23/04/2023 24/04/2023 Με την άπασα λαμπρότητα εορτάστηκε μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα με το έαρ της λαμπροφόρου εορτής της Αναστάσεως του Χριστού και της Ψηλαφήσεως του Θωμά, η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου με επίκεντρο της εορτής τον φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης του Αλιβερίου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και...
23 Απριλίου, 2023 - 21:06
Τελευταία ενημέρωση: 24/04/2023 - 1:40

Κυριακή του Θωμά και εορτή του Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου

Διαδώστε:
Κυριακή του Θωμά και εορτή του Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου

Με την άπασα λαμπρότητα εορτάστηκε μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα με το έαρ της λαμπροφόρου εορτής της Αναστάσεως του Χριστού και της Ψηλαφήσεως του Θωμά, η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου με επίκεντρο της εορτής τον φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης του Αλιβερίου.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και εν συνεχεία μετά την παύση της βροχόπτωσης ακολούθησε η λιτανεία της Εικόνος.

Στον Εσπερινό έψαλαν με την ευγενή και φιλόξενη παραχώρηση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού κ. Χαραλάμπους Μαζαράκη, χορός ιεροψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου με έδρα την Κάρυστο με χοράρχη τον διευθυντή της Σχολής Πρωτοπρεσβύτερο Σωτήριο Τσούγκα εφημέριο ενορίας Αετού επαρχίας Καρύστου.

Την δε κυριώνυμο ημέρα της εορτής, την Κυριακή του Θωμά και της εορτής του Αγίου Γεωργίου, 23 Απριλίου 2023, στον προαναφερθέντα Ιερό Ναό προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με συλλειτουργούς τους Πανοσ. Αρχιμ. Αμφιλόχιο Διακάκη, εφημέριο Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Αλιβερίου, τον π. Νικόδημο Τσιμόγιαννη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, και εφημερίου του Ιερού Ναού και τους Διακόνους Στυλιανό Πεταχτή και Απόστολο Μπάκουλη.

Κατά την διάρκεια του κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ κήρυξε τον Θείο Λόγο με επίκεντρο προς την σημερινή εορτή της του Αποστόλου Θωμά Ψηλαψήσεως του οποίου η εορτή σηματοδοτεί και δίνει την βεβαίωση για την Ανάσταση του Χριστού και τις δωρέες που παρέχει η Ανάσταση την ειρήνη και την παράκληση του Αγίου Πνεύματος. Επίσης ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ τόνισε ότι η εορτή του Αποστόλου Θωμά με την καλή απιστία του έχει σκοπό την εδραίωση της ορθοδόξου ημών πίστεως μας στην Ανάσταση του Χριστού μέσα απο τους λόγους του Αποστόλου Παύλου στους οποίος αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε προς ιερό πρόσωπο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεώργιου το οποίο συνδέεται με την Ανάσταση του Χριστού και αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα για κάθε πιστό ο Άγιος Γεώργιος ο οποίος θυσιάστηκε με πολαπλά μαρτύρια για την πίστη του προς τον Αναστάντα Χριστό.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε πέριξ του ιερού ναού η Λιτανεία της Εικόνος του Αγίου Γεωργίου στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ ο οποίος μετά την αναπεμφθείσα δέηση και πρίν την απόλυση απηύθυνε τις πατρικές αναστάσιμες και εόρτιες ευχές του προς τις τοπικές αρχές και τους άπαντες φιλέορτους πιστούς που τίμησαν την εορτή.

Τους ύμνους απέδωσαν χορός ιεροψαλτών με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Χαράλαμπο Μαζαράκη.

 

Επίσης η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τιμήθηκε με άπασα λαμπρότητα και στον φερώνυμο ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μαρμάρι – Καρύστου όπου την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου πλαισιούμενος απο τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καρύστου Πανοσ. Αρχιμ. Γεράσιμο Παρίση τον εορτάζοντα Πρεσβύτερο Γεώργιο Ράπτη εφημέριο Μύλων – Καρύστου και τον Πρωτοπρ Αθανάσιο Νόβα εφημέριο του ιερού ναού.

Τον θείο λόγο κήρυξε επίκαιρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νίκανδρος μεταφέροντας τις αναστάσιμες πατρικές και εόρτιες ευχές του Σεπτού Ποιμενάρχου Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Ακολούθησε η λιτανεία της εικόνος του Αγίου Γεωργίου στην οποία τελέσθηκε στο λιμάνι του Μαρμαρίου αναπεμφθείσα δέηση από τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη κ. Νικάνδρο με την συμμετοχή των ιερέων και των τοπικών αρχών με επικεφαλή τον Δήμαρχο Καρύστου κ. Ελευθέριο Ραβιόλο πλήθος πιστών και παραθεριστών που τίμησαν την εορτή.

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες:


(Φωτογραφίες: Μαρία Βυζανιάρη – Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης – Θεόδωρος Πέπας – Δημήτριος Πετρογιάννης)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων