05/03/2023 05/03/2023 Στην σημερινή Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, στο κήρυγμα του ενόψει της εβδομάδας Εξωτερικής Ιεραποστολής και με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, κατά την οποία ο Χριστός συναντά στην Γαλιλαία τον Φίλιππο και του ζητά να τον ακολουθήσει, είπε χαρακτηριστικά πως “Μικροί Απόστολοι καλούμαστε να γίνουμε κι εμείς”....
05 Μαρτίου, 2023 - 18:45
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2023 - 17:35

Μητροπολίτης Κίτρους: “Μικροί Απόστολοι να γίνουμε κι εμείς”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Κίτρους: “Μικροί Απόστολοι να γίνουμε κι εμείς”

Στην σημερινή Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, στο κήρυγμα του ενόψει της εβδομάδας Εξωτερικής Ιεραποστολής και με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, κατά την οποία ο Χριστός συναντά στην Γαλιλαία τον Φίλιππο και του ζητά να τον ακολουθήσει, είπε χαρακτηριστικά πως “Μικροί Απόστολοι καλούμαστε να γίνουμε κι εμείς”.

Δεν χρειάζεται να οργώσουμε τον κόσμο κηρύττοντας” είπε χαρακτηριστικά, “Μπορούμε να κάνουμε κάτι απλούστερο, αλλά ταυτόχρονα πολύ σπουδαίο: Να κηρύξουμε τον Χριστό στο οικογενειακό, επαγγελματικό και γενικότερα κοινωνικό περιβάλλον. Όχι με πολλά λόγια. Λίγα λόγια, μόνο όσα χρειάζονται. Να κηρύξουμε με έργα. Με το παράδειγμα και τη συμπεριφορά μας“.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

Πέρασε η πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μάς λένε ότι αυτή η περίοδος είναι μια πνευματική σκάλα που μάς οδηγεί στο ύψος των αρετών. Κάθε εβδομάδα της είναι ένα σκαλοπάτι. Με τη Χάρη του Θεού το ανεβήκαμε. Όχι όμως χωρίς κόπο.
Εξάλλου, τί καλό μπορεί να γίνει χωρίς κόπο; Τίποτε. Ας συνεχίσουμε την ανοδική πορεία μας με επιμέλεια, χωρίς να μας πτοεί ο κόπος. Ο καιρός θα περάσει ευλογημένα και δεν θα αργήσουμε να προσκυνήσουμε την Αγία Ανάσταση του Χριστού.
Η πρώτη εβδομάδα των νηστειών ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ημέρα που τιμούμε την Ορθόδοξη Πίστη μας με αφορμή το μεγάλο ζήτημα σχετικά με την προσκύνηση των Αγίων Εικόνων. Εορτάζουμε τον θρίαμβο της πίστεώς μας εναντίον των αιρετικών διδασκαλιών που απέτρεπαν τους χριστιανούς να προσκυνούν τις εικόνες και να τιμούν τα εικονιζόμενα ιερά πρόσωπα και γεγονότα.
Ας έρθουμε στην σημερινή περικοπή. Ο Χριστός συναντά στην Γαλιλαία τον Φίλιππο. Αμέσως, τού απευθύνει την πρόσκληση: «Ακολούθει μοι». Ακολούθησέ με. Το κείμενο δεν αναφέρει την απάντηση του Φιλίππου. Όμως, λίγο παρακάτω μάς αφήνει να καταλάβουμε με σαφήνεια ποιά ήταν.
Ο Φίλιππος όχι μόνο αποδέχθηκε την πρόσκληση του Χριστού, αλλά γεμάτος χαρά και ενθουσιασμό τρέχει στον Ναθαναήλ και τού λέει: «Βρήκαμε τον Ιησού! Αυτόν για τον οποίο έγραψε ο Μωϋσής στον νόμο και κήρυξαν οι Προφήτες»!
Ο Φίλιππος, λοιπόν, ανταποκρίθηκε θετικά και με ενθουσιασμό. Αγωνίσθηκε στη ζωή του και έγινε ένας από τους 12 Αποστόλους του Χριστού. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στην οικουμένη και πρόσφερε το αίμα του για την αληθινή πίστη. Δηλαδή, έσωσε τον εαυτό του και πολλούς άλλους ακόμα. Όχι μόνο ανθρώπους που έζησαν στην εποχή του, αλλά και ανθρώπους που έζησαν σε μεταγενέστερες εποχές που φθάνουν μέχρι τις ημέρες μας.
Ανάλογη πρόσκληση απηύθυνε ο Χριστός και σ’ όλους όσοι είμαστε βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Εμείς, πώς πρέπει να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά Του;
Δεν χωρά αμφιβολία, ότι θα πρέπει να δείξουμε κι εμείς τον ενθουσιασμό και τη χαρά που έδειξε ο Απόστολος Φίλιππος. Χαρά και ενθουσιασμό που θα μάς οδηγούν σε καλά έργα. Ποιά είναι αυτά; Πρώτον, η προσπάθεια για αλλαγή του εαυτού μας. Να γίνουμε καλύτεροι χριστιανοί.
Δεύτερον, να βοηθήσουμε και άλλους συνανθρώπους μας να γνωρίσουν τον Χριστό. Όπως ακούσαμε, ο Φίλιππος δεν κράτησε την ωφέλεια από την συνάντησή του με τον Κύριο για τον εαυτό του, αλλά έτρεξε αμέσως να κάνει κοινωνό της εμπειρίας του και τον Ναθαναήλ. Ο Ναθαναήλ είχε την ίδια πορεία στη ζωή του με τον Άγιο Φίλιππο. Έγινε κι εκείνος Απόστολος και μάρτυρας της αληθινής πίστεως.
Μικροί Απόστολοι καλούμαστε να γίνουμε κι εμείς! Όμως εμείς δεν χρειάζεται να οργώσουμε τον κόσμο κηρύττοντας. Μπορούμε να κάνουμε κάτι απλούστερο, αλλά ταυτόχρονα πολύ σπουδαίο: Να κηρύξουμε τον Χριστό στο οικογενειακό, επαγγελματικό και γενικότερα κοινωνικό περιβάλλον. Όχι με πολλά λόγια. Λίγα λόγια, μόνο όσα χρειάζονται. Να κηρύξουμε με έργα. Με το παράδειγμα και τη συμπεριφορά μας.
Κάνοντας τους εαυτούς μας δοχεία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος θα πληροφορήσουμε τις καρδιές των άλλων ότι συναντήσαμε στη ζωή μας τον Σωτήρα του κόσμου. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε στη σωτηρία και θα βοηθήσουμε κι άλλους να σωθούν. Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό, αρκεί να πούμε ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος δίνει περισσότερη αξία στην προσπάθεια που κάνουμε για να σώσουμε έναν συνάνθρωπό μας, παρά στην νηστεία και τις άλλες μορφές άσκησης.
Το καθήκον μας δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους του κοντινού μας περιβάλλοντος. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται πολύ μακριά μας αλλά έχουν την ανάγκη μας. Πρόκειται για συνανθρώπους μας που βρίσκονται σ’ όλες τις γωνιές της γης: Ευρώπη, Αμερική, Άπω Ανατολή, Αφρική και αλλού.
Είναι οι νεοφώτιστοι αδελφοί μας που άκουσαν το μήνυμα του Ευαγγελίου και βαπτίσθηκαν. Είναι, επίσης, και οι κατηχούμενοι που τώρα μαθαίνουν τα της πίστεώς μας και προετοιμάζονται για το άγιο βάπτισμα. Όλοι τους αναμένουν την ποικίλη βοήθειά μας. Πρώτα την προσευχή μας για να ενισχύει ο Θεός τούς ίδιους, αλλά και τους ιεραποστόλους που με τόση αυτοθυσία τούς διακονούν. Έπειτα την υλική βοήθειά μας, μέσω της όποιας συνεισφοράς μας σε χρήματα ή είδη ανάγκης. Μ’ αυτό τον τρόπο δείχνουμε έμπρακτα ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι οικουμενική και ιεραποστολική.
Προσπαθώντας να τηρήσουμε τα παραπάνω δείχνουμε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη μας στον Θεό που μάς κάλεσε στην μόνη αληθινή Ορθόδοξη πίστη. Γινόμαστε πραγματικά μέλη της Εκκλησίας που εργάζονται για την σωτηρία τους αλλά και για την σωτηρία των άλλων. Έτσι, ας πορευόμαστε όλοι μαζί την οδό που έχει προορισμό την Βασιλεία του Θεού, κάνοντας τους εαυτούς μας πνευματικούς φάρους που φωτίζουν με το φως του Χριστού!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων