσοφία.

Μίλησε για το έργο του, στο οποίο παραπέμπει σε αρχαίους Έλληνες ποιητές και πεζογράφους, όταν διαπραγματεύεται, τόσο την Ανάσταση, όσο και όταν απολογείται στους συναυτοκράτορες Μάρκο Αυρήλιο και Κόμμοδο για τις κατηγορίες ενάντια στους χριστιανούς.

Στον χώρο της θεολογίας προβάλλει την ορθόδοξη τριαδολογική διδασκαλία, τη θεοπνευστία των Αγίων Γραφών και την αυστηρή ασκητική στάση στον ηθικό βίο των χριστιανών.

Ανέλυσε επαρκώς τις θέσεις του αγίου σε σχέση με τη σύγχρονη πολύπλοκη εποχή μας, που μπορεί πολλά να ωφεληθεί από την θεολογία του. Τέλος αναφέρθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη επισημαίνοντας κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τον άγιο και του ευχήθηκε υγεία και καλλίκαρπη και μακροχρόνια ποιμαντορία.

Ο εορτάζων Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς και τον κόσμο που τον τίμησε με την παρουσία του, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μοίρασε ο ίδιος το αντίδωρο, δεχόμενος τις ευχές των πιστών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων