11/07/2019 11/07/2019 Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «Κοσμάς ο Μελωδός» (παράρτημα Καλαβρύτων) ολοκλήρωσε με επιτυχία και φέτος το διδακτικό της έργο. Η αναγνωρισμένη από εικοσαετίας και πλέον από το Κράτος Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεώς, με το συστηματικό έργο της, κάθε χρόνο, αποδίδει στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας πλειάδα νέων καταρτισμένων ιεροψαλτών...
11 Ιουλίου, 2019 - 16:19

Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στη Σχολ. Βυζαντινής Μουσικής στα Καλάβρυτα

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στη Σχολ. Βυζαντινής Μουσικής στα Καλάβρυτα

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «Κοσμάς ο Μελωδός» (παράρτημα Καλαβρύτων) ολοκλήρωσε με επιτυχία και φέτος το διδακτικό της έργο.

Η αναγνωρισμένη από εικοσαετίας και πλέον από το Κράτος Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεώς, με το συστηματικό έργο της, κάθε χρόνο, αποδίδει στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας πλειάδα νέων καταρτισμένων ιεροψαλτών – τριών, ικανών να πλαισιώσουν τα ιερά αναλογία των Ιερών Ναών της περιοχής μας και όχι μόνο.

Στις αμέτρητες διδακτικές ώρες της σχολικής χρονιάς, όπου ο κ. Βασίλειος Καλογερόπουλος δίδαξε μόνος του όλες τις τάξεις με πολύ μεράκι και υπομονή, παρουσιάστηκε στους μέλλοντες λειτουργούς του αναλογίου η απαράμιλλη ψαλτική τέχνη, ως στάση ζωής και ευπρέπειας για τους έχοντες τη σφραγίδα της δωρεάς, το ανάλογο δηλαδή φωνητικό ταλέντο.

Μαζί με το «Νη-Πα-Βου-Γα» οι μαθητές διδάχτηκαν πως ο ψάλτης στο αναλόγιο, πέρα της μελίρρυτης απόδοσης των θεόπνευστων ποιητικών κειμένων, οφείλει να αποπνέει ύφος, σεβασμό, καθαρότητα, λεβεντιά και πάνω απ’ όλα αγάπη. Γι’ αυτό και όταν ψάλλει, αφήνει την ψυχή του να γεμίσει φως «εκ του ανεσπέρου φωτός» και, αντανακλώντας το στους γύρω του, γίνεται αφορμή να γεμίζουν οι ψυχές τους από ανέκφραστη χαρά και αγαλλίαση.

Η ψαλμωδία που διδάσκεται στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής πέραν των ψαλτικών γνώσεων παρέχει στους διδασκομένους το μέγιστο πάντων των αγαθών, που είναι η αγάπη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εργάσθηκε φιλότιμα η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και πιστεύουμε πως η καρποφορία ήταν πλούσια.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, στις πέντε τάξεις της Σχολής στο παράρτημα Καλαβρύτων φοίτησαν 13 μαθητές.

Κατόπιν εξετάσεων την Παρασκευή 28 Ιουνίου, από επιτροπή των υπευθύνων της Σχολής που την αποτελούσαν οι Γρηγόριος Κακούρης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Βασίλειος Καλογερόπουλος – Διδάξας Καθηγητής του παραρτήματος Καλαβρύτων και ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Δημήτριος Τζελέπης εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως, έλαβαν με βαθμό «Άριστα»:

ΠΤΥΧΙΟ ΙΕΡΟΨΑΛΤΟΥ: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Γιαννούλα Μάρκου, Ανδρέας Μάρκος, Χρήστος Παληκαράς, Αλέξιος Τερζής, Ιωάννης Πολυδώρου, Παναγιώτης Τσεντούρος, Φώτιος Χριστόπουλος, Γεώργιος Κοτσίρης, Ανδρέας Τζελέπης, Γεώργιος Αβραμόπουλος και Ανδρέας Βασιλακόπουλος

Επίσης, από το παράρτημα των Καλαβρύτων το Σάββατο 22 Ιουνίου στις εξετάσεις του Αιγίου έλαβε με βαθμό «Άριστα» το Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής ο Αναστάσιος Παπασταθόπουλος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων