28/12/2023 28/12/2023 Κατά την ημέρα μνήμης του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Διακοπτού, κατά τη διάρκεια της οποίας χειροτόνησε εις Διάκονον τον π. Νικόλαο Καπότη, ορμώμενο εκ της πόλεως των Πατρών, απόφοιτο του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών και φοιτητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής...
28 Δεκεμβρίου, 2023 - 14:17

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του π. Νικολάου Καπότη

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του π. Νικολάου Καπότη

Κατά την ημέρα μνήμης του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Διακοπτού, κατά τη διάρκεια της οποίας χειροτόνησε εις Διάκονον τον π. Νικόλαο Καπότη, ορμώμενο εκ της πόλεως των Πατρών, απόφοιτο του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών και φοιτητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Στην ομιλία του ο χειροτονούμενος συγκινημένος αναφέρθηκε στη σημασία και σπουδαιότητα του Μυστηρίου της Ιερωσύνης και ευχαρίστησε τη σύζυγό του, τους γονείς του, τα αδέλφια του, τους φίλους και τους παρευρισκομένους κληρικούς από το Αίγιο, αλλά και τη γενέτειρά του πόλη των Πατρών και συγκεκριμένα τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Σωτηρόπουλο, υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και τον Αιδεσιμώτατο π. Γεώργιο Γούτσο καθώς και τον πνευματικό του πατέρα, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Λιακόπουλο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φανερωμένης Αιγίου, οι οποίοι τον ενίσχυσαν στην απόφασή του να γίνει κληρικός και προσήλθαν για να ενώσουν μαζί του τις προσευχές τους προς τον Κύριο. «Με αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τον Πανάγαθο Θεό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ζήτησε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου και όλων, ώστε το Πανάγιο Πνεύμα να τον ενισχύσει και να τον δυναμώσει στη νέα αυτή πορεία της διακονίας του.

Ομιλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ημέρας αυτής για τη ζωή του νεοχειροτονουμένου, καθώς με το Μυστήριο της χειροτονίας θα επέλθει η αλλαγή και η καλή αλλοίωση της ζωής του.

«Και τούτο διότι θα είσαι λελουσμένος πλέον με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, με το φως του Χριστού, διά του οποίου καλείσαι να φωτίσεις τον κόσμο, ο οποίος ευρίσκεται στο σκοτάδι εξαιτίας της αποστασίας και της αποϊεροποιήσεως των πάντων», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος. «Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, όπως ο Πρωτομάρτυς Στέφανος, είχαν πίστη, δύναμη ψυχής και σθένος, και ομολογούσαν Χριστό χωρίς ούτε στιγμή να δειλιάσουν, όταν τους οδηγούσαν στο μαρτύριο. Αυτό καλείσαι και εσύ να πράξεις στη ζωή σου, να έχεις πίστη πολλή, να έχεις δύναμη πολλή και να ομολογείς με κάθε κόστος τον Ιησού Χριστό, τον Γεννηθέντα, Παθόντα, Ταφέντα και Αναστάντα. Ο Πρωτομάρτυς Στέφανος έρχεται να σε διδάξει να μη δειλιάσεις για τον Ιησού Χριστό, να μη διστάσεις να μιλάς για το χριστιανικό ήθος, το οποίο σήμερα αλλοιώνεται και άλλα είδωλα προβάλλονται μέσα στον κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, που σήμερα πάσχουν και αναζητούν απεγνωσμένα σανίδα σωτηρίας για να κρατηθούν, ελπίδα και αγάπη. Να μη διστάσεις να καυτηριάσεις το υλιστικό κοσμικό φρόνημα, την ανηθικότητα και ό,τι επαγγέλλεται η νέα τάξη πραγμάτων. Για να κατορθώσεις να το κάνεις αυτό θα πρέπει πρώτα εσύ να καλλιεργήσεις πνευματικά τον εαυτό σου, να ενδυναμωθεί η πίστη και η εμπιστοσύνη σου στον Χριστό, να γεμίσει η καρδιά σου από αγάπη και συγχωρητικότητα προς όλους τους ανθρώπους, καταδικάζοντας, όχι τον αμαρτωλό, προς τον οποίο θα πρέπει να δείχνουμε φιλευσπλαχνία και συγκαταβατικότητα και να προσευχόμεθα για την ειλικρινή μετάνοιά του, αλλά την πράξη της αμαρτίας».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τον νεοχειροτονηθέντα να παρακινεί τους ανθρώπους σε συνεχή μετάνοια και συμμετοχή στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας. «Το φως του Χριστού που θα λάβεις θα πληρώσει την ύπαρξή σου και θα πρέπει να το αυξήσεις και να το μεταδώσεις στον κόσμο. Έναν κόσμο που μπορεί να αλλάζει, καθώς ξένα κέντρα προσπαθούν να εισάγουν νέα ήθη αντίθετα προς το ήθος το χριστιανικό, να αλλοιώσουν το φρόνημα, να διαλύσουν την οικογένεια και τη νεολαία. Όμως ασπίδα προστασίας σε όλα αυτά αποτελεί η προσευχή σου προς τον Θεό, διά της οποίας, με τη χάρη του Θεού, θα μεταμορφώνεται ο κόσμος και θα λούζεται στο φως του Χριστού».

 

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων