10/02/2020 10/02/2020 Με προσκεκλημένο τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Μεντζελίδη, εφημέριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κραθίου, που ανέπτυξε το θέμα «Το Τριώδιο», συνεχίστηκαν χθες στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» οι εσπερινές ομιλίες που έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια η Ιερά Μητρόπολή Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Ο π. Νικόλαος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη...
10 Φεβρουαρίου, 2020 - 17:13
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2020 - 17:07

«Τριώδιο, το… ταχύρυθμο φροντιστήριο της πνευματικής ζωής!»

Διαδώστε:
«Τριώδιο, το… ταχύρυθμο φροντιστήριο της πνευματικής ζωής!»

Με προσκεκλημένο τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Μεντζελίδη, εφημέριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κραθίου, που ανέπτυξε το θέμα «Το Τριώδιο», συνεχίστηκαν χθες στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» οι εσπερινές ομιλίες που έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια η Ιερά Μητρόπολή Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Ο π. Νικόλαος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σημασία του Τριωδίου, το οποίο χαρακτήρισε ως «πνευματικό ταξίδι», προορισμός του οποίου είναι το Πάσχα, η «Εορτή των Εορτών». Είναι, όπως είπε, το «ταξίδι» εκείνο που Κυριακή με Κυριακή μάς οδηγεί στη νύχτα της Αναστάσεως. Είναι το «ταχύρυθμο φροντιστήριο της πνευματικής ζωής», η πιο μεγάλη και πιο πνευματική περίοδος του λειτουργικού έτους, που είναι γεμάτη υπέροχα πνευματικά μηνύματα, πανάρχαιες κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες και αριστουργηματικούς ύμνους. Αποτελεί το κινητό εκείνο τμήμα του εκκλησιαστικού έτους που προπαρασκευάζει τον πιστό για τον άξιο εορτασμό των Παθών και της Αναστάσεως με ανάλογα βιώματα, πνευματική καλλιέργεια και συμμετοχή, με αγώνα μετανοίας, προσευχής και νηστείας.

Ακολούθως ο εφημέριος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κραθίου αναφέρθηκε στην χθεσινή ευαγγελική περικοπή (Τελώνου και Φαρισαίου), σημειώνοντας τα εξής: «Καθένας που υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί από τον Θεό και θα κατακριθεί, ενώ όποιος ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί και θα τιμηθεί από τον Θεό. Διασχίζοντας το ορμητικό ποτάμι της ζωής σκοπός μας είναι να φθάσουμε στην αντίπερα όχθη, στη Βασιλεία των Ουρανών. Ας προχωρούμε χωρίς φόβο, δίδοντας ο ένας το χέρι του στον άλλο. Έτσι θα περάσουμε και εμείς το ΄΄ποτάμι της ζωής΄΄, όπως τόσοι και τόσοι πριν από εμάς που βρίσκονται τώρα εκεί, στην αντίπερα όχθη… Είναι οι αδελφοί μας, οι πατέρες μας, οι Μάρτυρες, οι Άγιοί μας, και πρώτος από όλους ο ίδιος ο Κύριός μας! Μας βλέπουν, μας παρακολουθούν, μας περιμένουν και προσεύχονται για εμάς!».

Και ο π. Νικόλαος Μεντζελίδης ολοκλήρωσε τη χθεσινή του ομιλία με τα εξής λόγια: «Η Εκκλησία μας αυτή την όμορφη και κατανυκτική περίοδο του Τριωδίου μάς καλεί σε αγώνα, αλλά εξ αρχής μάς διαφωτίζει ότι ως ασφαλές θεμέλιο στην προσπάθειά μας αυτή πρέπει να βάλουμε την ταπείνωση. Παράλληλα, όμως, η περίοδος αυτή είναι και ένα σχολείο μετανοίας στο οποίο κάθε Χριστιανός οφείλει να μπαίνει κάθε χρόνο για να καταφέρνει να εμβαθύνει στην πίστη του, να την επανεκτιμήσει και να αλλάξει τη ζωή του. Είναι μία υπέροχη προσκυνηματική πορεία προς τις πηγές της Πίστης μας, είναι μία καινούρια ανακάλυψη του ορθοδόξου τρόπου ζωής. Η Εκκλησία μας με τις κατανυκτικές Ακολουθίες τής περιόδου αυτής μάς βοηθά στο να ανακαλύψουμε το νόημά της. Εύχομαι όλοι μας να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν είναι τόσο όμορφο, τόσο βαθύ και τόσο πλούσιο σε έμπνευση όσο αυτό που η Αγία μας Εκκλησία μάς προσφέρει από σήμερα που εισήλθαμε στην ευλογημένη αυτή περίοδο του Τριωδίου και όλοι μας να ευχόμαστε να μας δώσει ο Κύριος φιλότιμη αγωνιστικότητα με ταπεινό φρόνημα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων