16/01/2021 16/01/2021 Διαβάστε για τη στιγμή της εύρεσης των ιερών λειψάνων του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων (ή φουστανελά), προστάτη της Προεδρικής Φρουράς, η μνήμη του οποίου τιμάται  αύριο, 17 Ιανουαρίου. «Το 1971 ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αποφάσισε να ανακομίσει τα σεπτά λείψανα από τον τάφο του Αγίου Γεωργίου και να τα θέσει...
16 Ιανουαρίου, 2021 - 16:59
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2021 - 16:42

«Ευρέθη ο Άγιος!»

Διαδώστε:
«Ευρέθη ο Άγιος!»

Διαβάστε για τη στιγμή της εύρεσης των ιερών λειψάνων του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων (ή φουστανελά), προστάτη της Προεδρικής Φρουράς, η μνήμη του οποίου τιμάται  αύριο, 17 Ιανουαρίου.

«Το 1971 ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αποφάσισε να ανακομίσει τα σεπτά λείψανα από τον τάφο του Αγίου Γεωργίου και να τα θέσει στον νέο Ναό που είχε χτιστεί προς τιμήν του Νεομάρτυρος. Λέγεται ότι πολλές φορές το είχε ζητήσει ο Άγιος μέσα σε όνειρα που έβλεπαν ευλαβείς Γιαννιώτες. Στην ανακοίνωση της απόφασης τονιζόταν η ανάγκη θερμής προσευχής και προπαρασκευής, που χρειαζόταν για τη συμμετοχή στο μεγάλο γεγονός.
Ο τάφος είχε μια ιδιορρυθμία. Επειδή υπήρχε φόβος μήπως οι Τούρκοι τον ανοίξουν, για να πάρουν το λείψανο, ώστε να μη συγκεντρώνονται οι χριστιανοί σε δική τους εστία, οι προεστοί προέκτειναν τον πυθμένα του λάκκου προς την πλευρά του Αγίου Βήματος (πρόκειται για τον Μητροπολιτικό ναό του Αγ. Αθανασίου Ιωαννίνων) . Έτσι όταν θα επιχειρούσε κανείς να σκάψει, έπρεπε να ξέρει σε ποιο βάθος ήταν η κρύπτη με το σώμα. Αυτό το μυστικό το γνώριζαν οι εκάστοτε προϊστάμενοι ιερείς του Μητροπολιτικού Ναού και κατά την ώρα την ανακομιδής, όταν κορυφώθηκε η αγωνία από τη μη εύρεση των λειψάνων, είπαν στον Πρωτοσύγγελο να σκάψει στο πλαϊνό τοίχωμα, για να βρει τα οστά. Τότε ο Μητροπολίτης Γρεβενών, Χρυσόστομος Βούλτσος, αναφώνησε: “Eυρέθη ο Άγιος!” ενώ οι καμπάνες διαλαλούσαν το χαρμόσυνο γεγονός».

Πηγή: βιβλίο «Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος», Ευαγγέλου Μουτσίκα

Πρώτη δημοσίευση: Αναλόγιο, fb

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων