08/02/2024 08/02/2024 H έναρξη των πενθήμερων επιστημονικών, πολιτιστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων «Β’ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΕΙΑ», που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, με το όνομα του θρυλικού Μητροπολίτου Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη, πραγματοποιήθηκα χθες, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.  Φέτος, στα Β’ Καραβαγγέλεια 2024, θα μελετηθεί ο Οικουμενικός Ελληνισμός,...
08 Φεβρουαρίου, 2024 - 8:50
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2024 - 15:22

Αδιαχώρητο, συγκίνηση και ενθουσιασμός στην Έναρξη των Β’ Καραβαγγελείων 2024

Διαδώστε:
Αδιαχώρητο, συγκίνηση και ενθουσιασμός στην Έναρξη των Β’ Καραβαγγελείων 2024

H έναρξη των πενθήμερων επιστημονικών, πολιτιστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων «Β’ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΕΙΑ», που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, με το όνομα του θρυλικού Μητροπολίτου Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη, πραγματοποιήθηκα χθες, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου. 

Φέτος, στα Β’ Καραβαγγέλεια 2024, θα μελετηθεί ο Οικουμενικός Ελληνισμός, με αφορμή τα 120 χρόνια από τον θάνατο του Οικουμενικού Έλληνα Παύλου Μελά.

Η πρώτη εκδήλωση ήταν ένα Μουσικοθεατρικό Ιστορικό Δρώμενο – Παράσταση, με τίτλο «Ο Ύμνος του Παλικαριού», όπου παρουσιάστηκε η ζωή του Παύλου Μελά από τις επιστολές του προς την σύζυγό του Ναταλία Μελά.

Το μουσικοθεατρικό παρουσιάσθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Άργους Ορεστικού, η οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτη (χωρητικότητας 450 θέσεων), με αποτέλεσμα πολλοί από τους προσερχομένους δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν. Για τον λόγο αυτό, καθώς και για την συγκίνηση και τον ενθουσιασμό που προκάλεσε, θεωρείται πλέον απαραίτητη η επανάληψη της παράστασης.

Στο θεατρικό δρώμενο συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι υπό την διδασκαλία της Εκπαιδευτικού κ. Δέσποινας Σπυροπούλου, οι οποίοι με άριστη ερμηνεία παρουσιάσαν τον Παύλο Μελά, ως έναν Μεγάλο Έλληνα, με παιδεία, αρετές, στοργή, γενναιότητα, με χριστιανικό ήθος και φιλοπατρία.

Την παράσταση επένδυσε θαυμάσια με την μουσική της και το τραγούδι της η κ. Αριάδνη Κοπιδάκη.

Όλοι παρακολούθησαν το ιστορικό θεατρικό δρώμενο με πολύ προσοχή ενώ στο τέλος προσέφεραν ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα στην θεατρική ομάδα, εκδηλώνοντας έτσι τον θαυμασμό τους, την συγκίνησή τους και τις θερμές εντυπώσεις τους.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των Β’ Καραβαγγελείων λέγοντας τα εξής:

«Ως δάσκαλος -δεν έχω χάσει νομίζω την πολύτιμη αυτή ιδιότητά μου- αγαπώ πολύ το θέατρο, όπου ο ηθοποιός, αυτός που ποιεί ήθος, διδάσκει, ψυχαγωγεί, παρηγορεί, λυτρώνει.

Βλέποντας δε ότι στις ημέρες μας υπερτερεί η εντύπωση έναντι του νοήματος, και ότι από τα νοήματα επιλέγονται τα πλέον ελαφρά και ανούσια, έθεσα ως έναν από τους στόχους μου, από τις μεθόδους διδασκαλίας μου, τα θεατρικά έργα. Και αξιώθηκα να γράψω θεατρικά έργα για τις ανάγκες των κατηχητικών σχολείων της Εκκλησίας.

Όταν πριν ένα χρόνο, ίσως και παραπάνω, παρακολούθησα την παράσταση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού, με τα 150 παιδιά πάνω στην σκηνή, που ερμήνευαν άπλαστα, απλά, ειλικρινά, εκφραστικότατα αλλά και υπεύθυνα τους ρόλους τους, με την διδασκαλία της δασκάλας τους και των εκπαιδευ­τικών τους, άνοιξαν τα μάτια μου. Πρώτα καθάρισαν με τα δάκρυα από την συγκίνηση και έπειτα είδαν τα νοήματα και τον πόθο και τον ζήλο των συντελεστών.

Τότε είπα: Να μια απάντηση στην επιθυμία μου να δημιουργήσω μια θεατρική ομάδα, που θα παρουσιάζει υψηλά νοήματα με ηθο-ποιους, και όχι ελαφρότητες με ηθο-καταστροφείς.

Γιατί, δυστυχώς, στην πατρίδα μας κυριαρχεί πλέον η ελαφρότητα, ο εντυπωσιασμός, το τρολάρισμα, ο τραμπουκισμός και η προπαγάνδα.

Και όταν το περασμένο καλοκαίρι καταλήξαμε με τους συνεργάτες μου στο θέμα των Β´ Καραβαγγελείων, ήτοι στον Οικουμενικό Ελληνισμό, με τιμώμενο πρόσωπο τον μεγάλο Παύλο Μελά, τότε η πρώτη ιδέα μου ήταν ο εμπλουτισμός των εκδηλώσεων με ένα θεατρικό έργο, και η πρώτη σκέψη μου για τον άνθρωπο που θα πραγματοποιούσε αυτήν την επιθυμία μου ήταν η Δασκάλα κ. Δέσποινα Σπυροπούλου, με τους συνεργάτες της.

Την ευχαριστώ και τους ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας.

Όμως, όπως έκανα και πέρυσι, οι ευχαριστίες μου προς τους συνδιοργανωτές, τους συνεργάτες, τους συντελεστές, τους χορη­γούς θα εκφρασθούν δημοσίως και γραπτώς μετά το πέρας των Εκδηλώσεων.

Κηρύσσω την έναρξη των Β´ Καραβαγγελείων και ευχαριστώ τον Θεό που μας αξίωσε να αρχίσουμε με αυτό το υπέροχο θεατρικό γι᾽ αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους και οικουμενικούς Έλληνες, τον Παύλο Μελά, την σύζυγό του Ναταλία Μελά και την οικογένειά τους.

Εύχομαι να ωφεληθούν όλοι οι θεατές, κυρίως τα παιδιά και οι νέοι.

Εύχομαι κάθε παρά Θεού ευλογία.»

Στην συνέχεια χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος και ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου.

Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Σωκράτης Πέλκας, η πρ. Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο πρ. Βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας κ.α.., ενώ χαιρετισμό έστειλε η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου.

Πριν την έναρξη του θεατρικού, το έργο παρουσίασε η κ. Δέσποινα Σπυροπούλου, ευχαριστώντας τους συντελεστές και όσους βοήθησαν.

Το θεατρικό αυτό δρώμενο, ήταν πράγματι μια μοναδική εμπειρία. Οι λεπτομέρειες όπως, οι ενδυμασίες και τα σκηνικά, έδιναν ακόμα περισσότερη αυθεντικότητα στην παράσταση και ζωντάνευαν την ιστορία, ενώ οι ερμηνείες των συμμετεχώντων ήταν εξαιρετικές, καθώς κατάφεραν να μεταφερθούν στον εσωτερικό χώρο των χαρακτήρων τους. Το βέβαιο είναι ότι όσοι παρακολούθησαν το θεατρικό, θα το θυμούνται με συγκίνηση θαυμασμό και σεβασμό προς τον ήρωα Παύλο Μελά.

Οι εκδηλώσεις των Β’ Καραβαγγελείων , θα συνεχιστούν σήμερα Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 6:00 μ.μ., με την εσπερίδα με θέμα «Κοινωνική μόνωση και ψυχική υγεία», στην αίθουσα του Ενυδρείου Καστοριάς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων