07/02/2022 07/02/2022 Με τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα η τοπική εκκλησία του Αγίου Λουκά – Αλιβερίου τίμησε τον προστάτη και έφορο της τον Όσιο Λουκά του εν Στειρίω με επίκεντρο τον φερώνυμο ιερό ναό του ομωνύμου χωριού όπου το απόγευμα της Κυριακής 6 Φεβρουαρίου 2022 τελέσθηκε ο Δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου και του...
07 Φεβρουαρίου, 2022 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2022 - 23:57

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Λουκά Αλιβερίου

Διαδώστε:
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Λουκά Αλιβερίου

Με τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα η τοπική εκκλησία του Αγίου Λουκά – Αλιβερίου τίμησε τον προστάτη και έφορο της τον Όσιο Λουκά του εν Στειρίω με επίκεντρο τον φερώνυμο ιερό ναό του ομωνύμου χωριού όπου το απόγευμα της Κυριακής 6 Φεβρουαρίου 2022 τελέσθηκε ο Δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου και του συμπροσευχομένου Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ τους οποίους πλαισίωσαν χορεία ιερέων και διακόνων από την Ιερά Μητρόπολη Καρύστιας και την γειτονική Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Νίκανδρος ο οποίος εστιάζοντας μέσα από το δοξαστικό του αγίου εκ του οποίου αναφέρθηκε από τους στίχους των μοναστών τα πλήθη τονίζοντας ότι με τα πλήθη των μοναστών και εμείς σήμερα τιμούμε τον προστάτη και πολιούχο της ενορίας ταύτης τον Όσιο Λουκά τον καθηγητή από τον οποίο διδασκόμεθα από την ασκητική μορφή του την όντως ευθεία και τον τρόπο ζωής του.

Παρέστησαν στον εσπερινό πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου οι οποίοι τίμησαν την εορτή εντός και εκτός του ιερού ναού.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε στο πνευματικό κέντρο του ιερού ναού με περιορισμένο αριθμό ατόμων η κοπή της πίτας από τον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ ο οποίος ευχήθηκε με τις πατρικές και εόρτιες ευχές του.

Επίσης το αναλόγιο διηκόνησαν στον εσπερινό χορός ιεροψαλτών με χοράρχη τον Πρωτοπρ. Σωτήριο Τσούγκα εφημέριο Αετού επαρχίας Καρύστου και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως με έδρα την Κάρυστο.

Την δε κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε ο Όρθρος στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος και εν συνεχεία ακολούθησε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας  κ. Σεραφείμ και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ. Νικόδημο Πόγκα χορεία ιερέων και των Διακόνων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ ο οποίος αναφέρθηκε στην μνήμη του Οσίου Λουκά και την διδαχή μας από την ζωή του Αγίου.

Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της καύσεως των νεκρών. Επεσήμανε την θέση της Εκκλησίας, που δεν δέχεται την αποτέφρωση, αντίθετα την  ευλογία που παρέχει στους κεκοιμημένους με τις ακολουθίες υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, κάτι που στερούνται όσοι επιλέγουν την καύση.

Επίσης στο αναλόγιο απέδωσε θαυμάσια τους ύμνους ο Πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίας Τριάδος Κριεζών κ. Αριστοτέλης Σαλαμπασόπουλος με την συμμετοχή των ιεροψαλτών του Αναγώστου Αναστασίου Ρέτσα ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιβολίων και Δημητρίου Πετρογιάννη ιερού ναού Αγίου Νικολάου Ερέτριας.

 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης – Σταματούλα Λεβέντη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων