28/09/2023 28/09/2023 Την έναρξη των δραστηριοτήτων στο Νεανικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας αγίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, με την τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού.   Αγιασμός στο Κέντρο Νεότητας Το Κέντρο Νεότητας άρχισε την λειτουργία του με την ιδέα και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου από τον Οκτώβριου του 2022, με...
28 Σεπτεμβρίου, 2023 - 16:05
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2023 - 15:32

Αγιασμός στο Κέντρο Νεότητας και Σύναξη Κατηχητών στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Διαδώστε:
Αγιασμός στο Κέντρο Νεότητας και Σύναξη Κατηχητών στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Την έναρξη των δραστηριοτήτων στο Νεανικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας αγίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, με την τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού.

 

Αγιασμός στο Κέντρο Νεότητας

Το Κέντρο Νεότητας άρχισε την λειτουργία του με την ιδέα και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου από τον Οκτώβριου του 2022, με σκοπό να στεγαστούν πολλές ποιμαντικές δραστηριότητες της Μητροπόλεως για τα παιδιά και τους νέους.

Πέρυσι στεγάσθηκαν τα τμήματα Παραδοσιακής Εκκλησιαστικής Μουσικής και Αγιογραφίας.

Από εφέτος με την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου θα λειτουργήσει και τμήμα Παιδικής Χορωδίας, ώστε και με αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά να λαμβάνουν ενεργό μέρος στις δραστηριότητες της Μητροπόλεως.

Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες το Κέντρο φιλοξενεί και τον ανώτερο τμήμα του κατηχητικού Σχολείου του Μητροπολιτικού Ναού αλλά και άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεως.

Σκοπός και επιθυμία του Μητροπολίτη είναι το Κέντρο Νεότητας να μην στεγάζει μόνο αυτές τις δραστηριότητες, αλλά να γίνει ένα ζωντανό «μελίσσι» για όλα τα μικρά παιδιά.

Συγκεκριμένα, από εφέτος στο Κέντρο Νεότητας θα λειτουργούν:

α) Τμήμα Εκκλησιαστικής Μουσικής με υπεύθυνο τον μουσικοδιδάσκαλο κ. Γεώργιο Αποστολίδη.

Β) Τμήμα Αγιογραφίας με υπεύθυνο τον αγιογράφο π. Γεώργιο Χουζούρη.

Γ) Τμήμα Παιδικής Χορωδίας με υπεύθυνη την μαέστρο κ. Ναταλία Σέροβα.

Ας σημειωθεί ότι ένα παράλληλο τμήμα παιδικής εκκλησιαστικής χορωδίας θα λειτουργήσει πειραματικά στην Ενορία των Αγίων Πάντων, με σκοπό το μικρά παιδιά να συμμετέχουν πιο ενεργά στην λατρεία της Εκκλησίας μας, ψάλλοντας ψαλμούς και ύμνους κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Υπεύθυνος του τμήματος θα είναι ο μουσικός και ιεροψάλτης του Ιερού Ναού κ. Δημήτριος Χασιώτης.

Πρόθεση του Σεβασμιωτάτου είναι και σε άλλες Ενορίες να σχηματισθούν χορωδιούλες παιδιών και νέων, που θα ψάλλουν ύμνους της θείας Λειτουργίας.

Κατά τον αγιασμό ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε εν συντομία τις δραστηριότητες του Κέντρου Νεότητος, που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Μίλησε για τον σκοπό τους, που είναι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που λαμβάνουν οι μαθητές και η δημιουργία ευχαριστιακής διάθεσης στις ψυχές τους και η αύξηση της αγάπης τους για τον Θεό και τον άνθρωπο. Τέλος ευχαρίστησε τους διδασκάλους των τμημάτων για την προσφορά τους και τους μαθητές για την συμμετοχή τους.

 

Σύναξη Κατηχητών

Αμέσως μετά τον αγιασμό των δραστηριοτήτων του Κέντρου Νεότητας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη για φέτος σύναξη Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεώς. Η σύναξη διεξήχθη στην αίθουσα Ταβιθά του Μητροπολιτικού Ναού με σκοπό την συνάντηση με τον Μητροπολίτη κ. Καλλίνικο και την ενημέρωση από τον ίδιο για το κατηχητικό πρόγραμμα της επερχόμενης περιόδου.

Τον λόγο αρχικά έλαβε ο υπεύθυνος το Γραφείου Νεότητας π. Στέφανος Σχοινάς για να καλωσορίσει τους κατηχητές και να εξηγήσει τους λόγους της συνάξεως.

Εν συνέχεια μίλησε στους κατηχητές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος.

Αφού τους ευχαρίστησε για την πολύ σημαντική προσφορά τους, αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά σημεία της Κατήχησης της Εκκλησίας, ήτοι την ορθόδοξη γνωσιολογία, την θεματολογία, την κατηχητική μέθοδο – τρόπο διδασκαλίας, και την υποστήριξη της κατήχησης.

Επίσης, αναφέρθηκε στις διάφορες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της νέας κατηχητικής χρονιάς.

Ακολούθησαν οι απορίες των κατηχητών αλλά και συζήτηση σχετικά με το κατηχητικό πρόγραμμα.

Τέλος ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος επέδωσε τα διοριστήρια στους νέους κατηχητές με την ευχή να έχουν μία ευλογημένη Κατηχητική Χρονιά, με υγεία και έμπνευση.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

28/9/2023 Μητρόπολη Καστορίας: Ἔναρξη Νεανικῶν δραστηριοτήτων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων