25/10/2023 25/10/2023 Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023, ξεκίνησαν με τις ακολουθίες του αγιασμού, οι ποιμαντικές ομιλίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, σε χωριά και Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής του Περιφέρειας. -Η πρώτη ποιμαντική ομιλία του Σεβασμιωτάτου, πραγματοποιείται, κάθε Δευτέρα απόγευμα -ανά δεκαπενθήμερο-, στο χωριό Λέχοβο, το οποίο απέχει από την πόλη της Καστοριάς, περίπου 45 λεπτά....
25 Οκτωβρίου, 2023 - 14:21

Έναρξη ποιμαντικών ομιλιών Μητροπολίτη Καστορίας και τιμή στον Παύλο Μελά

Διαδώστε:
Έναρξη ποιμαντικών ομιλιών Μητροπολίτη Καστορίας και τιμή στον Παύλο Μελά

Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023, ξεκίνησαν με τις ακολουθίες του αγιασμού, οι ποιμαντικές ομιλίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, σε χωριά και Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής του Περιφέρειας.

-Η πρώτη ποιμαντική ομιλία του Σεβασμιωτάτου, πραγματοποιείται, κάθε Δευτέρα απόγευμα -ανά δεκαπενθήμερο-, στο χωριό Λέχοβο, το οποίο απέχει από την πόλη της Καστοριάς, περίπου 45 λεπτά. Τις ομιλίες παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον πολλοί κάτοικοι του χωριού και των γύρω περιοχών.

Οι φετινές ομιλίες του Σεβασμιωτάτου στο Λέχοβο, με τίτλο «Εις την Ορεινήν», γίνονται στην συνέχεια των περσινών, και έχουν ως βασικό θέμα την ζωή του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης, μέσα από το βιβλίο «Κόσμημα της Εκκλησίας», του βιογράφού του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιεροθέου.

-Η δεύτερη εβδομαδιαία ομιλία του Σεβασμιωτάτου, πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα το βράδυ, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Καστοριάς.

Οι φετινές ομιλίες στον Ι.Ν. Αγ. Πάντων, έχουν ως τίτλο «Μαθήματα αγάπης», και απευθύνονται σε όλους, ιδιαίτερα όμως στους νέους και στις νέες.

-Η τρίτη ομιλία του Σεβ. Ποιμενάρχου, πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη απόγευμα, στον Ιερό του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Άργος Ορεστικό.

Οι ομιλίες, με τίτλο «Οικογενειακά» πραγματοποιούνται ανά Τετάρτη στους δυό Ιερούς Ναούς, και έχουν ως θέμα την ποιμαντική του γάμου. Οι ομιλίες αυτές αναφέρονται σε όλους, ιδιαίτερα όμως στα νέα ανδρόγυνα και στις οικογένειες.

Όλες οι ποιμαντικές συνάξεις και ομιλίες δεν αφορούν μόνο τους Ενορίτες, αλλά όλους τους χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ενώ επιπλέον συνεχίζονται όλο το έτος, κάθε Τετάρτη και κάθε Κυριακή, οι δύο ζωντανές ομιλίες του Μητροπολίτου μας, μέσα από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι.Μ. Καστορίας.

Επίσκεψη στην νέα Παιδική Χορωδία της Ι.Μ. Καστορίας

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος επισκεφθηκε το Κέντρο Νεότητας της Ι.Μητροπόλεως, για να δεί, τα πρώτα μαθήματα της Παιδικής Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Νεότητος και διδάσκει η μαέστρος κ. Ναταλία Σέροβα.

Ο Σεβασμιώτατος, θαύμασε την διδασκαλία της μαεστρου και τις αγγελικές φωνές των μικρών παιδιών, τα συνεχάρει για την συμμετοχή τους στην Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά την υπεύθυνη κ. Ναταλία, η οποία δέχτηκε την προτροπή του Σεβασμιωτάτου να μεταφέρει τις γνώσεις της, στα μικρά παιδιά.

Ιδιαίτερα όμως ευχαρίστησε τους γονείς των παιδιών, οι οποίοι παρακινούν τα παιδιά τους, να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές αυτές.

Εκδήλωση μνήμης στον Μεγάλο Μακεδονομάχο Παύλο Μελά

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μελάς η εκδήλωση μνήμης για τον θάνατο του ήρωος Παύλου Μελά, με την παρουσία, των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του τόπου, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων, μαθητών και του λαού.

Το πρωί τελέσθηκε η Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου και τρισάγιο για τον ήρωα Παύλο Μελά, τους συναγωνιστές του Μακεδονομάχους, και τα μέλη της οικογενείας του, Ναταλίας, Μιχαήλ και Ζωής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος στον λόγο του, με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα για τον δαιμονισμένο των Γαδαρηνών, αναφέρθηκε στις τέσσερεις ποιότητες ανθρώπινων ενεργειών, ήτοι αυτών που εμπνέονται από την αγιότητα, των ενάρετων, των εμπαθών και των δαιμονισμένων.

Αυτές οι ενέργειες και επιδράσεις διέπουν και την κοινωνική και την οικογενειακή ζωή, αλλά και τον πόλεμο, αφού και στον πόλεμο έχουμε Αγίους στρατιωτικούς που προσεύχονταν και θυσιάζονταν αποφεύγοντας να κρατούν όπλο, τους εναρέτους που είναι γενναίοι, μεγαλόψυχοι και τηρούν τους νόμους του πολέμου, τους εμπαθείς και τους δαιμονισμένους που προβαίνουν σε πράξεις αποτρόπαιες, χρησιμοποιούν το ψέμα, την προβοκάτσια, την τυφλή βία κλπ.

Ο Παύλος Μελάς, είπε ο Σεβασμιώτατος, ήταν ενάρετος στην ζωή του, και την οικογενειακή και στον πόλεμο.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του ήρωα στην πλατεία του χωριού, η κατάθεση σταφάνων, η επίκαιρη ομιλία του κ. Ζαχαρία Αλβανού, η ξενάγηση στο σπίτι που σκοτώθηκε ο ήρωας και δεξίωση από τον σύλλογο του χωριού.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων