14/06/2023 14/06/2023 Είκοσι οκτώ χρόνια συμπληρώνονται αύριο από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στο Αίγιο στις 15 Ιουνίου 1995, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές σε όλη την περιοχή. Με αφορμή τη συγκεκριμένη «μαύρη» επέτειο, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αύριο Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023,...
14 Ιουνίου, 2023 - 13:55
Τελευταία ενημέρωση: 14/06/2023 - 14:08

28 χρόνια από τον φονικό σεισμό του Αιγίου – Ιερό Μνημόσυνο από την Μητρόπολη Καλαβρύτων

Διαδώστε:
28 χρόνια από τον φονικό σεισμό του Αιγίου – Ιερό Μνημόσυνο από την Μητρόπολη Καλαβρύτων

Είκοσι οκτώ χρόνια συμπληρώνονται αύριο από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στο Αίγιο στις 15 Ιουνίου 1995, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές σε όλη την περιοχή.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη «μαύρη» επέτειο, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αύριο Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, θα τελέσει στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος Αιγίου, Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της σεισμικής καταστροφής.

Ακολούθως, στον χώρο όπου κατέρρευσε η πολυκατοικία επί της οδού Δεσποτοπούλου, θα ψαλεί Τρισάγιο στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν αιφνίδια από τη ζωή το ξημέρωμα της 15ης Ιουνίου 1995.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, λόγω των Συνοδικών του υποχρεώσεων κατά την ημέρα αυτή, θα εκπροσωπήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αίγιο: Όταν ο Εγκέλαδος άφησε πίσω του 26 νεκρούς και “γκρέμισε” την πόλη

Τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 1995  δύο καταστροφικοί σεισμοί μεγέθους 6,1 και 5,4 Ρίχτερ συγκλόνισαν την πόλη του Αιγίου.  Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του Αιγίου σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκε 15 λεπτά μετά τον κύριο και είχε μέγεθος 5,7 ρίχτερ.

Στην πολυκατοικία της οδού Δεσποτοπούλου γράφτηκε η πιο τραγική ιστορία  της καταστροφής εγκλωβίζοντας δεκάδες ενοίκους στα χαλάσματα. Λίγο αργότερα ο δεύτερος ισχυρός μετασεισμός προκάλεσε την κατάρρευση του ξενοδοχείου «Ελίκη» στα Βαλιμίτικα. Ο Εγκέλαδος πέτυχε τους κατοίκους του Αιγίου στον ύπνο και σκόρπισε το θάνατο.

Ο τραγικός απολογισμός:  26 νεκροί (16 Έλληνες και 10 Γάλλοι τουρίστες). αποτέλεσμα της κατάρρευσης της

3.000 κτίρια κρίθηκαν κατεδαφιστέα, 2.800  επισκευάσιμα, ενώ  επλήγησαν 50 Ιεροί Ναοί, σύμφωνα με στοιχεία του Τ.Α.Σ.

4.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Επιστρατεύθηκαν σκηνές και κοντέϊνερ.

Πέρα από τις καταστροφές που σημειώθηκαν, παρατηρήθηκε μια διάρρηξη του εδάφους μήκους πέντε χιλιομέτρων και κατακόρυφης μετακίνησης 5 εκατοστών από τον Άγιο Κωνσταντίνο στα δυτικά μέχρι τα Σταφιδάλωνα στα ανατολικά του Αιγίου. Κοντά στις παραλίες παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης, τα οποία δημιουργούνται όταν σεισμικές δονήσεις χαλούν τη συνοχή λεπτόκοκκων εδαφών πλούσιων σε άμμο και νερό, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται ως υγρά. Παρατηρήθηκε λόγω του σεισμού αποκόλληση των ακτών σε παραλίες με μεγάλη κλίση, όπου ζώνες με πλάτος μέχρι 50 με 70 μέτρα ολίσθησαν λόγω του σεισμού προς τη θάλασσα.

Η συγκλονιστική διάσωση του μικρού Ανδρέα από τα χαλάσματα

Υπήρξε μια επιχείρηση που έμεινε στις καρδιές όλων. Μια επιχείρηση ελπίδας που σηματοδότησε τη νίκη της ζωής επί της οργής της γης.

Ήταν η στιγμή που από τα χαλάσματα βγήκε το μικρό φορείο με τον 8χρονο τότε Ανδρέα Μπόγδανο, ο οποίος ανασύρθηκε ζωντανός μετά από 44 ώρες εγκλωβισμού του.

Ο μικρός Ανδρέας απεγκλωβίστηκε με μια επιχείρηση που διήρκεσε 21 ώρες. Εγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις ελληνικές εφημερίδες και έκανε και τον γύρο του κόσμου. 

Αξέχαστες έχουν μείνει οι συνομιλίες του από τότε τολμηρού παιδιού με τους διασώστες του, ιδίως δε με τον Παναγιώτη Νίκα, τον άνθρωπο που κατέφερε να τον φέρει στο φως. “Μη χτυπάτε εκεί, πέφτουν πάνω στο κεφάλι μου σκόνες…” και μετά, “το ποδήλατο που λέτε ότι θα μου φέρετε απ’ έξω, θέλω να είναι πράσινο» έλεγε στους διασώστες.

O Παναγιώτης Nίκας δεν τα παράτησε, δεν τον παράτησε και ο μικρός, που περίμενε με αγωνία το ποδήλατό του, δεν τους παράτησε και ο Θεός. Και κάπως έτσι, βγήκε μια ζωή κερδισμένη, ανάμεσα σε 26 νεκρούς.

O Παναγιώτης Νίκας, άφησε την τελευταία του πνοή τον Αύγουστο του 2011 βυθίζοντας το Πυροσβεστικό Σώμα στο πένθος. Ο γιός του πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας βρέθηκε πρόσφατα ανάμεσα στα 21 μέλη της αποστολής της ΕΜΑΚ που μετέβη στην Τουρκία.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων