23/08/2023 23/08/2023 Εορτάσθηκε στην Καστοριά η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και ιδιαιτέρως στους δύο ιερούς τόπους – σύμβολα για την πόλη: στην Ιερά Μονή Μαυριωτίσσης και στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κουμπελίδικης. Στην Μαυριώτισσα Στην Ιερά Μονή Μαυριωτίσσης τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, με την συμμετοχή των Ιερέων...
23 Αυγούστου, 2023 - 14:33
Τελευταία ενημέρωση: 23/08/2023 - 14:39

Απόδοση της Εορτής της Παναγίας στη Μητρόπολη Καστοριάς

Διαδώστε:
Απόδοση της Εορτής της Παναγίας στη Μητρόπολη Καστοριάς

Εορτάσθηκε στην Καστοριά η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και ιδιαιτέρως στους δύο ιερούς τόπους – σύμβολα για την πόλη: στην Ιερά Μονή Μαυριωτίσσης και στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κουμπελίδικης.

Στην Μαυριώτισσα

Στην Ιερά Μονή Μαυριωτίσσης τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, με την συμμετοχή των Ιερέων π. Στεφάνου, π. Παύλου, π. Γρηγορίου, π. Βασιλείου και του Διακόνου π. Παντελεήμονος.

Έψαλε ο Πρωτοψάλτης κ. Γεώργιος Αποστολίδης με χορωδούς της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για την νέα κτίση, την οποία έφερε ο Χριστός, που σαρκώθηκε από την Παναγία, χρησιμοποιώντας λόγους Πατέρων, όπως του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Ο Εσπερινός τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, δεδομένου ότι ο Ναός της Παναγίας είναι κλειστός λόγω εργασιών συντηρήσεως από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν τελέσθηκε εφέτος ιερά αγρυπνία.

Στην Κουμπελίδικη

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023. τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κουμπελίδικης.

Συλλειτούργησαν μαζί του ο π. Στέφανος και ο π. Γρηγόριος και ο Διάκονος π. Παντελεήμων, ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης κ. Σωτήριος Γκάγκας.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με αφορμή το Αποστολικό ανάγνωσμα για την θεία κένωση και την θεία ταπείνωση του Χριστού και με βάση λόγους του αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λυώνος, που εορτάζει την ημέρα αυτή.

Πολλοί πιστοί εκκλησιάσθηκαν, όσοι χώρεσαν μέσα στον Ιερό Ναό και πολλοί στην ύπαιθρο, ακούγοντας από το φορητό μεγάφωνο.

Ο Εσπερινός και η θεία Λειτουργία μεταδόθηκαν από το Ραδιόφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας «Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος» (97,9 fm).

Μάλιστα, όσον αφορά την αναμετάδοση από τον Ναό της Παναγίας της Κουμπελίδικης, ένας ακροατής του Σταθμού επεσήμανε ότι πρώτη φορά στην ιστορία του μνημείου και στην ιστορία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μεταδόθηκε θεία Λειτουργία και μάλιστα Αρχιερατική, από αυτό το Μνημείο-Σύμβολο της Καστοριάς

Περισσότερες Φωτογραφίες:

Ἀπόδοση τῆς Ἑορτῆς τῆς Παναγίας σέ δύο μνημειώδεις Ναούς τῆς Καστοριᾶς: Στήν Μαυριώτισσα καί τήν Κουμπελίδικη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων