18/05/2023 18/05/2023 Την Πέμπτη 18 Μαΐου η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Νέου Ιερομάρτυρος Μελετίου, Επισκόπου Κίτρους. Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 17 Μαΐου το απόγευμα, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός με την Αρτοκλασία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου. Την κυριώνυμη ημέρα τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Οι...
18 Μαΐου, 2023 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2023 - 15:49

Τιμήθηκε στην Κατερίνη η μνήμη του Αγίου Μελετίου Επισκόπου Κίτρους

Διαδώστε:
Τιμήθηκε στην Κατερίνη η μνήμη του Αγίου Μελετίου Επισκόπου Κίτρους

Την Πέμπτη 18 Μαΐου η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Νέου Ιερομάρτυρος Μελετίου, Επισκόπου Κίτρους.

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 17 Μαΐου το απόγευμα, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός με την Αρτοκλασία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου. Την κυριώνυμη ημέρα τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Οι ιερές ακολουθίες τελούνται προσωρινά σε ειδικό οίκημα που παραχώρησε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Κατερίνης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος και ο Αντιδήμαρχος Δόμησης του Δήμου κ. Γιώργος Νταντάμης παρέδωσαν στον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο την παραχώρηση του οικοπέδου και την οικοδομική άδεια για την ανέγερση του νέου Ιερού Ναού που θα τιμάται στον Άγιο Μελέτιο Επίσκοπο Κίτρους.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Κουκοδήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου για την παραχώρηση της έκτασης και για την άμεση περαίωση όλων των απαιτούμενων εργασιών.

Η λειτουργία της νέας Ενορίας αναμένεται να σηματοδοτήσει και την ευρύτερη αναβάθμιση της περιοχής, όπου λειτουργεί η Μέριμνα Παιδιού, Δημοτικό Σχολείο, προγραμματίζεται δε να εγκατασταθεί το Μουσικό Σχολείο, ενώ υπάρχει και μεγάλη οικιστική ανάπτυξη.

ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΕΛΕΤΙΟ

Ο Μελέτιος αναφέρεται στο σχετικό κατάλογο των Επισκόπων και κατά τα χρόνια του μεταφέρθηκε η έδρα της επισκοπής από το Κίτρος στον Κολινδρό.

Διακρινόταν για την ευστροφία και την ανδρεία του.

Κατά την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη ως τοποτηρητής στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, λόγω της απουσίας του Θεσσαλονίκης Ιωσήφ στην Κωνσταντινούπολη, για την συμμετοχή του στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου.

Εκεί συνελήφθη από τους Τούρκους και φυλακίστηκε στα υπόγεια του δικαστηρίου. Μαζί του φυλακίστηκαν ιερείς και δημογέροντες.

Στην εκκλησία του Γρηγορίου Παλαμά είχαν συγκεντρώσει οι Τούρκοι δυο χιλιάδες Έλληνες. Οι περισσότεροι από αυτούς φονεύτηκαν.

Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’, οι Οθωμανοί θανάτωσαν τον Θεσσαλονίκης Ιωσήφ μαζί με άλλους Αρχιερείς του Θρόνου.

Ο Μελέτιος απαγχονίστηκε και κατακρεουργήθηκε από τον τουρκικό όχλο στην αγορά Καπάνι της Θεσσαλονίκης (σημερινή αγορά Βλάλη).

Η μνήμη του τιμήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το 1986, οπότε συγκαταλέχθηκε στους Νεομάρτυρες της Θεσσαλονίκης.

Στην Κατερίνη τιμήθηκε για πρώτη φορά το 2017. Έκτοτε, η μνήμη του τελείται στις 18 Μαΐου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων