02/06/2023 02/06/2023 Κατά το διήμερο 31 Μαΐου – 1 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος επισκέφθηκε τα Τίρανα Αλβανίας. Τον Μητροπολίτη Κίτρους συνόδευε ο Ιερομόναχος Αλέξανδρος Καρακασίδης. Τον Μητροπολίτη Κίτρους δέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος και άλλους Επισκόπους και κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Κατά...
02 Ιουνίου, 2023 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2023 - 10:18

Διήμερη επίσκεψη του Κίτρους Γεωργίου στα Τίρανα – Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας

Διαδώστε:
Διήμερη επίσκεψη του Κίτρους Γεωργίου στα Τίρανα – Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας

Κατά το διήμερο 31 Μαΐου – 1 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος επισκέφθηκε τα Τίρανα Αλβανίας.

Τον Μητροπολίτη Κίτρους συνόδευε ο Ιερομόναχος Αλέξανδρος Καρακασίδης. Τον Μητροπολίτη Κίτρους δέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος και άλλους Επισκόπους και κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Κατά τη διήμερη παραμονή του στα Τίρανα, ο Μητροπολίτης Κίτρους προσκύνησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου, στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Κολικόντασι, όπου ο τάφος του Αγίου και στην Ιερά Μονή Παναγίας στην Αρδανίτσα.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο και στην παρακείμενη Γυναικεία Σκήτη των Αγίων Μυροφόρων.

Την Πέμπτη 1 Ιουνίου, ο Μητροπολίτης Κίτρους συμμετείχε συμπροσευχόμενος στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 9 ετών από τα εγκαίνιά του. Παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος.

Να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος συμμετείχε ενεργά στην ανακήρυξη του Μακαριωτάτου κ. Αναστασίου σε Επίτιμο Διδάκτορα τηςΧριστιανικής Θεολογικής Ακαδημίας Βαρσοβίας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022, με ομιλία του τιμωμένου υπό τον τίτλο: «Ζώντας εν Χριστώ στην πολυθρησκευτική παγκόσμια κοινότητα», δίνοντας το μήνυμα ότι «Αποστολή και ευθύνη της Εκκλησίας είναι να συνδέει την ανθρωπότητα με τον αληθινό Θεό της Αγάπης».

Με απόφαση της Θεολογικής Ακαδημίας Βαρσοβίας, ο «Έπαινος» (Laudatio) του τιμωμένου ανατέθηκε στον Μητροπολίτη Κίτρους, υπό τη διπλή ιδιότητα. Η ανάθεση αυτή, κατόπιν αιτήματος της Θεολογικής Ακαδημίας Βαρσοβίας, έτυχε και της oμόφωνηςεγκρίσεως του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, στην οποία ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος υπηρέτησε ως Καθηγητής Λειτουργικής και Πρόεδρος.

Στην Τελετή ανακηρύξεως στη Βαρσοβία δεν παρέστη ο Μητροπολίτης Κίτρους, λόγω συμμετοχής του στις εργασίες της Τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας, που συνεδρίασε τις ίδιες ημέρες.

Με την παρούσα επίσκεψη δόθηκε η δυνατότητα να συγχαρεί ο Μητροπολίτης Κίτρους τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας για την πρόσφατη αυτή ακαδημαϊκή διάκριση, που έρχεται να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο ανάλογων διακρίσεων, που έγιναν στο παρελθόν.


Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο ότι θεώρησε ιδιαίτερη τιμή του τόσο την ανάθεση στον ίδιο της ακαδημαϊκής αυτής αποστολής εκ μέρους της Χριστιανική Ακαδημίας Βαρσοβίας όσο και την ενασχόλησή του με το σεπτό πρόσωπο του Μακαριωτάτου κ. Αναστασίου στη συγγραφή του Επαίνου (Laudatio).

Μεταξύ των άλλων, ο «Έπαινος» περιλαμβάνει και τον εξαιρετικό χαρακτηρισμό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποτελεί «Δώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο».Τον χαρακτηρισμό αυτό απέδωσε στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου ο RowanWilliams, άλλοτε Πριμάτος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, για την προσφορά του στην Ανθρωπότητα και τον Χριστιανισμό. Ο χαρακτηρισμός αυτός περιλαμβάνεται σε βιβλίο του RowanWilliams με τον τίτλο «LookingEastinWinter. ContemporaryThoughtandtheEasternChristianTradition», (BloomsburyContinuum, 2021).

Κατά τη συνάντηση έγινε, επίσης, εκτενής συζήτηση για το περιεχόμενο και την προβολή του τριπτύχου Πίστη, Μαρτυρία, Διακονία, τα οποία προβάλλει συστηματικά και υπηρετεί θυσιαστικά ο Μακαριώτατος κ.κ. Αναστάσιος με τη ζωή και το έργο του.

Στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας ο Μητροπολίτης Κίτρους εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο που επιτελείται και το υψηλό επίπεδο της εκκλησιαστικής ζωής, υπό την έμπνευση και καθοδήγησή του.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας για τη δυνατότητα εγγύτερης γνωριμίας που του παραχώρησε, ζήτησε την πατρική ευχή του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κατερίνη και ευρύτερα την Πιερία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων