19/01/2024 19/01/2024 Τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Πατέρων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, με επίκεντρο της λαμπράς εορτής τον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην Κύμη. Την παραμονή της εορτης τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτατου Μητριπολίτου Ειρηνουπόλεως, εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Νικάνδρου και του συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ. Οι δύο...
19 Ιανουαρίου, 2024 - 9:07
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2024 - 9:11

Η Κύμη τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο

Διαδώστε:
Η Κύμη τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο

Τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Πατέρων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, με επίκεντρο της λαμπράς εορτής τον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην Κύμη.

Την παραμονή της εορτης τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτατου Μητριπολίτου Ειρηνουπόλεως, εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Νικάνδρου και του συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ. Οι δύο Αρχιερείς ήταν συμπαραστατούμενοι από τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ. Ελευθέριο Σταμπέλο, χορεία ιερέων από όμορες ενορίες της Κύμης και Αλιβερίου και τον Διάκονο Στυλιανό Πεταχτή.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος ο οποίος αναφέρθηκε σε θεόπνευστους λόγους μέσα από τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου και στα κοινά σημεία που διακρίνονται οι τιμώμενοι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος πρότυπα αληθινών ποιμένων, οι οποίοι αγωνίστηκαν δια την ενότητα της ορθοδόξου ημών πίστεως ως καλοί ποιμένες του Αρχιποίμενος Χριστού με πρότυπο το αγωνιστικό φρόνημα τους πολέμησαν τους αιρετικούς λύκους.

Την επομένη ημέρα στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος και εν συνεχεία έλαβε χώρα το Αρχιερατικό Συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ. Ελευθέριο Σταμπέλο, χορεία ιερέων και τους Διακόνους Στυλιανό Πεταχτή και Απόστολο Μπάκουλη

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ εστιάζοντας τον θεόπνευστο λόγο μέσα απο τους εγκωμιαστικούς λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου προς τον Άγιο Αθανάσιο τον υπέρμαχο μαχητή της ορθοδόξου πίστεως.

Την εορτή τίμησαν η Βουλευτής Ευβοίας κ. Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου κ. Νικόλαος Μπαράκος τοπικές αρχες τοπικοί φορείς της Κύμης και αντιπροσωπείες μαθητών και μαθητριών των σχολικών μονάδων Κύμης.

Τους ύμνους απέδωσαν εκ δεξιού χορού ο Πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Δροσιάς Χαλκίδος κ. Κυριακός Ναούμ μετά ευγενούς παραχωρήσεως του Πρωτοψάλτου ιερού ναού κ. Ευάγγελου Στάμου ο οποίος έψαλε στο αριστερό αναλόγιο.

Μετά το πέρας της ευχαριστιακής συνάξεως και της δοξολογίας ακολούθησε η εορταστική μουσική εκδήλωση στην αίθουσα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κύμης αφιερωμένη ως είθισται κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου Αθανασίου στην οποία παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος οι τοπικές αρχές και πολλοί πιστοί απο την επαρχία της Κύμης.

Φωτογραφίες Μάριος Μυλωνάς, Αναστάσιος Ρέτσας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων