10/04/2023 10/04/2023 Στα πλαίσια της συνεργασίας της Ιεράς Μητρόπολης με τους άλλους φορείς της πόλης της Καστοριάς για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για το Πάσχα στην «Βυζαντινή Καστοριά», η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας ενέταξε στο πρόγραμμα αυτό την καθιερωμένη Μουσική Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης. Η εκδήλωση από φέτος έλαβε άλλη μορφή, αφού τα μέλη της...
10 Απριλίου, 2023 - 13:24
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2023 - 13:18

Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Καστορίας

Διαδώστε:
Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Καστορίας

Στα πλαίσια της συνεργασίας της Ιεράς Μητρόπολης με τους άλλους φορείς της πόλης της Καστοριάς για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για το Πάσχα στην «Βυζαντινή Καστοριά», η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας ενέταξε στο πρόγραμμα αυτό την καθιερωμένη Μουσική Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης.

Η εκδήλωση από φέτος έλαβε άλλη μορφή, αφού τα μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής φιλοξενήθηκαν στο Ιερό μεταβυζαντινό παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Απόζαρι της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Καστοριάς. Σκοπός είναι να αναδειχθεί μέσα από όλες αυτές τις εκδηλώσεις η πολιτισμική κληρονομιά που δικαίως κατέχει η Ρωμέικη (Βυζαντινή) πόλη της Καστοριάς.

Την εκδήλωση διηύθυνε ο χοράρχης και διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Γεώργιος Αποστολίδης, ο οποίος μαζί με τα μέλη της χορωδίας απέδωσαν μέλη, από τα τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδος.

Την Εκδήλωση παρακολούθησαν και χαιρέτισαν ο Βουλευτής Νομού Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, η πρόεδρος Τοπικού Καστοριάς κ. Χαρούλα Κουράκλη, οι οποίοι ευχήθηκαν καταλλήλως.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:

«Ανοίγει η Μεγάλη Εβδομάδα, που αποτελεί μια «σκηνοθεσία» χιλιετιών, με μουσική, λόγο, νοήματα, γεγονότα, που χάνονται τα βάθη των αιώνων και φθάνουν μέχρι το «Εν αρχή…».

Κυρίως αναφέρεται στα Άχραντα Πάθη του Απαθούς, στην θυσία και την ανάσταση του Χριστού.

Μια μικρή γεύση του ανεπανάληπτου μεγαλείου των Αγίων Ημερών λάβαμε από τα θαυμάσια τροπάρια που ακούσαμε, που ερμηνεύθηκαν με τόσο έντεχνο τρόπο από την Χορωδία μας.

Συγχρόνως, με την σημερινή εκδήλωση, ανοίγουν αυτές οι εκδηλώσεις που αποτελούν κοινή προσπάθεια της Καστοριάς, να προβληθεί η Παράδοση και η ιστορία της σε όλο τον κόσμο.

Είναι το λεγόμενο Πάσχα στην Βυζαντινή Καστοριά.

Αυτό γίνεται για πολλούς λόγους. Δηλαδή, ο κάθε συνδιοργανωτής (Περιφέρεια, Δήμος, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Σύλλογοι Ξενοδόχων και Καταστηματαρχών κλπ.) έχει τους δικούς του λόγους, που είναι σεβαστοί, και όλοι μαζί έχουν κοινό παρονομαστή την ανάπτυξη της Καστοριάς.

Από πλευράς της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, η προσπάθεια για την ανάδειξη της λεγομένης Βυζαντινής Καστοριάς γίνεται για δύο λόγους:

Πρώτον, να βοηθήσουμε την κοινή προσπάθεια της πόλης να στηριχθεί στα πόδια της μετά από την κρίση, και να γίνει αιτία ο προσκυνηματικός τουρισμός να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας. Αυτός ο λόγος μας συνέχει και ευχόματε ολοψύχως να πραγματοποιηθεί.

Ο δεύτερος λόγος, για να ωφεληθούν οι άνθρωποι από την ρωμέικη παράδοση του τόπου. Είμαστε μέρος της Ρωμηοσύνης, είμαστε η μικρή αδελφή της Κωνσταντινουπόλεως και της Θεσσαλονίκης, είμαστε τα αδέλφια του Αγίου Όρους και των Μετεώρων. Η Παράδοσή μας είναι ευεργετική, λυτρωτική, φωτεινή, αρχαία και σύγχρονη συνάμα. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Παράδοσή μας και να την παρουσιάζουμε ατόφια, αφού βεβαίως πρώτα εμείς την βιώσουμε ατόφια.

Αισθάνομαι μεγάλο ενθουσιασμό, σκεπτόμενος τον θησαυρό που υπάρχει στην Καστοριά και το πως αυτός θα γίνει κτήμα όλων των ανθρώπων, με τρόπο πνευματικό, ανθρώπινο, ωφέλιμο, ουσιαστικό.

Χαίρομαι αφάνταστα, γιατί η έναρξη των εκδηλώσεων αυτών γίνεται σήμερα εδώ, στο θαυμάσιο Παρεκκλήσι των Ταξιαρχών Απόζαρη, του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Καστοριάς, του Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης. Μια ιστορική Ενορία που κατέχει τα μισά περίπου Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Παρεκκλήσια.

Στο Παρεκκλήσι αυτό, που όπως διαπιστώνετε, έχει ανακαινισθεί μετ᾽ επιστήμης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Καστοριάς και συντηρείται από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου και από την οικογένεια που της έχει ανατεθεί η φροντίδα της.

Χαίρομαι, γιατί την έναρξη κήρυξε η Χορωδία της Σχολής «Βυζαντινής» (Ρωμέικης ή Ελληνικής εκκλησιαστικής) Μουσικής, με χοράρχη τον κ. Γεώργιο Αποστολίδη.

Χαίρομαι, γιατί έχουμε τέτοιους ιεροψάλτες και παρακαλώ τον Θεό να δώσει και άλλες κλήσεις στις καρδιές των παιδιών που έχουν ταλέντο και αγάπη για να υμνούν τον Χριστό.

Τους ευχαριστώ. Τους εύχομαι κάθε προκοπή πνευματική. Τους εύχομαι καθαρή φωνή. Καθαρές φωνητικές χορδές.

Τους προσφέρω ένα δώρο, μια εικόνα της Παναγίας του Ακαθίστου, για τον Σύλλογό τους.

Κυρίως εύχομαι η Καστοριά και η περιοχή της, να ξεναγεμίσει παιδιά, οι γονείς τους να έχουν λόγο για να μείνουν και να ζήσουν στην Καστοριά. Και τα παιδιά αυτά να μεγαλώνουν με την ευεργετική παράδοση του τόπου.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα».

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων