24/05/2021 24/05/2021 Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον εθνικό ευεργέτη μακαριστό Ιάκωβο Τσούνη, Υποστρατήγου επί τιμή, την Κυριακή 23 Ιουνίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου τέλεσε 40νθήμερο μνημόσυνο. Στο μνημόσυνο παρευρέθηκε η κόρη του εκλιπόντος Αθηνά Τσούνη, η οποία παρέδωσε στον Σεβασμιώτατό...
24 Μαΐου, 2021 - 14:05
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2021 - 14:41

Στο Αίγιο το τελευταίο ιερότερο κειμήλιο του Ιάκωβου Τσούνη

Διαδώστε:
Στο Αίγιο το τελευταίο ιερότερο κειμήλιο του Ιάκωβου Τσούνη

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον εθνικό ευεργέτη μακαριστό Ιάκωβο Τσούνη, Υποστρατήγου επί τιμή, την Κυριακή 23 Ιουνίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου τέλεσε 40νθήμερο μνημόσυνο.

Στο μνημόσυνο παρευρέθηκε η κόρη του εκλιπόντος Αθηνά Τσούνη, η οποία παρέδωσε στον Σεβασμιώτατό το ιερότερο τελευταίο κειμήλιο της οικογένειας, την ελληνική σημαία που κάλυπτε το φέρετρο του πατέρα της. Τη μνήμη του μακαριστού τίμησαν με την παρουσία τους, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Βλάχος, ως εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο Στρατηγός Λεωνίδας Κακαβάς, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, ο κ. Κυριάκος Κουκουλομάτης, Πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης στην σύντομη προσλαλιά του τόνισε ότι ο μακαριστός Ιάκωβος Τσούνης διακατεχόταν από αγάπη στην Ορθοδοξία και στην Ελλάδα, αξίες για τις οποίες αγωνίσθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του. Στην απώλεια του ευεργέτη των Ενόπλων Δυνάμεων και στις ιερές παρακαταθήκες που κληροδότησε στους νεότερους Έλληνες αναφέρθηκε στο κήρυγμά του τόσο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιωακείμ Βενιανάκης όσο και η Βουλευτής Αχαΐας κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση συμμετείχε και ο προσωπικός φίλος του εκλιπόντος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος. Εξ αφορμής αυτής της αδελφικής φιλίας πριμοδότηθηκε στην Ιερά μας Μητρόπολη η πλούσια προσωπική του συλλογή στο ομώνυμο Μουσείο με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας.
Μετά την τελετή ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο «ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ», όπου οι προσκεκλημένοι θαύμασαν μέσω των εκθεμάτων το μεγαλείο και τη προσφορά του μεγάλου ευεργέτη στην Πατρίδα μας και στην Ιερά μας Μητρόπολη.

Το Μουσείο Ιάκωβου Τσούνη στο Αίγιο

Το Μουσείο Ιακώβου Τσούνη προϋπήρχε του σημερινού, πριν από 25 και πλέον έτη και στεγαζόταν στο διώροφο κόκκινο κτίριο βυζαντινής αρχιτεκτονικής, στην οδό Κύπρου, στού Παπάγου. Χτίστηκε αθόρυβα και σεμνά σε σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου ένα χρόνο, όπως αθόρυβος, σεμνός και ευγενικός υπήρξε και ο ιδιοκτήτης του. Εκεί στεγάζονταν αντικείμενα που αναδεικνύουν τον πλούτο και την δημιουργικότητα μίας σπουδαίας ελληνικής ψυχής, του κ. Ιακώβου Τσούνη. Η ίδρυση του Μουσείου δεν αποτέλεσε ποτέ μέσο κοινωνικής προβολής για τον Ιάκωβο Τσούνη, αλλά σκοπός του ήταν η διάθεση των αντικειμένων ως διδάγματα για τις επόμενες γενιές.

Στο Μουσείο εκτίθενται κειμήλια θρησκευτικής, εθνικής και ιστορικής αξίας από την προσωπική συλλογή του νεώτερου Βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Ιακώβου Τσούνη. Ο επισκέπτης, διαβλέπει με συγκίνηση, την αυτενεργοποίηση και πατριωτική αυτοσυνειδησία του Ιδρυτή του, που με την αγάπη του για το Ελληνικό Έθνος, κατόρθωσε με τη συλλογή του να συγκροτήσει ένα ολόκληρο Μουσείο, που διαχρονικά με τα διαφόρων ειδών επίλεκτα, σημαντικής αξίας αντικείμενα, σηματοδοτούν το μεγαλείο του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Την καλλιτεχνική ευθύνη για την ανάδειξη της συλλογής και της τοποθέτησης των εκθεμάτων σε θεματικές ενότητες, είχε ο μουσειολόγος και συντηρητής έργων τέχνης, κ. Ιωάννης Π. Γκερέκος.
Τα κειμήλια είναι τοποθετημένα σε ενότητες δημιουργημένες με βάση τα ιστορικά και θρησκευτικά συμφραζόμενα, αναδεικνύοντας την αισθητική τους αξία, την λειτουργία τους και τη χρήση τους. Η συλλογή περιλαμβάνει συνολικά 215 εκθέματα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων φυλάσσεται με ασφάλεια εντός του μουσειακού χώρου καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να εκτεθούν στο σύνολό τους από άποψη χωρητικότητας.

Από τον θρησκευτικό χώρο δεσπόζουν τα αρχιερατικά άμφια, οι αρχιεπισκοπικοί ράβδοι, τα εγκόλπια και οι μίτρες Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών, όπως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ, του Αγίου Εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, του Πατριάρχου Κων/πόλεως κ. Βαρθολομαίου κ.α. Οι σταυροί ευλογίας, τα καλλιγραφημένα ευαγγέλια, τα χειρόγραφα του 17ου αι. και τα παλαίτυπα μαζί με κάποιες νεώτερες φορητές εικόνες, δηλώνουν την έντονη θρησκευτική συνείδηση του συλλέκτη. Εξέχουσα θέση στο Μουσείο, καταλαμβάνει το τμήμα ξυλόγλυπτου από τον γυναικωνίτη του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο αποτελεί δωρεά του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα.

Βιογραφικό του Ιάκωβου Τσούνη

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Ήταν το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη και απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Σε ηλικία 16 ετών κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Τη συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αναγνωρίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Ήταν απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης.Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.

Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχημένη πορεία του ως ειδικού συμβούλου τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.

Ήταν δημιουργός του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και εδρεύει σήμερα στο Αίγιο. Στο μουσείο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας. Έχοντας από τον καιρό του πολέμου σεβασμό και αγάπη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ασφάλεια της Ελλάδας, υπήρξε από την δεκαετία του 1950 δίπλα τους, με δωρεές και προσφορές, όπου υπήρχε ανάγκη. Στις δεκαετίες αυτές προσέφερε περί τα 23.000.000 ευρώ. Ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.

Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται:
– Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως
– Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως
– Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ
– Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
– Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή
– Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών
– Μέγας Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων