25/07/2019 25/07/2019 Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε και φέτος η Κοίμηση της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης στην Ιερά Μητρόπολή μας, με την προσέλευση εκατοντάδων πιστών στον φερώνυμο Ιερό Ναό (στον Συνοικισμό Νικολάου Πλαστήρα Αιγίου), ο οποίος, όπως ήταν φυσικό, αποτέλεσε το τελευταίο διήμερο το επίκεντρο των λατρευτικών συνάξεων προς τιμήν της Μητρός τής Υπεραγίας Θεοτόκου. Κατά τον...
25 Ιουλίου, 2019 - 17:07

Η εορτή της κοίμησης της Αγίας Άννης στη Μητρ. Καλαβρύτων

Διαδώστε:
Η εορτή της κοίμησης της Αγίας Άννης στη Μητρ. Καλαβρύτων

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε και φέτος η Κοίμηση της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης στην Ιερά Μητρόπολή μας, με την προσέλευση εκατοντάδων πιστών στον φερώνυμο Ιερό Ναό (στον Συνοικισμό Νικολάου Πλαστήρα Αιγίου), ο οποίος, όπως ήταν φυσικό, αποτέλεσε το τελευταίο διήμερο το επίκεντρο των λατρευτικών συνάξεων προς τιμήν της Μητρός τής Υπεραγίας Θεοτόκου.
Κατά τον Μέγα Εσπερινό που τελέστηκε χθες το απόγευμα χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, πλαισιωμένος από κληρικούς τής καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και μεγάλο πλήθος πιστών.

Μετά την αρτοκλασία τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Βοστίτσης, που αναφέρθηκε στην προσφορά της Αγίας Άννης, τονίζοντας πως μέσα από τη δοκιμασία της ατεκνίας και τη θλίψη της έλαβε την μεγίστη ευλογία να γεννήσει την Θεοτόκο, αποδεικνύοντας ότι οι μεγάλοι πειρασμοί, τα προβλήματα και οι δυσχέρειες της ζωής, μέσα από την Εκκλησία και την πίστη, δημιουργούν τους μεγάλους Αγίους.
«Ο θάνατος είναι μετάβαση προς την αληθινή ζωή, στον μέλλοντα αιώνα, εκεί όπου βρίσκεται ο πανάγαθος Θεός μας και έχει ετοιμάσει τόπο για όλους εμάς που θα αποκτήσουμε στην επίγεια πορεία μας την καλή μαρτυρία και τις προϋποθέσεις για να απολαύσουμε κοντά Του την αιωνιότητα», σημείωσε αρχικά ο π. Χρήστος, που συνέχισε ως εξής: «Η Αγία Άννα, φεύγοντας προς τον ουρανό, δεν σταμάτησε το έργο της. Φθάνοντας εκεί ξεκίνησε ένα νέο έργο, εξίσου μεγάλο και σημαντικό για εμάς τους χριστιανούς. Αυτώ παρεστώσα, και ημίν αιτούσα, του δοθήναι ιλασμόν… Ιλασμός. Τι ωραία λέξη! Τι σημαίνει ιλασμός; Σημαίνει άφεση, συγχώρεση, χάρη! Και η άλλη λέξη που βρίσκεται απέναντι από τον ιλασμό είναι το χρέος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Χριστός έκανε ιλασμό για εμάς. Και το αποκορύφωμα του ιλασμού, το δικό μας χρέος, λύθηκε πάνω στον Γολγοθά, όπου εκεί ο Κύριος σταυρώθηκε και με το αίμα Του… εξόφλησε το δικό μας χρέος.

Επομένως, εμείς δεν είμαστε χρεωμένοι ενώπιον του Θεού από την προπατορική αμαρτία».
Και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βοστίτσης κατέληξε με τα εξής λόγια: «Η Αγία Άννα τέλεσε πάρα πολλά στην επίγεια ζωή της ώστε να προσελκύσει τον Θεό και Εκείνος την κάλεσε για να πραγματώσει το σχέδιο της Θείας Οικονομίας με σκοπό τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Η Αγία Άννα είχε πίστη στον Θεό και υπακοή στο θέλημά Του. Αυτό δε το μετέτρεψε σε εγκράτεια και σωφροσύνη. Επομένως εμείς καλούμαστε να τροχιοδρομήσουμε την καθημερινή ζωή μας επάνω στον ίδιο τον Θεό και την υπακοή στο θέλημά Του. Ο Θεός μάς καλεί να περπατήσουμε τον δρόμο της αληθινής αγάπης, για να μπορούμε να αφήνουμε τη ζωή μας στα χέρια Του. Κι όταν στεκόμαστε συνεπείς απέναντί Του, τότε έρχεται να καλύψει κάθε κενό, να δώσει κάθε χαρά στη ζωή μας, όπως έπραξε στον Ιωακείμ και στην Άννα…».

Αμέσως μετά ακολούθησε η περιφορά της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Άννης στους δρόμους του Συνοικισμού, υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής Αιγίου.
Στη σημερινή Θεία Λειτουργία, στην οποία επίσης παρέστησαν εκατοντάδες ευλαβείς πιστοί από το Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή, προεξήρχε ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Λουκάτος, εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Νορβηγίας, ο οποίος μίλησε στους πιστούς για την Αγία Άννα, την μητέρα της Παναγίας που θεωρείται προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών επειδή η ίδια τεκνοποίησε σε μεγάλη ηλικία, όπως και για την σταθερή πίστη που θα πρέπει να έχουμε στον Θεό μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.
Στην ομιλία του ο π. Αλέξανδρος αναφέρθηκε στην πίστη και στην υπομονή που επέδειξαν οι γονείς της Παναγίας κατά την μακρά και επώδυνη περίοδο της ατεκνίας τους: «Η πίστη και η προσευχή τους δεν πήγαν χαμένες, γιατί στηρίζονταν στην μεγάλη μεταξύ τους αγάπη και ενότητα. Είναι αυτό που ακριβώς ζητά ο Θεός από έναν άνδρα και μία γυναίκα, για να γίνουν συνδημιουργοί Του. Αυτό συνιστά την αγιότητα του ανδρογύνου. Η αγάπη λοιπόν και η ενότητα του Ιωακείμ και της Άννας έφεραν το θαύμα και γέννησε Αυτήν που έγινε η Μητέρα όλου του κόσμου. Το παράδειγμά τους πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου, για να μην απελπιστούμε ποτέ, όσες δυσκολίες κι αν έχει η ζωή μας».

Καταλήγοντας δε τόνισε πως ο βίος του Ιωακείμ και της Άννης μπορεί να διδάξει εξαιρετικά σπουδαία πράγματα για την οικογένεια, αφού οι Άγιοι Θεοπάτορες δεν είναι προστάτες μόνο των άτεκνων ζευγαριών, αλλά όλων των γονέων και όλων των συζύγων. «Η σωφροσύνη και η ενάρετη ένθεη ζωή τους είναι υπόδειγμα για όλους. Αλλά και η πλήρης αφιέρωση της κόρης τους στο Θεό είναι ακόμα ένα σπουδαίο γεγονός, πολύ ωφέλιμο και διδακτικό για τους γονείς. Στις ημέρες μας, όμως, σπανίζουν οι γονείς που έχουν ως πρότυπο την Αγία Άννα… Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν φωτεινά παραδείγματα, γεγονός που οφείλεται στον ατομισμό, την καχυποψία και την ιδιοτέλεια που χαρακτηρίζει τους περισσότερους. Προβληματιζόμενοι οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας τις χρηστές αρχές, ώστε να αναδειχθούν σε φωτεινούς οδοδείκτες της κοινωνίας, έχοντας ως πρέσβειρα και παράδειγμα την Αγία Άννα. Το ένδοξο και ειρηνικό τέλος της Αγίας Άννης, τηρουμένων των αναλογιών, περιμένει βεβαίως και εμάς, εφόσον αγωνιζόμαστε στη ζωή αυτή να τηρούμε τις άγιες εντολές του Χριστού. Καλούμαστε, λοιπόν, να υμνούμε το θαύμα της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού για τα δώρα που μας έδωσε, διαλέγοντας στην Ιστορία τα πρόσωπα εκείνα που θα μεσίτευαν για τη σωτηρία μας. Όπως της μητέρας τής Μητέρας όλων μας, της γιαγιάς μας Αγίας Άννης».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων