28/09/2023 28/09/2023 Κανονικά εξελίσσονται οι εργασίες για την ανακαίνιση του Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου «Ο Άγιος Φώτιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στις εξωτερικές όψεις του κτιρίου, ενώ αυτήν την περίοδο λαμβάνουν χώρα κατασκευαστικές εργασίες στο εσωτερικό του κτιρίου. Στις εργασίες που υλοποιούνται δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργικότητα και στη διαμόρφωση των χώρων,...
28 Σεπτεμβρίου, 2023 - 13:27
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2023 - 13:34

Σε εξέλιξη η ανακατασκευή του Πνευματικού Κέντρου «Ο Άγιος Φώτιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους

Διαδώστε:
Σε εξέλιξη η ανακατασκευή του Πνευματικού Κέντρου «Ο Άγιος  Φώτιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους

Κανονικά εξελίσσονται οι εργασίες για την ανακαίνιση του Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου «Ο Άγιος Φώτιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στις εξωτερικές όψεις του κτιρίου, ενώ αυτήν την περίοδο λαμβάνουν χώρα κατασκευαστικές εργασίες στο εσωτερικό του κτιρίου.

Στις εργασίες που υλοποιούνται δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργικότητα και στη διαμόρφωση των χώρων, στην ευελιξία των κατόψεων, στην ενσωμάτωση χρήσεων και δράσεων, στο συνδυασμό με την δυνατότητα υλοποίησης, στην ανάδειξη των όψεων, στην εφαρμογή του κτιριολογικού προγράμματος, στην βιοκλιματική διάσταση και στην προσβασιμότητα ΑΜΕΑ.

Το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους αποτελεί κέντρο διαφύλαξης και διάδοσης της πλούσιας τοπικής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κατερίνης.

Στον πρώτο όροφο θα διαμορφωθεί σύγχρονη θεατρική αίθουσα όπου θα πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και σεμινάρια παραδοσιακών πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και οποιαδήποτε άλλη δράση διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Το ισόγειο θα φιλοξενεί το Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Φωτίου, τη βιβλιοθήκη, γραφεία, χώρους υγιεινής, ενώ στον τελευταίο όροφο θα υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Στόχος ο εκσυγχρονισμός

Με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αποκατάσταση του κτιρίου, το 2019 είχε προκηρυχθεί Ανοικτός Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την αποκατάστασή του. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τότε από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Πιερίας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου.

Ακολούθως το έργο υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 2021 εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Ό συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.284.292,67 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί και στην επιλέξιμη δημόσια δαπάνη.

Αναλυτικά, για την αποκατάσταση του κτιρίου προβλέπονται οικοδομικές εργασίες (καθαιρέσεις, κατασκευές από σκυρόδεμα – ξυλότυποι – οπλισμοί, ξύλινες – μεταλλικές κατασκευές, επιστρώσεις – επενδύσεις, λοιπά τελειώματα) και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες [εγκατάσταση ανελκυστήρα ατόμων, υδραυλική εγκατάσταση, εγκατάσταση αποχέτευσης, εγκατάσταση θέρμανσης – κλιματισμού, ηλεκτρική εγκατάσταση, ηλεκτρική εγκατάσταση (τηλεφωνικά δίκτυα), εγκατάσταση πυροπροστασίας), κ.ά.

Με αφορμή την εξέλιξη των εργασιών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της της Πιερικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ κα Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, και τα μέλη του Δ.Σ., την Διευθύντρια κα Μπέττυ Παρτσαλίδου και όλα τα άξια στελέχη για την ουσιαστική τους βοήθεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η ένταξη του σημαντικού αυτού έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι της πόλης θα δουν το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Φώτιος» να «μεταμορφώνεται» σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των πολυποίκιλων δραστηριοτήτων που φιλοξενεί, διατηρώντας παράλληλα τον χαρακτήρα του «φάρου» της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων