06/01/2024 06/01/2024 Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Αγίων Θεοφανείων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας της Φανερωμένη στο Αίγιο. Κατά την διάρκεια του όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος ενώ στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πανοσιολογιώτατος...
06 Ιανουαρίου, 2024 - 17:01
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2024 - 16:43

Τα Θεοφάνεια στο Αίγιο – Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Μητρόπολη Καλαβρύτων

Διαδώστε:
Τα Θεοφάνεια στο Αίγιο – Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Μητρόπολη Καλαβρύτων

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Αγίων Θεοφανείων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας της Φανερωμένη στο Αίγιο.

Κατά την διάρκεια του όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος ενώ στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιαννάκης Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πορφύριος, ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο Αιδεσιμώτατοι πρεσβύτεροι π. Δημήτριος Χατζηαθανασίου και π. Αλέξανδρος Ξυλάρας και ο Ιερολογιότατος διάκονος π. Γεώργιος Κωνσταντινόπουλος.

Συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα βρισκόταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

Στην συνέχεια οι Αρχιερείς τέλεσαν την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου, του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλου Δημητρίου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων φορέων και εκατοντάδων πιστών που κατέκλυσαν τον περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό.

Προ της απολύσεως τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος λέγοντας:

Αδελφοί μου χρόνια πολλά, ευλογημένα. Αφου ευχαριστήσω εκ προοιμίου τον Σεπτο σας Ποιμενάρχη και αγαπητό μου εν Χριστώ Αδελφό κ. Ιερώνυμο που είχε την καλοσύνη και την φιλοτιμία να με προσκαλέσει στην θεοσόστή του επαρχία για να συνεορτάσουμε την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων αλλά και τον παρευρισκόμενο εδώ Γέροντα Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο,τον αγαπητό, πεφιλημένο, του οποίου η ζωή και το παράδειγμα είναι μίμηση για εμάς τους νεωτέρους.

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας το Φως του Κυρίου μας να χαρακτηρίζει την ζωή σας. Τα σκοτάδια της ψυχής να εξαλείψει και να χαρίσει σε όλους μας υγεία, ευημερία, χαρά, χαμόγελο στα χείλη μας και αισιοδοξία βασικά. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Βλέπετε τι συμβαίνει γύρω μας. Τα πάντα αλλάζουν.

Τα πάντα μεταβάλλονται και χρειάζεται εμείς που είμαστε τα πιστά μέλη της Εκκλησίας του Χριστού να μείνουμε σταθεροί στις επάλξεις μας, στην πίστη μας, στις παραδόσεις μας. Η Εκκλησία αδελφοί, απευθύνεται στον λαό του Θεού τον ευλογημένο, τον πιστό. Ο κόσμος βεβαίως ασχολείται με πράγματα τα οποία δεν έχουν να κάνουν με καμία σχέση με την πίστη μας, με την παράδοσή μας και με την Εκκλησία μας. Αυτοί λοιπόν που κατεργάζονται διάφορες ιστορίες, απίθανες και παράλογες και αντίθετες με την παράδοση και την Ορθοδοξία, ας τους συγχωρέσει ο Θεός.

Εμείς θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που χάραξαν οι πατέρες μας, οι άγιοί μας, τον δρόμο που μας δίδαξε ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Ο Θεός, εμάς μεν να μας χαριτώνει,να ευλογεί να αγιάζει να ευρισκόμεθα εν μετανοία, να μάθουμε να αναλαμβάνουμε τις συνέπειες των πράξεων μας, να ζητάμε συγνώμη από τον Θεό. Για όλους τους άλλους οι οποιοι δεν κατέχουν τα της Εκκλησία αν και είναι βαφτισμένοι στο όνομα της αγίας Τριάδος, ο Θεός να τους συγχωρήσει , να τους φωτίσει ουτως ώστε να επιστρέψουν και να καταλάβουν ότι όσα πράττουν και όσα μεθοδεύουν δεν είναι σύμφωνα με την πίστη μας, με την ορθοδοξία μας, και με τις παραδόσεις μας.

Χρόνια Πολλά ευλογημένα, το φως των Θεοφανείων, ο Χριστός να φωτίζει τις καρδιές μας, τις διάνοιές μας και κυρίως να προστατεύει τη νεότητα, την νεολαία, η οποία παραπαίει ενδεχομένως εξαιτίας των δικών μας παθών. Γιατί εμείς δώσαμε άσχημα παραδείγματα στους νέους ανθρώπους και εκεινοι μας γυρίζουν την πλάτη. Ο Θεός λοιπόν να δώσει να γινόμαστε καλύτεροι Επίσκοποι,καλύτεροι Μητροπολίτες, καλύτεροι Ιερείς, καλύτεροι πατέρες και γονείς, καλύτεροι δάσκαλοι, καλύτερα μέλη της κοινωνίας μας ουτως ώστε οι νέοι μας να παραδειγματίζονται και να στέκονται όρθιοι στα πόδια τους. Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας κλήρος και λαός κατευθύνθηκαν στον Λιμένα Αιγίου όπου τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού παρουσία πλήθος λαού. Περισσότεροι από δέκα νέοι βούτηξαν στο νερό για να πιάσουν τον Σταυρό και να λάβουν την Ευλογία. Στο Λιμάνι του Αιγίου παρευρέθηκε και ο Βουλευτής του κόμματος ΝΙΚΗ κ. Τσιρώνη Σπυρίδωνας.

    

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων