29/11/2022 29/11/2022 Με την εκδήλωση Λόγου και Τέχνης με θέμα «Επίσκοπος Σμύρνης Χρυσόστομος, ο τελευταίος ηγέτης των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» έπεσε η αυλαία των φετινών «Αικατερινείων». Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, τον Δήμο Κατερίνης, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου (ΟΠΠΑΠ) και τον Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας έλαβε χώρα το...
29 Νοεμβρίου, 2022 - 13:16

Η Πιερία τίμησε την μνήμη του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Σμύρνης Χρυσοστόμου

Διαδώστε:
Η Πιερία τίμησε την μνήμη του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Σμύρνης Χρυσοστόμου

Με την εκδήλωση Λόγου και Τέχνης με θέμα «Επίσκοπος Σμύρνης Χρυσόστομος, ο τελευταίος ηγέτης των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» έπεσε η αυλαία των φετινών «Αικατερινείων». Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, τον Δήμο Κατερίνης, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου (ΟΠΠΑΠ) και τον Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής 27 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Μικρασιατών Πιερίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αν. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Τζουμέρκας, ενώ συμμετείχε μουσικά η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας.

Ο. Καθηγητής κ. Τζουμέρκας με λόγο μεστό παρουσίασε την κορυφαία μορφή της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον τελευταίο Επίσκοπο Σμύρνης Χρυσόστομο, ο οποίος γνώρισε μαρτυρικό θάνατο. Παράλληλα αναφέρθηκε σε άγνωστα περιστατικά και σε θαυμαστά γεγονότα τόσο από την πνευματική συναναστροφή του, όσο και από τον βίο του. Ο μαρτυρικός του θάνατος από τον τουρκικό όχλο είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες στιγμές της Σμύρνης και του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η εισήγηση του κ. Τζουμέρκα γεμάτη σοφία, γνώση και αμεσότητα απέσπασε τα χειροκροτήματα των δεκάδων παρευρισκομένων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σταύρος Χριστοφορίδης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας κ. Αναστάσιος Μπογιατζής, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κατερίνης κα Παρθένα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, εκπρόσωποι Βουλευτών, φορέων και Συλλόγων.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε αρχικά για τη συμμετοχή του τον διακεκριμένο ομιλητή με σημαντικό ποιμαντικό, επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο, τονίζοντας ότι ο Επίσκοπος Χρυσόστομος υπήρξε μία κορυφαία εκκλησιαστική μορφή που εμφορήθηκε από υψηλές αξίες, ιδέες και ιδανικά, ήτοι από την Ελευθερία, την Αλληλεγγύη και την Χριστιανική Πίστη. «Τα μηνύματα της θυσίας του είναι διαχρονικά και δημιουργούν προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο για όλους εμάς τους Νεοέλληνες», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σεβασμιώτατος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων