07/02/2023 07/02/2023 Αφιερωμένη στον Εθελοντισμό ήταν η Κυριακή του Φαρισαίου και του Τελώνη, με αφορμή το Ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Αδαμαντίας Μπουρδή, εθελόντριας της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων. Το μνημόσυνο τελέστηκε μετά την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό ναό Φανερωμένης από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο και τον Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων...
07 Φεβρουαρίου, 2023 - 14:20
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2023 - 14:24

Αφιέρωμα στον εθελοντισμό στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων

Διαδώστε:
Αφιέρωμα στον εθελοντισμό στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων

Αφιερωμένη στον Εθελοντισμό ήταν η Κυριακή του Φαρισαίου και του Τελώνη, με αφορμή το Ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Αδαμαντίας Μπουρδή, εθελόντριας της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων.

Το μνημόσυνο τελέστηκε μετά την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό ναό Φανερωμένης από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο και τον Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο.

Για το λόγο αυτό στο πλαίσιο των κυριακάτικων εσπερινών ομιλιών στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, Ιερατικός Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Φανερωμένης και Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ανέπτυξε κατά το εσπέρας της αυτής ημέρας, εις μνήμην της εκλεκτής αυτής ψυχής, το θέμα: «Εθελοντισμός: μία ευγενής προσφορά θυσιαστικής αγάπης στον συνάνθρωπο και τον κόσμο».

Ο π. Αθανάσιος, αφού ευχαρίστησε ενθέρμως τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερώνυμο για την τιμή που του έκανε, δίδοντάς του την ευκαιρία να αναπτύξει, σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία, ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι ο εθελοντισμός, εν συνεχεία ανέλυσε διεξοδικά την έννοια αυτή, επισημαίνοντας ότι “ο ίδιος ο Κύριός μας με την εθελούσια θυσιαστική προσφορά του για τη σωτηρία του ανθρώπου ανεδείχθη επί της ουσίας ο πρώτος εθελοντής, διάκονος και ευεργέτης της ανθρωπότητος”.

Διευκρίνισε, δε, ότι “ο εθελοντής – διάκονος υπηρετεί και προσφέρει όχι από υποχρέωση και εξαναγκασμό, αλλά από πίστη και υπακοή στον Χριστό και το θείο κήρυγμά Του, χωρίς καμία διάκριση προς τους συνανθρώπους του.

Κι αυτό συμβαίνει, επειδή βασική προϋπόθεση της εθελοντικής διακονίας είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η οποία, κατά τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, μας ενώνει με τον Θεό. Με τέτοια θυσιαστική αγάπη στην καρδιά του ο εθελοντής-διάκονος προσφέρει σε όλους και η προσφορά αυτή είναι «άνευ όρων και ορίων». Τότε και μόνο τότε, όταν, δηλαδή, πηγάζει και εκπορεύεται από αγνότητα και καθαρότητα πνεύματος και ψυχής και από ειλικρινή ανιδιοτέλεια, αποτελεί μεγάλη παρηγοριά και ελπίδα για την κοινωνία και την Εκκλησία.

Η Αγία Εκκλησία εύστοχα και αριστοτεχνικά παρουσιάζει την κορυφαία αυτή αρετή μέσω της παραβολής του Καλού Σαμαρείτη, ο οποίος καθίσταται πρότυπο αγάπης και εθελοντικής διακονίας.

Άλλωστε, και η ίδια η Ζώσα Εκκλησία σήμερα αποτελεί μία μεγάλη και ακένωτη πηγή διακονίας και εθελοντικής προσφοράς. Σε όλες τις Μητροπόλεις και τις ενορίες τους αναπτύσσεται καθημερινά, μέσω ποικίλων δράσεων, το πνεύμα της φιλαλληλίας, της εκούσιας παροχής υπηρεσιών αφιλοκερδώς και εδραιώνεται το πνευματικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και θυσιαστικό έργο της Μητρός Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό μαρτυρούν και επιβεβαιώνουν τα πολυπληθή Ευαγή Ιδρύματα, τα Ενοριακά Κέντρα και τα Φιλόπτωχα Ταμεία, οι Κατασκηνώσεις Νεολαίας, τα Κατηχητικά Σχολεία και αναρίθμητες ακόμη δομές φιλανθρωπίας, οι οποίες στηρίζονται και λειτουργούν σε πολύ μεγάλο βαθμό χάρη στην εθελοντική διακονία.”

Ο ομιλητής, κατακλείοντας, αναφέρθηκε στη μορφή και την πολιτεία της μακαριστής Αδαμαντίας Μπουρδή, η οποία είλκε την καταγωγή της από τον Πριόλιθο Καλαβρύτων, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων τα εξής σημεία: “Σε ηλικία 12 μόλις ετών μετέβη στην Αθήνα, όπου διακόνησε τους θείους της μέχρι το τέλος της ζωής τους. Για αρκετά χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες της σε Ευαγή Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ενώ τα βήματά της στον πνευματικό τομέα κατηύθυνε ο μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος.

Στη συνέχεια, επέστρεψε στα Καλάβρυτα και εργάστηκε εθελοντικά για περισσότερο από δέκα χρόνια στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Αργότερα, περίπου το 1995, προσέφερε εθελοντική εργασία στον Οίκο Ευγηρίας «Άγιος Χαράλαμπος» στο Αίγιο μέχρι το 2016. Ό,τι προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας το προσέφερε με την πατρική ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου.

Υπήρξε ακάματη διάκονος, πρότυπο εθελοντικής προσφοράς στον συνάνθρωπο, πρόθυμη και αγόγγυστη βοηθός και συμπαραστάτρια κάθε εμπεριστάτου, αλλά και των συγγενών της και των συντοπιτών της, για τους οποίους πάντα είχε κάποιο δώρο να τους προσφέρει, και κυρίως για τα μικρά παιδιά. Ήταν μία ευγενική ψυχή, χωρίς εγωισμό και κακία, γεμάτη κατανόηση και αγάπη ανεξάντλητη για όλους. «Σας αγαπώ όλους» ήταν η προσφιλής της φράση, που μαζί με την καθημερινή συμπεριφορά της αποδείκνυε το μεγαλείο της ψυχής της.”

Μετά το πέρας της ομιλίας του π. Αθανασίου, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας τον συνεχάρη και τον ευχαρίστησε για τη μεστή περιεχομένου αναφορά του στην εθελοντική προσφορά και τη διακονία της Εκκλησίας, την αξία και τη σημασία της για τον χριστιανό και τον συνάνθρωπο, εξαίροντας, στο πρόσωπο της μακαριστής Αδαμαντίας, την έμπρακτη θυσιαστική αγάπη και την ανιδιοτελή προσφορά.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς όλους τους εθελοντές και ιδιαιτέρως τις κυρίες εθελόντριες των ενοριακών Ιερών Ναών, οι οποίες αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά αναλώνονται καθημερινά στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους και της Εκκλησίας του Χριστού, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και πρότυπο της κατά Χριστόν ζωής.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων