29/09/2022 30/09/2022 Με λαμπρότητα η ενορία του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  Κάραβου – Αλιβερίου τίμησε στις 28 Σεπτεμβρίου τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Οι εκδηλώσεις έγιναν στο λιμάνι του Κάραβου με την υποδοχή δια της θαλάσσης της εφεστίου και ιεράς εικόνας του Οσίου Κυριακού...
29 Σεπτεμβρίου, 2022 - 19:19
Τελευταία ενημέρωση: 30/09/2022 - 0:36

Εορτή του Οσίου Κυριακού του Αναχωρητού στην Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου

Διαδώστε:
Εορτή του Οσίου Κυριακού του Αναχωρητού στην Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου

Με λαμπρότητα η ενορία του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  Κάραβου – Αλιβερίου τίμησε στις 28 Σεπτεμβρίου τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Οι εκδηλώσεις έγιναν στο λιμάνι του Κάραβου με την υποδοχή δια της θαλάσσης της εφεστίου και ιεράς εικόνας του Οσίου Κυριακού του Αναχωρητού με την αναπαράσταση  της  ανάμνησης του  γεγονότος 1922 από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας η οποία ιερά εικόνα  αποτελεί την πνευματική  ευλογία και στήριξη για τους πιστούς της ενορίας του Κάραβου αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Αλιβερίου.

Προς προσκύνηση τέθηκε και η τιμία κάρα του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου   την οποία εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλης Ψαχνών Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Μπαλωμένος.  Την εικόνα υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου  κ. Σεραφείμ.

Ακολούθησε η  λιτανευτική πομπή με την αρθρόα  συμμετοχή κλήρου και λαού  και των αρχών στο λιμάνι του Κάραβου όπου έγινε η υποδοχή η δια της θαλάσσης καταπλεύσεως  της εικόνας του Αγίου Κυριακού  με αλιευτικό σκάφος όπου και  κατέπλευσε εντός του λιμένος .

Με τον κατάπλου  του αλιευτικού σκάφους στο λιμάνι και άφιξη της εικόνας  ο  Μητροπολίτης  κ. Σεραφείμ τέλεσε την  επιμνημόσυνο δέηση  και ρίψη στεφάνου  υπέρ αναπαύσεως εκείνων που σκοτώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, των κεκοιμημένων αδελφών εξαιρέτως δε  και της ευσεβούς ενορίτισας  εκ Μικράς Ασίας κ. Γιασεμής Αράπη  η οποία δώρησε  την εφέστιο και ιερά εικόνα του Αγίου Κυριακού στον ναό  του Καράβου.

Τα ιερά κειμήλια της Ορθοδοξίας πλαισίωσαν τόσο στην πομπή όσο και στη λιτάνευση αξιωματικοί του Λιμεναρχείου Κάραβου  μετέβη  εις στο ιερό παρεκκλήσι  του Αγίου Κυριακού πλησίον του ενοριακού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου τελέσθηκε ο υπαίθριος Αρχιερατικός Εσπερινός χοραστούντος του Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ πλασιούμενος απο τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ.  Ελευθέριο Σταμπέλο και την χορεία πολλών ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας την γειτονική Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και των Διακόνων.

 

ής, Ανήμερα της εορτής στο ιερό παρεκκλήσι του Αγίου Κυριακού τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με συλλειτουργούς τους Πανος. Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα Πρωτοσύγκελλο Νικόδημο Τσιμόγιαννη Ιερόκηρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεκταριο Καπενή  Πρόδρομο Γκέγκε τον Πρεσβύτερο Γεώργιο Χαρίση εφήμεριο της ενορίας και τους Διακόνους.

Πρίν την απόλυση ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ χειροθέτησε τον εφημέριο του ιερού ναού π. Γεώργιο Χαρίση με το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου  τον οποίο και συνεχάρει για το ποιμαντικό έργο του και για  την ακούραστη μέριμνα  του στην ενορία του Κάραβου.

Επίσης την εορτή τίμησαν πολλοί πιστοί απο την ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου καθώς και οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Κάραβου.

Τους ύμνους της  πανηγυρικής εορτής απέδωσαν ο  Πρωτοπρ. Σωτήριος Τσούγκας εφημέριος Αετού επαρχίας Καρύστου και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της  Ιεράς Μητροπόλεως με έδρα την Κάρυστο ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Γιαννούλης εφημέριος Αγίου Λουκά Αλιβερίου ο Πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Αλιβερίου κ. Χαράλαμπος Μαζαράκης με την συμμετοχή και  άλλων ιεροψαλτών

Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Βογιατζής εφημέριος Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου.

Φωτογραφίες Γεώργιος Μανώλης.   Γεώργιος Σαλταρίκος. Δημήτριος Πετρογιάννης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων