07/12/2022 07/12/2022 Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια εορτάστηκαν τα σεπτά Ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου. Η Ιερά Μητρόπολη, διά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, επεφύλαξε μία ευχάριστη έκπληξη στον Σεβασμιώτατο Γέροντα κ. Αμβρόσιο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία συνεορτάσθη και η...
07 Δεκεμβρίου, 2022 - 18:03
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2022 - 19:01

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβροσίου

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβροσίου

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια εορτάστηκαν τα σεπτά Ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου.

Η Ιερά Μητρόπολη, διά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, επεφύλαξε μία ευχάριστη έκπληξη στον Σεβασμιώτατο Γέροντα κ. Αμβρόσιο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία συνεορτάσθη και η μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, Επισκόπου Μεδιολάνων, κατ’ οικονομίαν αντί για την 7η Δεκεμβρίου, λόγω της συμμετοχής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου στις εργασίες της προγραμματισμένης από 7 έως 9 Δεκεμβρίου 2022 συνεδριάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της οποίας κατά τό παρόν έτος τυγχάνει Μέλος.

Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, με ευγνώμονα και ευχαριστήρια διάθεση, προγραμμάτισε και οργάνωσε προς τιμήν του Προκατόχου του και Πνευματικού του Πατρός την τελετή των Ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου, παρουσία των Αρχών της πόλης, του σεβαστού Ιερατείου, της Μοναστικής Κοινότητας των Ιερών Μονών Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου και Αγίας Τριάδος Ακράτας, Εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και του χριστεπωνύμου πληρώματος.

Την εόρτια ομιλία απηύθυνε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Ιωακειμίδης. Στον μεστό θεολογικού πνεύματος λόγο του αναφέρθηκε στον υποδειγματικό βίο των τιμωμένων Αγίων Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, και Αμβροσίου, Επισκόπου Μεδιολάνων, επισημαίνοντας τα κοινά πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα και κυρίως τις αρετές της φλογερής πίστεως και της θαρραλέας και αγωνιστικής τους στάσης κατά των αιρέσεων, και δη του Αρειανισμού, της εγκράτειας, της φιλανθρωπίας και της ταπεινοφροσύνης, που τους διέκριναν.

Εν συνεχεία, εξήρε το ποιμαντικό, διοικητικό και φιλανθρωπικό-κοινωνικό έργο του εορτάζοντος Αρχιερέως κ. Αμβροσίου και απηύθυνε εκ μέρους όλου του εκκλησιάσματος εγκάρδιες ευχές δι’ «Έτη Πολλά και Ευλογημένα».

Εκ μέρους του κ. Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημητρίου Καλογερόπουλου μετέφερε τις ευχές προς τον εορτάζοντα ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Καραΐσκος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, κατακλείοντας, απηύθυνε με πραγματική συγκίνηση τις εόρτιες ευχές και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του για όλα όσα ο Πνευματικός του Πατέρας προσέφερε τόσο στην Εκκλησία, όσο και στον ίδιο προσωπικά. Αναγνώρισε και ομολόγησε ότι τον στήριξε πνευματικά και ηθικά από τα πρώτα του ιερατικά βήματα και συνέβαλε διά της προσευχής, της πατρικής του αγάπης και της έμπειρης καθοδηγήσεώς του στη διαδρομή έως και την ανάρρησή του στον Επισκοπικό Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Επισήμανε δε ότι αποτελεί για εκείνον μεγάλη ευλογία το ότι διαδέχθηκε τον Πνευματικό του Πατέρα στο πηδάλιο μιας ιστορικής Μητροπόλεως, ταυτόχρονα όμως, αισθάνεται πολύ μεγάλο και βαρύ το φορτίο στους ώμους του, λόγω της πληθωρικότητας, του πνευματικού αναστήματος και του τεράστιου έργου του προκατόχου του. Διαβεβαίωσε, τέλος, τόσο τον Σεπτό Γέροντά κ. Αμβρόσιο, όσο και τους πιστούς ότι θα φροντίζει και θα σέβεται τον Πνευματικό του Πατέρα αξιοχρέως και οφειλετικώς και ότι θα συνεχίσει επαυξάνοντας το πολύτιμο έργο του.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος ευχαρίστησε τον άξιο διάδοχό του, Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, και έμπλεως συγκινήσεως διαβεβαίωσε ότι ήταν ίσως η καλύτερη τελετή εορτασμού των Ονομαστηρίων του, παρότι έγινε την προτεραία της μνήμης του Προστάτου του, Αγίου Αμβροσίου.

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των γονέων του Σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου, Γεωργίου και Νικολίτσας, ενώ μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Γέροντάς μοίρασε το αντίδωρο στο εκκλησίασμα και δέχθηκε τις ευχές του.

Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του εορτάζοντος Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου στο “Αγάπης Μέλαθρον, ο Άγιος Χαράλαμπος”, παρουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, του Δημάρχου Αιγιαλείας, των Διοικητών της τοπικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ιερέων και συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων