23/09/2022 23/09/2022 Tη μνήμη του Αγίου νεομάρτυρα Νικολάου του Καρπενησιώτη, γιόρτασε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την παραμονή της εορτής δηλαδή στις 22 Σεπτεμβρίου, με την τέλεση πανηγυρικού Εσπερινού στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου του Καρπενησίου, χοροστατούντος του προσκεκλημένου επισκόπου Ολβίας Επιφανίου. Ανήμερα της εορτής στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καρπενησίου...
23 Σεπτεμβρίου, 2022 - 18:45
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2022 - 18:54

Το Καρπενήσι γιόρτασε τον τοπικό Άγιο Νικόλαο τον Καρπενησιώτη (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Το Καρπενήσι γιόρτασε τον τοπικό Άγιο Νικόλαο τον Καρπενησιώτη (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Tη μνήμη του Αγίου νεομάρτυρα Νικολάου του Καρπενησιώτη, γιόρτασε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την παραμονή της εορτής δηλαδή στις 22 Σεπτεμβρίου, με την τέλεση πανηγυρικού Εσπερινού στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου του Καρπενησίου, χοροστατούντος του προσκεκλημένου επισκόπου Ολβίας Επιφανίου.

Ανήμερα της εορτής στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καρπενησίου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου.

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου υπό το παιάνισμα της Φιλαρμονικής του Δήμου και τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών.

Η καθιέρωση της 23ης Σεπτεμβρίου ως τοπικής θρησκευτικής εορτής του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη,  έγινε το 1955 όταν δήμος και Εκκλησία απηύθυναν σχετικό αίτημα στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο Άγιος Νικόλαος ο Καρπενησιώτης, δεκαπέντε ετών παιδί έφυγε από το Καρπενήσι και πήγε στην Πόλη, για να εργασθεί μαζί με τον πατέρα του, που είχε εκεί ένα μικρό παντοπωλείο. Κοντά σ’ έναν πρακτικό δάσκαλο άρχισε να μαθαίνει την τουρκική γλώσσα, κι έξυπνος καθώς ήταν είχε μεγάλη πρόοδο.

Μια μέρα ο δάσκαλος του, μπροστά σε πολλούς γενίτσαρους, τον έβαλε να διαβάσει το μάθημα, και το μάθημα ήταν ομολογία πίστεως, πως τάχα γινότανε μουσουλμάνος. Αυτό ήταν όλο· δεν μπορούσε πια να αρνηθεί πως έκαμε ομολογία και προσχώρησε στο Ισλάμ. Τον πήγανε στον κριτή, και ο Νικόλαος με φωνές και διαμαρτυρίες υποστήριζε την αθωότητα του.

 

Το τέλος ήταν η μαρτυρική τελείωση του και η κατάταξη του στη χορεία των Αγίων. Ο Άγιος Νικόλαος, μετά την ομολογία του, ρίχτηκε στη φυλακή και βασανίστηκε 65 ημέρες χωρίς ψωμί και χωρίς νερό, και μια Δευτέρα στις 23 Σεπτεμβρίου του 1672 ο δήμιος τον αποκεφάλισε.

Η ιερή κάρα του Αγίου βρίσκεται τώρα στη Μονή Ξηροποτάμου στο Άγιο Όρος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων