12/11/2023 12/11/2023 Με μεγαλοπρέπεια η πόλη της Καστοριάς εόρτασε τον Προστάτη και Πολιούχο Άγιό της, Μεγαλομάρτυρα Μηνά τον Θαυματουργό, την ημέρα μνήμης του Αγίου και ημέρα της Απελευθερώσεως της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό (1912). Οι ακολουθίες της εορτής, κάθε χρόνο τελούνται στο Ιερό Μεταβυζαντινό Παρεκκλήσιο Παναγίας Μουζεβίκη (Άγιος Μηνάς) όπου διασώζεται περίφημη αγιογραφία του Αγίου. Φέτος...
12 Νοεμβρίου, 2023 - 15:05
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2023 - 15:23

Διπλή εορτή στην Καστοριά για τον Πολιούχο Άγιο Μηνά και την Απελευθέρωση της πόλης

Διαδώστε:
Διπλή εορτή στην Καστοριά για τον Πολιούχο Άγιο Μηνά και την Απελευθέρωση της πόλης

Με μεγαλοπρέπεια η πόλη της Καστοριάς εόρτασε τον Προστάτη και Πολιούχο Άγιό της, Μεγαλομάρτυρα Μηνά τον Θαυματουργό, την ημέρα μνήμης του Αγίου και ημέρα της Απελευθερώσεως της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό (1912).

Οι ακολουθίες της εορτής, κάθε χρόνο τελούνται στο Ιερό Μεταβυζαντινό Παρεκκλήσιο Παναγίας Μουζεβίκη (Άγιος Μηνάς) όπου διασώζεται περίφημη αγιογραφία του Αγίου.

Φέτος στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

 

Υποδοχή και Εσπερινός

Την παραμονή της εορτής, μετά την υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μηνά, έμπροσθεν του Ιερού Παρεκκλησίου, τελέσθηκε ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος και ομιλούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συγχοροστατούντων των δύο Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών. (Δείτε περισσότερα για τον Εσπερινό ΕΔΩ)

 

Αρχιερατικό Συλλείτουργο

Την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε ο Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος και ομιλούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Τους τρεις Μητροπολίτες πλαισίωσαν, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαυριωτίσσης Αρχιμ. Νεκτάριος Κακουλίδης, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Πειραιώς Πρωτοπρ. Ιωάννης Παναγιώτου και οι διάκονοι των Μητροπολιτών π. Παίσιος π. Σιλουανός και π. Παντελεήμων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας για την πρόσκλησή του και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς για την συλλειτουργία, αναφέρθηκε αρχικά στην εθνική ελευθερία, η οποία είναι απαραίτητη για να ζει κανείς ελεύθερος και να εξασκεί τα θρησκευτικά και κοινωνικά του καθήκοντα.

Πρόσθεσε όμως, ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένο, αλλά ζητούμενο και πρέπει κανείς να αγωνίζεται για να παραμείνει ελεύθερος από κάθε εξάρτηση.

Τόνισε ότι αυτό είναι απαραίτητο γιατί στις ημέρες μας υπάρχουν ποικίλα φιλοσοφικά και ιδεολογικά ρεύματα, τα οποία οδηγούν τον άνθρωπο σε μία δουλεία των αισθήσεων και των αισθητών , έστω και αν ζει σε ελεύθερες πατρίδες και η ελευθερία εκφράζεται ως μηδέν και όχι ως αγάπη.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, επικέντρωσε την προσοχή του, στο θέμα της ελευθερίας, από θεολογικής πλευράς.

Αφού διευκρίνισε ότι υπάρχουν μερικές λεπτές διαφοροποιήσεις ως προς τις έννοιες αυτεξούσιο, προαίρεση και ελευθερία, τόνισε ότι κατά την Ορθόδοξη Θεολογία, ο Θεός έκανε τον άνθρωπο να είναι ελεύθερος και να παραμείνει ελεύθερος.

Η ουσία όμως της ελευθερίας είναι: Πρώτον ο άνθρωπος να αγαπά τον Θεό και τον συνάνθρωπο, με ανιδιοτελή αγάπη. Δεύτερον, να είναι κατά χάριν μέτοχός της αθανασίας του Θεού, και έτσι να μην είναι κάτω από το κράτος του θανάτου και της φθοράς. Τρίτον, βλέποντας την δόξα του Θεού, να είναι κοινωνός της αληθείας, από πλευράς θεολογικής, και εκφραστής της.

Στην συνέχεια είπε, ότι ο εορταζόμενος Άγιος Μηνάς, όπως και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, είχαν αυτά τα τρία γνωρίσματα της ελευθερίας, ήτοι την ανιδιοτελή αγάπη, την υπέρβαση του θανάτου και την βίωση της αληθείας.

Κατέληξε δε, στο ότι πέρα από την εθνική και κοινωνική ελευθερία, πρέπει να ζούμε την πραγματική ελευθερία, όπως την προσδιόρισε, η οποία επιτυγχάνεται εν Χριστώ, μέσα στον χώρο της Εκκλησίας.

Εκκλησιάστηκαν, ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Αμανατίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη και ο Δημάρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, ο Γεν. Γραμματέας Διοίκησης Ηπείρου και Δ. Μακεδονίας κ. Σεραφείμ Λιάπης, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος κ. Σπυρίδων Σκλάβος, ο Ταξίαρχος Κοζάνης κ. Κωνσταντίνος Καλιαμάνης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Δ. Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Τσαλίκης, ο Διευθυντής της Αστυνομίας Καστοριάς κ. Νικόλαος Έξαρχος κ.α. καθώς και πλήθος πιστών οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν και να ευχαριστήσουν τον ελευθερωτή Άγιο Μηνά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα του Αγίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ευχαρίστησε τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και Πειραιώς κ. Σεραφείμ, που ήρθαν στην Καστοριά για να τιμήσουν τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο και να συνεορτάσουν τα Ελευθέρια της πόλεως.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος, είναι ένας κορυφαίος Θεολόγος και κόσμημα της Ιεραρχίας, με βαθύ Θεολογικό, κοινωνικό, εθνικό και ψυχολογικό λόγο, που βοηθάει τον άνθρωπο να γνωρίζει το νόημα της ζωής και δημιουργίας.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, είναι καθηγητής των νομοκανονικών της Εκκλησίας. Έχει το θάρρος της γνώμης του, και παρεμβαίνει σε θέματα της ταυτότητας του Γένους, αλλά και των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών. Διότι, όπως είπε κατά τον Εσπερινό και ευχήθηκε ο κ. Σεραφείμ «Πάντα ελεύθεροι, πάντα Ορθόδοξοι, πάντα Έλληνες».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, εξέφρασε την χαρά του που εορτάζει για δεύτερη χρονιά, τον πολιούχο Άγιο και τα Ελευθέρια της Καστοριάς.

Φωτογραφίες από το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο άλμπουμ:

2023 - Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία Αγίου Μηνά

 

Ιερά Λιτανεία

Αμέσως μετά σχηματίσθηκε μεγαλοπρεπή λιτανευτική πομπή.

Προπορευόταν το λάβαρο του ελευθερωτού Αγίου Μηνά και η Ελληνική σημαία και εν συνέχεια οι σημαιοφόροι όλων των σχολείων της Καστοριάς, τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων και Ομίλων της Καστοριάς, όλοι παραδοσιακά ενδεδυμένοι, ο Ερυθρός Σταυρός κ.α.

Εν συνέχεια τα παιδιά από το σύστημα προσκόπων Καστοριάς και η Φιλαρμονική μπάντα του στρατού, συνόδευαν την Ιερά Εικόνα του Στρατηλάτου Αγίου Μηνά, την οποία είχε πλαισιώσει άγημα του Στρατού. Ακολούθως ο ιερείς με το Ιερό Ευαγγέλιο και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, οι διάκονοι, οι τρεις Αρχιερείς, οι Άρχοντες και ο Λαός.

Η Ιερά Πομπή, κατευθύνθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου την ιερά εικόνα και τα λείψανα του Αγίου, υποδέχθηκαν οι πανηγυρικές καμπανοκρουσίες, και οι ιερείς του Ναού.

Κατά την υποδοχή, έγινε η Έπαρση της Σημαίας από τον Εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως, τον οικείο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, και τον Δήμαρχο Καστοριάς, και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

 

Δοξολογία, Επιμνημόσυνη Δέηση και Παρέλαση

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέσθηκε η Πανηγυρική Δοξολογία, επί τη απελευθερώσει της Πόλεως και η ανάγνωση της ευχαριστηριακής ευχής από τον Μητροπολίτη της Καστοριάς.

Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο εκπαιδευτικός κ. Αλέξανδρος Μακρίδης.

Στην συνέχεια οι Αρχιερείς και οι Άρχοντες, κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Μακεδονομάχων, όπου τελέσθηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση και η κατάθεση σταφάνων.

Τέλος πραγματοποιήθηκε η μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Φωτογραφίες από την Ιερά Λιτανεία και Δοξολογία στο άλμπουμ:

2023 - Λιτανεία και Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της Καστοριάς

 

Δήλωση Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου

Μετά την παρέλαση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, μιλώντας ενώπιον των Τοπικών Μέσων, έστειλε το δικό του εορταστικό μήνυμα.

«Δοξάζουμε τον Άγιο Τριαδικό Θεό για όλες τις ευεργεσίες Του.

Και ευγνωμονούμε τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά, για το δώρο της ελευθερίας που μας χάρισε την ημέρα της μνήμης του.

Μελετώντας τα παλαιότερα γεγονότα και αντικρύζοντας την σύγχρονη πραγματικότητα, τόσο και περισσότερο εκτιμούμε το μεγάλο δώρο να έχουμε Πατρίδα. Να έχουμε Πατρίδα ελεύθερη και δημοκρατική.

Συγχρόνως τόσο περισσότερο κατανοούμε την ανάγκη να αγωνιζόμαστε καθημερινώς, ο καθένας από την έπαλξή του, να διατηρήσουμε την ελευθερία αυτή, σε όλες της τις διαστάσεις.

Ο πρώτος αγώνας γίνεται για την ελευθερία της γνώσης. Πάνω απ᾽ όλα για την ελευθερία της γνώσης του Θεού. Να μη μας εμποδίζει κανείς να γνωρίζουμε τον Θεό.

Είναι επίσης ο αγώνας για την γνώση της ιστορίας μας, ελεύθερης από την προπαγάνδα της ξένης ιστοριογραφίας.

Ο αγώνας για την ελευθερία του λόγου, που κινδυνεύει.

Έπεται η πολιτιστική μας ελευθερία.

Ακολουθεί η οικονομική αυτονομία.

Και τέλος να αγωνισθούμε και να προσευχόμαστε να μη έχουμε αιματηρούς πολέμους, που είναι η κατ᾽ εξοχήν αμαρτία.

Μακάρι οι νέοι μας να σταθούν γενναίοι στον αγώνα για την διατήρηση της ελευθερίας μας, και ο άγιος Μηνάς να μας συμπαραστέκεται στον αγώνα μας αυτόν.»

 

 

Μεθέορτος Εσπερινός και Επιστροφή Ιεράς Εικόνος

Το απόγευμα της εορτής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέσθηκε μεθέορτος Εσπερινός από τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Καλλίνικο.

Μετά τον Εσπερινό, η Ιερά Εικόνα του Αγίου, λιτανεύθηκε με αντίστροφη πορεία από τον Μητροπολιτικό Ναό προς το Παρεκκλήσι της Παναγίας του Μοζεμβίκη.

Η Ιερά Λιτανεία ήταν κατανυκτική, υπό το φως τον λαμπάδων, τους ύμνους των ψαλτών, την προσευχή πιστών. Την ιερά εικόνα συνόδευσαν η φιλαρμονική μπάντα και άγημα του Στρατού και μέλη πολλιτιστικών συλλόγων της πόλεως.

Στο τέλος της λιτανείας έξω από το παρεκκλήσιο της Παναγίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, είπε ότι η εορτή του Αγίου Μηνά είναι μία μυσταγωγία στην παράδοση, στην ιστορία και την Θεολογία. Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες της ιεράς πανηγύρεως.

 

Φωτογραφίες από την επιστροφή της Ιεράς Εικόνας στο άλμπουμ:

2023 -Επιστροφή Ιεράς Εικόνος

 

Τέλος να αναφερθεί, ότι όλες οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά από τις Ιστοσελίδες των Ιερών Μητροπόλεων Καστορίας και Ναυπάκτου, τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς των Ιερών Μητροπόλεων Καστορίας και Πειραιώς , καθώς και τοπικές ιστοσελίδες και τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Την επιμέλεια για την αναμετάδοση των ακολουθιών είχε το Γραφείο Τύπου της Ι.Μ. Καστορίας, ενώ την τεχνική υποστήριξη ο κ. Δημήτριος Ιωάννου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων