12/02/2020 12/02/2020 Για άλλη μια χρονιά η πόλη των Αχαρνών τίμησε με ιεροπρέπεια τον έφορο και προστάτη του Άγιο ιερομάρτυρα Βλάσιο. Οι φετινοί εορτασμοί, πραγματοποιήθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου στο κέντρο της πόλης, λόγω της ακαταλληλότητας του κεντρικού ναού που επλήγη από τον σεισμό το περασμένο καλοκαίρι. Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών...
12 Φεβρουαρίου, 2020 - 16:34
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2020 - 16:38

Το Μενίδι τίμησε τον προστάτη του Άγιο Βλάσιο

Διαδώστε:
Το Μενίδι τίμησε τον προστάτη του Άγιο Βλάσιο

Για άλλη μια χρονιά η πόλη των Αχαρνών τίμησε με ιεροπρέπεια τον έφορο και προστάτη του Άγιο ιερομάρτυρα Βλάσιο. Οι φετινοί εορτασμοί, πραγματοποιήθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου στο κέντρο της πόλης, λόγω της ακαταλληλότητας του κεντρικού ναού που επλήγη από τον σεισμό το περασμένο καλοκαίρι.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, πλαισιωμένος απ δεκάδες ιερείς και εκατοντάδες πιστούς, στον μικρό χώρο του παρεκκλησίου. Ο κ. Αθηναγόρας στο κήρυγμά του τόνισε ιδιαίτερα ότι ο άνθρωπος είναι εγγυητής της ενότητας μεταξύ των κτισμάτων της φύσης καθώς αποτελεί την κορωνίδα της δημιουργίας του κόσμου. «Στον Παράδεισο η σχέση του ανθρώπου με την υπόλοιπη φύση ήταν σχέση συναλληλίας, επικοινωνίας και βοήθειας. Δεν υπήρχε η δυσκολία της επικοινωνίας που υπάρχει στις ημέρες μας.

Ο άνθρωπος έπρεπε να είναι ο σταθερός εγγυητής της ισορροπίας της φύσεως. Καί αυτός ο εγγυητής έπεσε σε κάτι πρόχειρο και πρόστυχο διότι έκανε συναλλαγες για να επωφεληθεί από τον φυσικό πλούτο, αγνοώντας ότι αυτά δόθηκαν από τον Θεό στην φύση για να μας εξυπηρετούν και όχι για να αντιμαχόμαστε». Ο κ. Αθηναγόρας πρόσθεσε ότι «ο σήμερα εορταζόμενος Άγιος Βλάσιος έρχεται να μας δείξει από που ξεφύγαμε και δεν αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ο ιερός υμνωδός έρχεται μέσα από τα τροπάρια του εσπερινού να μας δείξει ότι ο άνθρωπος είναι ο εγγυητής της ισορροπίας μέσα στη φύση. Ο άνθρωπος είναι η κορωνίδα της δημιουργίας του κόσμου». Έκλεισε λέγοντας πως «Ο Άγιος Βλάσιος δεν είναι απλά ένας ασκητής, ή ένας απλός ιερομάρτυρας. Είναι το πρόσωπο που αντικατοπτρίζει στον καθένα από εμάς την αλήθεια που έχει το ανθρώπινο γένος. Ότι ο άνθρωπος είναι εγγυητής ενότητος πάνω στην ανθρώπινη κτίση και εγγυητής ισορροπίας της φύσης. Να μην κερδίζουμε σε βάρος της φύσης, αλλά να κερδίσουμε κάτι που τελικά θα μείνει εδώ. Την ισορροπία του εαυτού μας, την ισορροπία της φύσης και την ισορροπία της επικοινωνίας με τον Θεό για να θυμάται τον λόγο που τον έπλασε ο Θεός. Να είναι ισορροπιστής της Δημιουργίας».

Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Βλασίου λιτανεύθηκε στους δρόμους του Μενιδίου, συνοδεία εκατοντάδων πιστών. Την εικόνα μετέφερε άγημα της Αεροπορίας, ενώ παρευρέθηκαν η φιλαρμονική του Δήμου Αχαρνών και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι. Ο κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους τοπικούς άρχοντες, βουλευτές και εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής, ενώ ευχήθηκε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών του Ναού.

Παρευρέθηκαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπυρίδων Βρεττός, ο πρώην Δήμαρχος Αχαρνών κ. Ιωάννης Κάσσαβος, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλειος Οικονόμου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Περιφέρειας Αττικής και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αχαρνών.

Η λιτάνευση κατέληξε στο ναό του Αγίου Βλασίου στην κεντρική πλατεία, όπου η εικόνα του Αγίου Βλασίου και τεμάχια λειψάνων τέθηκαν προς προσκύνηση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων