11/06/2023 11/06/2023 Στην σημερινή Κυριακή των Αγίων Πάντων 11 Ιουνίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή που περιγράφει γενικά πώς είναι η ζωή των Αγίων, αναφέρει πως όλοι έχουμε τη δυνατότητα αγιασμού. “Το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη και αγάπη προς τον Χριστό. Να δώσουμε κι εμείς στη ζωή μας...
11 Ιουνίου, 2023 - 16:17
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2023 - 16:18

Κίτρους Γεώργιος: “‘Ολοι έχουμε τη δυνατότητα αγιασμού”

Διαδώστε:
Κίτρους Γεώργιος: “‘Ολοι έχουμε τη δυνατότητα αγιασμού”

Στην σημερινή Κυριακή των Αγίων Πάντων 11 Ιουνίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή που περιγράφει γενικά πώς είναι η ζωή των Αγίων, αναφέρει πως όλοι έχουμε τη δυνατότητα αγιασμού.

Το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη και αγάπη προς τον Χριστό. Να δώσουμε κι εμείς στη ζωή μας τα χαρακτηριστικά της ζωής των Αγίων. Έτσι η ζωή μας θα γίνει ζωή του Χριστού. Ζωή αιώνια και αληθινή. Ζωή, που νίκησε την αμαρτία και δε φοβάται κανέναν θάνατο. Ούτε τον σωματικό, ούτε τον πνευματικό” τονίζει χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Το κήρυγμα του  Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιου

Έκλεισε ο κύκλος των εορτών του Πάσχα. Ο Χριστός αναστήθηκε και αναλήφθηκε. Δέκα ημέρες μετά την Ανάληψή Του έστειλε στους Αγίους Αποστόλους, και κατ’ επέκταση σ’ ολόκληρη την Εκκλησία, το Άγιο Πνεύμα. Αυτό είναι που κατευθύνει τους Αγίους Αποστόλους στη συνέχιση του έργου του Χριστού. Οι καρποί αυτού του έργου είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας.
Σήμερα είναι η Κυριακή των Αγίων Πάντων. Τιμούμε τη μνήμη όλων των Αγίων. Γνωστών και αγνώστων. Είτε αγίασαν μαρτυρικά, είτε οσιακά.
Γι’ αυτό και το σημερινό Ευαγγέλιο μάς περιγράφει γενικά, πώς είναι η ζωή των Αγίων. Μάς δίνει κάποια γενικά χαρακτηριστικά. Όλα αυτά υπάρχουν στη ζωή των Αγίων. Όμως, εκδηλώνονται διαφορετικά στη ζωή του καθενός. Ας τα δούμε ένα – ένα και ας τα σχολιάσουμε σύντομα.
Πρώτα, ακούμε τον Χριστό να μάς λέει πως, οι Άγιοι Τον ομολογούν μπροστά στους ανθρώπους. Δεν τον αρνούνται από δειλία ή ντροπή. Η ομολογία τους δεν γίνεται μόνο με λόγια, αλλά συνοδεύεται και από έργα. Πολλές φορές κοστίζει πικρά βάσανα, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Όμως ο Χριστός που είναι δίκαιος, υπόσχεται ότι θα τους ομολογήσει κι Εκείνος στη μέλλουσα Κρίση. Όχι με λόγια, αλλά παίρνοντάς τους κοντά Του στην αιώνια Βασιλεία Του.
Έπειτα ζητά ολοκληρωτικό δόσιμο της καρδιάς των πιστών. Η αγάπη τους πρέπει να είναι στραμμένη στον Κύριο. Ό,τι άλλο αγαπούν, το αγαπούν λιγότερο από Εκείνον. Επίσης, το αγαπούν διότι είναι δικό Του και τους το δώρισε σ’ αυτή τη ζωή. Δηλαδή, βλέπουν σ’ όλα τα πρόσωπα και σε όλα τα αντικείμενα ακόμα, τον ίδιο τον Χριστό, την αγάπη Του προς αυτούς και την πρόνοιά Του γι’ αυτούς.
Η ζωή ενός Αγίου δε θα μπορούσε να μην είναι σταυρική. Κάθε Άγιος κουβαλά τον προσωπικό του Σταυρό. Αυτό σημαίνει πρώτα, την εργασία των εντολών του Χριστού. Την πάλη κατά της αμαρτίας και των παθών. Έπειτα, την υπομονή στις θλίψεις και στις δοκιμασίες, που θα επιτρέψει η αγάπη του Χριστού στη ζωή του.
Ποιοι θα γίνουν Άγιοι; Είναι μόνο λίγοι άνθρωποι προορισμένοι γι’ αυτό; Το διαλέγει καθένας μόνος του, διότι έχει κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα ή κάποιο χάρισμα; Όχι. Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε Άγιοι. Το σημερινό Ευαγγέλιο αποτελεί για τον καθένα μας πρόσκληση. Δεν χρειάζονται ειδικές ικανότητες. Ούτε έξοδα ή διάφορες προϋποθέσεις, όπως μόρφωση, γνώσεις ή ευγενική καταγωγή. Το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη και αγάπη στον Χριστό.
Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι στις ημέρες μας η αγιότητα είναι κάτι που όχι μόνο σπανίζει, αλλά είναι ακατόρθωτο. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως δεν μπορούμε να γίνουμε Άγιοι. Αυτό είναι λάθος! Ο Χριστός μάς δίνει τη δύναμη να τηρήσουμε το Ευαγγέλιο και τις εντολές Του. Όλες οι εντολές Του και οι αλήθειές Του μπορούν να γίνουν τρόπος ζωής. Με τη Χάρη Του ο θάνατος, η αμαρτία και όλα τα πάθη και οι αδυναμίες θεραπεύονται και η ζωή μας αγιάζεται.
Και τι σημαίνει αγία ζωή; Σημαίνει ζωή ίδια με τη ζωή του Χριστού. Όπως και η ζωή όλων των Αγίων είναι η ζωή του Χριστού. Βέβαια, κάθε Άγιος ζει μέσα στην εποχή του. Βαδίζει τον δρόμο του Χριστού άλλος ως μοναχός, άλλος ως κοσμικός. Άλλος έγγαμος και άλλος άγαμος. Άλλος εξασκώντας το ένα επάγγελμα και άλλος το άλλο. Κάθε άνθρωπος αγιάζει ζώντας θεάρεστα, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής του.
Όπως είπαμε και πριν, όλοι έχουμε τη δυνατότητα αγιασμού. Το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη και αγάπη προς τον Χριστό. Να δώσουμε κι εμείς στη ζωή μας τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω. Έτσι η ζωή μας θα γίνει ζωή του Χριστού. Ζωή αιώνια και αληθινή. Ζωή, που νίκησε την αμαρτία και δε φοβάται κανέναν θάνατο. Ούτε τον σωματικό, ούτε τον πνευματικό.
Η δική μας προσπάθεια δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από τη συγκατάθεσή μας, ότι θέλουμε να βαδίσουμε τον δρόμο της αγιότητος. Αυτή θα μάς δοθεί ως δώρο μέσα στην Εκκλησία μέσα από τα άγια Μυστήρια που μάς παρέχει και την άσκηση των αρετών που μάς διδάσκει.
Ας βαδίσουμε πρόθυμα τον δρόμο της αγιότητας. Ας δώσουμε στη δύσκολη εποχή που ζούμε τη μαρτυρία του Χριστού. Και να είμαστε σίγουροι ότι, στην άλλη ζωή θα απολαύσουμε τα αγαθά που υπόσχεται ο Χριστός, σε όσους τον ακολουθούν. Καλό αγώνα, με τη βοήθεια της Παναγίας και πάντων των Αγίων!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων