08/09/2019 08/09/2019 Ολοκληρώθηκε ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την αποκατάσταση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Άγιος Φώτιος», που είχε προκηρύξει η τοπική Εκκλησία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Πιερίας, κατόπιν πρωτοβουλίας και οργανωμένων ενεργειών του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη κ. Γεωργίου. Το κτίριο του Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου «Ο Άγιος Φώτιος» είναι...
08 Σεπτεμβρίου, 2019 - 12:57

Ολοκληρώθηκε ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών της Ι.Μ. Κίτρους

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκε ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών της Ι.Μ. Κίτρους

Ολοκληρώθηκε ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την αποκατάσταση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Άγιος Φώτιος», που είχε προκηρύξει η τοπική Εκκλησία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Πιερίας, κατόπιν πρωτοβουλίας και οργανωμένων ενεργειών του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη κ. Γεωργίου.

Το κτίριο του Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου «Ο Άγιος Φώτιος» είναι ένα εμβληματικό κτίριο, που βρίσκεται στο κέντρο της Κατερίνης και το οποίο κατασκευάσθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Βαρνάβα, ο οποίος θέλοντας να αναμορφώσει το θεσμό των κατηχητικών συνάξεων και να προσεγγίσει την νεολαία, προχώρησε τότε σε καινοτόμες δράσεις για την εποχή του.

Η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού συνεδρίασε στο Επισκοπείο Κατερίνης για να αξιολογήσει όλες τις μελετητικές προτάσεις, που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και ανάπλαση των χώρων του «Αγίου Φωτίου».

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Αρχιτέκτονες κ.κ. Μελανίτου Άνννα, Λιλιμπάκη Μαρία, Δεσποτίδης Κωνσταντίνος, οι οποίοι ορίστηκαν με υπουργική απόφαση, ο καταξιωμένος αρχιτέκτων μηχανικός κ. Πλατσάς Νικόλαος ως «κριτής εκ των προσωπικοτήτων» και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, ως εκπρόσωπος της διοργανώτριας αρχής.

Για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό είχαν θεσπιστεί τρία χρηματικά βραβεία.

Μετά από το καλωσόρισμα από τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο, ακολούθησε η επίσκεψη των μελών της κριτικής επιτροπής στο Πνευματικό Κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος», όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον διευθυντή του Πνευματικού Κέντρου Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Παύλο Ντούρο.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, η Κριτική Επιτροπή έθεσε τα κριτήρια αξιολόγησης των στόχων της μελέτης σύμφωνα με την προκήρυξη και έγινε η συζήτηση και η καταγραφή αυτών. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην πρωτοτυπία της λύσης στη λειτουργικότητα και στη διαμόρφωση των χώρων, στην ευελιξία των κατόψεων, στην ενσωμάτωση χρήσεων και δράσεων, στο συνδυασμό με την δυνατότητα υλοποίησης, στην ανάδειξη των όψεων, στην εφαρμογή του κτιριολογικού προγράμματος, στην βιοκλιματική διάσταση και στην προσβασιμότητα ΑΜΕΑ.

Η απονομή των βραβείων και η παρουσίαση όλων των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση-ημερίδα που θα διοργανώσουν η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Πιερίας τον Οκτώβριο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων