10/10/2019 10/10/2019 Επιτυχημένη τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και από πλευράς εξαγωγής συμπερασμάτων αποδείχτηκε η ημερίδα με θέμα «Αρχιτεκτονική: κληρονομιά, χρήσεις, κοινωνία» που διοργάνωσαν, το απόγευμα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους «Ο ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ», η Iερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ Ν. Πιερίας, με...
10 Οκτωβρίου, 2019 - 14:46
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2019 - 14:49

Ημερίδα από την Ι.Μ. Κίτρους με θέμα «Αρχιτεκτονική: κληρονομιά, χρήσεις, κοινωνία»

Διαδώστε:
Ημερίδα από την Ι.Μ. Κίτρους με θέμα «Αρχιτεκτονική: κληρονομιά, χρήσεις, κοινωνία»

Επιτυχημένη τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και από πλευράς εξαγωγής συμπερασμάτων αποδείχτηκε η ημερίδα με θέμα «Αρχιτεκτονική: κληρονομιά, χρήσεις, κοινωνία» που διοργάνωσαν, το απόγευμα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους «Ο ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ», η Iερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ Ν. Πιερίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής που γιορτάζεται κάθε πρώτη Δευτέρα Οκτωβρίου.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους καθώς και με τις ενδιαφέρουσες επιστημονικές τους παρουσιάσεις, καταξιωμένοι αρχιτέκτονες και συγκεκριμένα ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικήςτου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Τσινίκας, ο Αν. Καθηγητής Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών με εξειδίκευση στις αναστηλώσεις εκκλησιαστικών μνημείων κ. Σταύρος Μαμαλούκος και ο Διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Δημήτρης Αναστασίου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας συντόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Πιερίας κα Ευριδίκη Μανιάτη.

Αρχικά έλαβε χώρα η απονομή των τριών βραβείων και η παρουσίαση όλων των προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανακαίνιση του κτιρίου του Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου του «Αγίου Φωτίου», που ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις με πρώτο ομιλητή τον Καθηγητή κ. Τσινίκα, ο οποίος ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα «Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός αιθουσών ακροατηρίου». Ακολούθησαν ο κ. Μαμαλούκος που αναφέρθηκε στη σύγχρονη ναοδομία και παράδοση καθώς και στα διδάγματα από τη σπουδή της ιστορίας της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και ο κ. Αναστασίου που μίλησε για την τρισδιάστατη απεικόνιση με χρήση σύγχρονων μεθοδολογιών των σημαντικότερων Ιερών Μονών της Πιερίας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για την εποικοδομητική και πολυδιάστατη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τόνισε χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία μεταξύ της Ιεράς μας Μητροπόλεως και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Πιερίας μπορεί να μεταφρασθεί στην πράξη σε τραπέζι μελέτης και σύγκρισης σε όλα τα πεδία δραστηριοποίησης της τοπικής μας Εκκλησίας συναφή με τη δραστηριότητα των Αρχιτεκτόνων. Μια εκκλησία που κτίζεται σήμερα μπορεί να είναι αξιόλογο αρχιτεκτονικό έργο, μια πραγματικά πρωτότυπη αρχιτεκτονική δημιουργία, και ταυτόχρονα να εκφράζει το πνεύμα και την ουσία της ορθόδοξης μας παράδοσης και λατρείας».

Στην ημερίδα παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Γιώργος Νταντάμης, η εκπρόσωπος της Βουλευτή κας Μπέττυ Σκούφα, η Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων κα Φανή Βαβύλη,
εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Η ημερίδα αποτέλεσε τόπο συνάντησης και δικτύωσης προσκεκλημένων από το χώρο της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού και της ευρύτερης κοινότητας των τεχνών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων