26/11/2018 26/11/2018 Η παράδοση του πανηγυρικού εορτασμού της Αγίας Αικατερίνης συνεχίστηκε και φέτος στην Καστοριά. Σε πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά παρεκκλήσια παρατηρούνται εικόνες της Αγίας στο τέμπλο, γεγονός που αποδεικνύει την ιδιαίτερη τιμή των Καστοριανών στην Μεγαλομάρτυρα, αλλά κυρίως υπάρχει Μετόχι της Ιεράς Μονής του Σινά, το Παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγία του Τσιατσιαπά) και το...
26 Νοεμβρίου, 2018 - 16:08

Η εορτή της Αγ. Αικατερίνης στην Καστοριά

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγ. Αικατερίνης στην Καστοριά

Η παράδοση του πανηγυρικού εορτασμού της Αγίας Αικατερίνης συνεχίστηκε και φέτος στην Καστοριά. Σε πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά παρεκκλήσια παρατηρούνται εικόνες της Αγίας στο τέμπλο, γεγονός που αποδεικνύει την ιδιαίτερη τιμή των Καστοριανών στην Μεγαλομάρτυρα, αλλά κυρίως υπάρχει Μετόχι της Ιεράς Μονής του Σινά, το Παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγία του Τσιατσιαπά) και το οποίο σύντομα θα καθαγιαστεί, μόλις παραδοθεί από την Αρχαιολογία.

Επίκεντρο και φέτος των εορτασμών ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός, όπου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ. Κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της Αγίας, κτήμα του Σεβασμιωτάτου από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χριστουπόλεως Πέτρο.

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή πλήθους πιστών, εορταζόντων και μη, που έσπευσαν να προσευχηθούν, να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανο και να αιτηθούν τις πρεσβείες της Αγίας Αικατερίνης.

Στο σύντομο κήρυγμά του, αμέσως μετά το ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε με βάση τα πατερικά κείμενα τον φοβερό λόγο του Αποστόλου Παύλου : «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε» και συγκεκριμένα τι σημαίνει ένδυση του Χριστού και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Αυτόν τον Χριστό ενδύθηκε η Αγία Αικατερίνη κι έχοντας Αυτόν ως δύναμη κατόρθωσε να αποστομώσει τους ρήτορες, να ελκύσει στην ευσέβεια τη Βασίλισσα και τους στρατιώτες, να υπομείνει τον φοβερό τροχό αλλά και συγχρόνως να αναδειχθεί πολίτης της Ουρανίου Βασιλείας. Τόνισε δε ιδιαιτέρως την Παράδοση της Εκκλησίας που θέλει την Αγία να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των ευσεβών Χριστιανών και να μεσιτεύει γι’ αυτούς στο θρόνο του Εσφαγμένου Αρνίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Δοξολογία για την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και το μνημόσυνο του μακαριστού π. Πέτρου, του ασκητού της Μαυριώτισσας, άνδρα αγαθής και αγιασμένης φήμης, τα λείψανα του οποίου φυλάσσονται στο Ιερό Επισκοπείο.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων