02/12/2020 02/12/2020 Διαφορετικός ήταν φέτος ο εορτασμός του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην γενέτειρα του, το χωριό του Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου, λόγω τον αυστηρών υγειονομικών διατάξεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.  Ο εορτασμός για τη μνήμη του Αγίου ήταν λιτός στο χωριό όπου γεννήθηκε και ακολούθησε τον ασκητικό δρόμο του προς το Άγιο Όρος στα Καυσοκαλύβια...
02 Δεκεμβρίου, 2020 - 16:43
Τελευταία ενημέρωση: 02/12/2020 - 16:59

Εορτάστηκε ο Άγιος Πορφύριος στη γενέτειρά του

Διαδώστε:
Εορτάστηκε ο Άγιος Πορφύριος στη γενέτειρά του

Διαφορετικός ήταν φέτος ο εορτασμός του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην γενέτειρα του, το χωριό του Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου, λόγω τον αυστηρών υγειονομικών διατάξεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. 

Ο εορτασμός για τη μνήμη του Αγίου ήταν λιτός στο χωριό όπου γεννήθηκε και ακολούθησε τον ασκητικό δρόμο του προς το Άγιο Όρος στα Καυσοκαλύβια και ενώθηκε και συνομίλησε με ασκητές ώστε να αξιωθεί δια της ασκητικής βιωτής του να λάβει την χάρη του θεού και τελειωθείς με την οσιακή κοίμηση του να καταταγεί και να κοσμεί το αγιολόγιο της αγίας ημών ορθοδόξου εκκλησίας αλλά και την κατάταξη του μεταξύ της χορείας των Ευβοέων Αγίων δίνονταν με την ακτινοβολία του την χάρη του σε όλην την Εύβοια ιδιαιτέρως δε και στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου.

Την παραμονή της εορτής εσπέρας 1ης Δεκεμβρίου στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών ο Δισαρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάστησε ο εκ Στύρων καταγόμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ πλαισιούμενοι απο τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Πρωτοπρ Ευάγγελο Βογιατζή εφημέριο του ιερού ναού και τους Διακόνους Στυλιανό Πεταχτή και Πρόδρομο Γκέγκε.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Νίκανδρος και στην συνέχεια εψάλει η Ιερά Παρακληση του Οσίου Πορφυρίου.

Την δε κυριώνυμο ημέρα στον προαναφερθέντα ιερό ναό κεκλεισμένων των θυρών τελέσθηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάδρου και εν συνεχεία το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου πλαισιούμενοι απο τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Πρωτοπρ Ευάγγελο Βογιατζή εφημέριο του ιερού ναού και τους Διακόνους Στυλιανό Πεταχτή και Πρόδρομο Γκέγκε.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ και ακολούθως ευλόγησε το κόλλυβο του Οσίου Πορφυρίου.

Επίσης στο αναλόγιο έψαλαν ο Πρωτοπρ Σωτήριος Τσούγκας εφημέριος ενορίας Αετού και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας με έδρα την Κάρυστο και ο Πρωτοπρ Αντώνιος Γκίκας εφημέριο ενορίας Δύστου.

Ανταπόκριση Δημήτριος Πετρογιάννης.
Φωτογραφίες Αναστάσιος Ρέτσας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων