10/11/2023 10/11/2023 Τον συμπροστάτη και συμπολιούχο Άγιο Νεκτάριο Επίσκοπο Πενταπόλεως τον Θαυματουργό, τίμησε το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου 2023, η κωμόπολη του Άργους Ορεστικού, που είναι η δεύτερη έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Επίκεντρο των εορτασμών είναι ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου στο Άργος Ορεστικό, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος Ναός της περιοχής και...
10 Νοεμβρίου, 2023 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2023 - 8:13

Άργος Ορεστικό: ‘’Συνάντηση’’ των δύο Αγίων Επισκόπων του 20ου αιώνος

Διαδώστε:
Άργος Ορεστικό: ‘’Συνάντηση’’ των δύο Αγίων Επισκόπων του 20ου αιώνος

Τον συμπροστάτη και συμπολιούχο Άγιο Νεκτάριο Επίσκοπο Πενταπόλεως τον Θαυματουργό, τίμησε το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου 2023, η κωμόπολη του Άργους Ορεστικού, που είναι η δεύτερη έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

Επίκεντρο των εορτασμών είναι ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου στο Άργος Ορεστικό, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος Ναός της περιοχής και της Ιεράς Μητροπόλεως και στον οποίο κάθε χρόνο προσέρχεται πλήθος πιστών για να τιμήσουν τον νεοφανέντα και έφορο της Ενορίας, Άγιο Νεκτάριο.

Εφέτος, στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν προσκεκλημένοι του Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Φέτος όμως ο εορτασμός της ιεράς μνήμης του Αγίου Νεκταρίου, ήταν ξεχωριστός, διότι κατά το διήμερό της εορτής, η Ενορία φιλοξένησε την δεξιά χείρα του νεοφανούς Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης, το οποίο μετέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, και έτσι υπήρξε ένας συνεορτασμός των δυό Αγίων Μητροπολιτών του 20ου αιώνος.

Υποδοχή και Εσπερινός

Το απόγευμα της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Καλλινίκου, στα προπύλαια του ιερού Ναού. Το Ιερό Λείψανο κόμισε ο  Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

Εν συνέχεια τελέσθηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος και ομιλούντος του Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Καστορίας.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν πλειάδα κληρικών της Ι. Μητροπόλεως, με πρώτο τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι.Μ.Καστορίας Πρωτ. Φώτιο Λεβέντη.

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών, που μόλις είχε επιστρέψει από τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Φλωρίνης, καθώς τυγχάνει Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, μίλησε για την αγιότητα των δύο Αγίων, του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης, ως παράδοση που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά σε όσους προαιρούνται και την αναζητούν, και ως τρόπος ζωής τον οποίο όλοι καλούμαστε να μιμηθούμε. Ο κάθε Άγιος έχει το δικό του χάρισμα και τον δικό του ιδιαίτερο αγώνα. Να μη χάνουμε το νόημα της ζωής, αλλά να διακρίνουμε μεταξύ των αγαθών που φθείρονται και χάνονται και αυτών που μένουν στον αιώνα, όπως είναι η αγιότητα.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Λιτανεία

Την κυριώνυμη ημέρα, τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνέχεια το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γρεβενών κ. Δαβίδ και Καστορίας κ.Καλλινίκου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Καστορίας για την πρόσκλησή του και τον Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ για την συλλειτουργία, αναφέρθηκε στα δυό χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αγίου Νεκταρίου.

Το πρώτο ότι είναι Επίσκοπος διάδοχος των Αγίων Αποστόλων, έχοντας Αποστολική διαδοχή, Αποστολική διδασκαλία και Αποστολική ζωή, άρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Το δεύτερο γνώρισμα είναι ότι ήταν Ιεράρχες της Εκκλησίας. Ανέλυσε συγκεκριμένα το πως το φως του Τριαδικού Θεού, από την ουράνια ιεραρχία, διά των αγγέλων, μεταβιβάζεται στους Επισκόπους, οι οποίοι είναι Πρώτοι στο σύστημα της Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας και από εκεί μεταφέρεται στο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, με την ευκαιρία της υποδοχής και παρουσίας του ιερού Λειψάνου του Αγίου Καλλινίκου, αναφέρθηκε στον Άγιο, ο οποίος είχε τα ίδια χαρίσματα με τον Άγιο Νεκτάριο. Δηλαδή, ήταν Επίσκοποι άρα διάδοχοι των Αγίων Αποστόλων και Ιεράρχες της Εκκλησίας με ένθεη και αποστολική ζωή.

Με την ευκαιρία αυτή είπε ότι, όλοι οι Άγιοι έχουν παρρησία στον Θεό, αλλά το χαρακτηριστικό γνώρισμα των Αγίων Ιεραρχών είναι ότι έχουν το πρεσβεύειν στον Θεό, σύμφωνα και με το τροπάριο του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου «..ως Μάρτυς έχεις το απαράτρεπτον, την παρρησίαν ως Αδελφόθεος, το πρεσβεύειν ως Ιεράρχης..» και ζήτησε τις πρεσβείες των δυό Αγίων Ιεραρχών και Αρχιερέων για να έχουμε Εκκλησιαστικό φρόνημα και να μάθουμε «..πως δεί εν οίκω Θεού αναστρέφεσθαι, ήτις εστίν εκκλησία Θεού ζώντος, στύλος και εδραίωμα της αληθείας.».

Κατέληξε ότι, πρέπει επομένως, να τιμούμε όχι μόνο το χάρισμα της Οσιότητος, αλλά και της Αρχιερωσύνης.

Στο τέλος της θείας Ευχαριστίας, αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα του Αγίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, είπε ο κ. Καλλίνικος, είναι λαμπρός Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, με μεγάλη προσφορά στην Εκκλησία. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, επί της αρχιερατείας του οποίου θεμελιώθηκε και εγκαινιάσθηκε ο Ιερός Ναός, είχε στην πρώτη θέση της προσωπικής βιβλιοθήκης του τα βιβλία του Ναυπάκτου Ιεροθέου. Είναι πνευματικό παιδί του Αγίου Καλλινίκου και αξιώθηκε να συντάξει τις προτάσεις προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για άλλους τρεις μεγάλους Αγίους της εποχής μας, ήτοι τους Αγίους Παίσιο Αγιορείτη, Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη και Σωφρόνιο Αγιορείτη.

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών, είπε ο κ. Καλλίνικος, άφησε αγαθές αναμνήσεις από την περίοδο της τοποτηρητείας στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. «Είναι ένας καλός γείτονας, ο οποίος ποιμαίνει μια από τις Ιερές Μητροπόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, συγχαίροντας με όλους τους Μητροπολίτες της Δυτικής Μακεδονίας με τις ευλογίες που έχει ο τόπος, και συναγωνιζόμενος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευλογημένη γη της Μακεδονίας», είπε ο κ. Καλλίνικος.

Επίσης, ευχαρίστησε τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, τον π. Πασχάλη Μουτζίκη και τον νεώτερο π. Παύλο Λαζόγκα, που φρόντισαν μέχρι λεπτομερείας την διοργάνωση της πανήγυρης, μαζί με τους συνεργάτες τους, τους Επιτρόπους, τους εθελοντές, τους Ιεροψάλτες, τον κ. Βασίλειο Σκαμάγκα, και τον Πρωτοψάλτη της Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού κ. Γεώργιο Αποστολίδη, που συνέψαλε.

Ευχαρίστησε τους παρισταμένους Άρχοντες, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη, τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Αμανατίδη, τους Αντιπεριφερειάρχες κ. Δέσποινα Κοζατσάνη και κ. Θωμά Μάνο, τον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου που έχει άριστη συνεργασία με τις Ενορίες του Δήμου, τους Επικεφαλής ενστόλων.

Επίσης ευχαρίστησε την φιλαρμονική του Δήμου Άργους Ορεστικού, τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ευξείνου Λέσχης, που συμμετείχαν στην λιτανεία, και όλο τον λαό, τους Ενορίτες και όλους τους κατοίκους του Άργους που αγαπούν την Ενορία τους, τιμούν τον Άγιο Νεκτάριο αλλά και τιμώνται και ευλογούνται από τον Άγιο.

Τέλος ευχαρίστησε τον Ρ\Σ και το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, καθώς και τον τεχνικό κ. Δημήτριο Ιωάννου, για την κάλυψη και αναμετάδοση της Ιεράς Πανήγυρης.

Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίων πέριξ του Ιερού Ναού, εν πομπή, προπορευομένης της φιλαρμονικής μουσικής του Δήμου Άργους Ορεστικού, των ανδρών της πυροσβεστικής υπηρεσίας του κλιμακίου Άργους Ορεστικού και ανδρών της Ευξείνου λέσχης που κρατούσαν τις Ιερές Εικόνες, της Θεοτόκου, του τιμωμένου Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Καλλινίκου, και βεβαίως συμμετεχόντων του Κλήρου και του λαού.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις της Ενορίας κορυφώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, με τον μεθεορτο Εσπερινό και ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθεο, με θέμα “Η θεραπεία των πνευματικών ασθενειών κατά τον Άγιο Νεκτάριο”, για την οποία θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων