14/07/2021 14/07/2021 Σε κλίμα πανηγυρικό εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πολυγύρου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, ο οποίος κατά τη σημερινή ημέρα άγει τα σεπτά του Ονομαστήρια. Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Βασίλειος Χάδος Συλλειτούργησε μετά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Κίτρους, Κατερίνης και...
14 Ιουλίου, 2021 - 11:12
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2021 - 13:25

Τα Ονομαστήριά του εόρτασε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας

Διαδώστε:
Τα Ονομαστήριά του εόρτασε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας

Σε κλίμα πανηγυρικό εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πολυγύρου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, ο οποίος κατά τη σημερινή ημέρα άγει τα σεπτά του Ονομαστήρια.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Βασίλειος Χάδος

Συλλειτούργησε μετά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Κίτρους, Κατερίνης και Πλάτωνος κ. Γεωργίου, και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, εκ μέρους των κληρικών της Μητροπόλεως χαιρετιστήριο λόγο απηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης π. Συνέσιος Στάθης, ο οποίος και προσέφερε Επιστήθιο Σταυρό και Εγκόλπιο εξ αφορμής και της εικοσαετούς ευκλεούς ποιμαντορίας στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας.

Στην προσφώνησή του ανέφερε: 

Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες,
αγαπητοί Πατέρες,
Λαέ του Θεού ευλογημένε,

Μέσα στον ενιαύσιο κύκλο της ζωής του καθενός μας ευρίσκονται πολλές επέτειοι γεγονότων και ημερομηνίες τις οποίες συχνά φέρνουμε στη μνήμη μας, επιθυμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να προσδώσουμε ένα διαφορετικό νόημα στην πεζή πολλές φορές καθημερινότητά μας.

Όμως όταν πρόκειται για την Εκκλησία, η επέτειος ανανοηματοδοτείται και προσλαμβάνει ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο και πλαίσιο εκκλησιαστικού και όχι κοσμικού εορτασμού. Η επέτειος εντός της Εκκλησίας έρχεται να υπενθυμίσει στο εορτάζον πρόσωπο, αλλά και στους συνεορτάζοντες αυτώ την πλούσια και ατελεύτητη δωρεά της χάριτος του Τριαδικού Θεού. Ιδιαίτερα δε μάλλον, όταν αυτή αποτελεί ορόσημο στην ζωή του επισκόπου μιας επαρχίας.

Εφέτος η τοπική μας Εκκλησία, η Ιερά Μητρόπολις Κασσανδρείας αγάλλεται και χαίρει καθώς συμπληρώνονται συν Θεώ 20 έτη Χριστομιμήτου διακονίας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. κ. Νικοδήμου.

Η λαχούσα Υμίν Επαρχία Σεβασμιώτατε, ολόκληρη η Ιερά Μητρόπολις Κασσανδρείας, έχει δοκιμάσει τους ευχύμους καρπούς της αρχιερατικής σας σποράς και της ποιμαντικής σας διακονίας όλα αυτά τα έτη. Αληθώς λέγω και ομολογούν άπαντες, εντός και εκτός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως, ότι πρόκειται για 20 έτη διακονίας και μάλιστα ταπεινής. Την θυσιαστική προσφορά σας και το ολοκληρωτικό σας δόσιμο στον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό μαρτυρούν τα έργα των χειρών σας, πνευματικά και υλικά. Άπαντες έχουμε λάβει πείρα του πνεύματος της συγχωρητικότητός σας προς όλους, οι οποίοι καθημερινά, εκόντες άκοντες, σας στενοχωρούμε και σας πικραίνουμε.

Σήμερα λοιπόν, τα πνευματικά σας τέκνα, όλοι εμείς, Κλήρος και Λαός εορτάζουμε παρά τις δυσχερείς, ένεκα της πανδημίας συνθήκες, να εορτάζουμε μαζί με τον Ποιμενάρχη μας. Εκείνον που ξέρει να χαίρει και να πανηγυρίζει στις χαρές μας, αλλά και να συμπαραστέκεται και να μας βοηθά στις λύπες μας. Εκείνον που γνωρίζει καλά να κυβερνά την νοητή ολκάδα την οποία ο Κύριος του εμπιστεύτηκε και να την οδηγεί σε αχείμαστο λιμένα, μέσα από ξέρες και βράχια, μέσα σε καταιγίδες και ναυάγια. Εκείνον που ξέρει καλά πως οτιδήποτε είμαστε το οφείλουμε στην Εκκλησία.

Αυτό μας διδάσκετε καθημερινά. Είναι μεγάλο όφελος για όλους μας να μαθαίνουμε καθημερινά από Εσάς ότι όλη μας η ζωή πρέπει και οφείλει να είναι εκκλησιοκεντρική και όχι εγωκεντρική. Δια τούτο καυχόμαστε εν Κυρίω και λέγουμε ότι όντως ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης μας ίσταται εις τύπον και τόπον Χριστού. Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια διακονίας κατεστάθητε αληθινά ο Επίσκοπος του Χριστού, Ο Κασσανδρείας Νικόδημος. Η Επαρχία αυτή έγινε ταυτόσημη με το όνομά σας και εσείς με όλους μας. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Αντιπελαργώ σημαίνει προσπαθώ να ανταποδώσω στους γονείς μου για όσα καλά μου προσέφεραν ενώ με ανέτρεφαν. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, Σεβασμιώτατε, ως αντιπελάργηση όλων αυτών των δικών σας πολλών δωρεών και πνευματικών ανατροφών προς εμάς. επιτρέψατε μας να σας προσφέρουμε ένα μικρό δώρο ως τα παιδιά προς τον πατέρα τους. Ένα εγκόλπιο και έναν επιστήθιο σταυρό επιθυμούμε να σας δωρίσουμε αυτή την στιγμή για να θυμάστε στην προσευχή σας το Ποίμνιό σας, τον Κλήρο και τον Λαό σας.

Ευχαριστούμε τέλος και δοξολογούμε τον Θεό, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα και εκζητούμε τις πρεσβείες του προστάτου σας Αγίου Νικοδήμου γω για να συνεχίσετε να οδηγείτε την λογική σας ποίμνη εις νομάς σωτηρίους.

Πολλά τα έτη σας”.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσλαλιά πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος μίλησε για τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τα οποία ονόμασε “παράσημα”, που διακρίνουν την προσωπικότητα του Ποιμενάρχου. Πρόκειται για την “αρχοντιά”, την οποία κληροδότησε από τον Γέροντα του, μακαριστό Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρό Προκόπιο και την σοβαρότητα, την οποία τον διακρίνει στο σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κλήρος και λαός εόρτασε την εικοσαετία Θεοφιλούς Αρχιερατείας.

Δείτε τις φωτογραφίες: 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων